Parmak Emme Alışkanlığı Nasıl Bıraktırılır?

Parmak emme alışkanlığı genellikle beslenme isteği ile başlayan ve devam eden bir alışkanlıktır. Aynı zamanda bebek ya da çocuklar uykuya dalmak ve rahatlamak için bu davranışı sık sık yaparlar. İlk 1,5 yıl normal olan parmak emmenin 2 yaşından sonra kaybolması beklenir. Ancak gelişim sürecindeki bir bebek parmak emme alışkanlığından vazgeçmiyorsa dişlerde çapraşıklık ve konuşma bozukları gibi problemlere karşı parmak emme alışkanlığının bıraktırılması gerekir. Peki, parmak emme alışkanlığı nasıl bıraktırılır? İşte cevabı…

Araştırmalar parmak emmenin duygusal gelişim, gerginlik ve kaygı ile ilişkili olduğunu; bebeklikle birlikte emme ihtiyacının veya emme davranışının alınan haz sebebi ile alışkanlık haline gelebildiğini gösteriyor. Parmak emme alışkanlığının uzun süre devam etmesi diş ve damak gelişiminde sorunlara yol açıyor. Ayıca parmak emme bazı duygusal bozukluklarda olduğu gibi çocuğun duygusal gelişimi ile de bağlantılı olduğu düşünülüyor. Parmak emme alışkanlığı nasıl bıraktırılır? Merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde…

Parmak Emme Alışkanlığının Nedenleri

Özellikle uykuya geçiş sırasında sık yapılan bu alışkanlık yalnızca gelişimsel veya duygusal bir problem olarak ele alınmasa da 4 yaşında olup da hala parmağını emen çocuğun mutlaka yakından izlenmesi öneriliyor. İşte parmak emme alışkanlığını tetikleyen etkenler;

Anne sütünden erkenden kesilme

• Emzik, biberon kullanma sonucu emme güdüsü konusundaki tatminsizlik

• Yeni bir kardeş haberi

• Diş çıkarma esnasında rahatlama sağlama

• Sevgi ve ilgi eksikliği

• Sıkıntı ve utanma 

• Korku, kaygı, endişe ve güven ihtiyacı

Parmak Emme Nasıl Bıraktırılır?

Çocuğa parmak emme alışkanlığını bıraktırmak için ceza vermek faydalı ve sağlıklı bir yöntem olmayacaktır. Örneğin; parmağa acı biber sürmek, baskı uygulamak, iğne batırmak gibi yöntemler çocuğun anne ve babasına karşı öfkelenmesine ve bu davranışı devam ettirmesine yol açar. Parmak emme nasıl bıraktılar? İşte ebeveynlere öneriler…

• Çocuğa ilgi ve sevgi ile yaklaşımda bulunmak ve bu davranıştan dolayı neler hissettiğinizi ona anlatmak davranışın önüne geçebilir. Parmak emme alışkanlığını bırakacağı zamanı çocuk kendi belirleyebilir.

• Durum karşısında sabırlı olmak ve bu alışkanlıkla sürekli olarak ilgilenmekten kaçınmak önemlidir. 

• Eline oyuncak verilebilir, ya da parmak emme esnasında onun dikkatini çekecek etkinlikler yapılabilir.

Uyku öncesi sık yapılan bu davranışın önlenmesi için kitap okuma, müzik dinleme gibi rahatlatıcı etkinlerden faydalanılabilir.

• Parmak emen çocuğun bu davranışına sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir.

• Çocuğunuz parmak emme alışkanlığını bırakması için diş hekiminize konuyu izah ederek bu konuda size destek olmasını isteyin. Parmak emmenin zararları güzel bir yaklaşımla çocuğa anlatılabilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Çocuğa Kardeş Haberi Nasıl Verilmeli?
Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?
Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar? Nasıl Anlaşılır?

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
İzmir'de 5 Küçük Kardeşi Öldüren Yangında Acı Detay: Kapıyı Kilitleyerek Giden Annenin İfadesi Ortaya Çıktı!