Paris Belediyesi'nin Aldığı İlginç Karar Gündemde: İnsanlarla Sokak Fareleri Artık Hep Birlikte Yaşayacak

Paris sokakları, 6 milyon fare nüfusuyla dünyanın en kalabalık fare kentlerinden biri. Durum böyle olunca da Parislilerin parasının çoğu fareleri yok etmeye gidiyor. Ancak son günlerde bu konuda yeni bir gelişme var. Paris Belediye Başkanı, Parisli halkın farelerle birlikte yaşayabilmesi konusunda araştırma yapacak bir komite kurdu. Bakalım ileriki günlerde Paris farelerini neler bekliyor?

Paris Belediyesi son zamanlarda şehrin en büyük ve yaygın çevresel sorunlarından biriyle karşı karşıya. Başkent, 6 milyona yakın tahmini fare sayısıyla dünyanın fare nüfusu en kalabalık olan 4. şehri.

Başkentin sokaklarında dolaşan farelerin sayısı giderek artıyor ve belediye bu sorun karşısında bir çözüm arayışında.

Paris'te fare nüfusunun artmasının bazı nedenleri var. Bunlar; şehirde yaşayan insanların yemeklerini genelde sokaklarda yemesi, yerleşim sakinlerinin ve iş yerlerinin çöpleri akşam dışarı çıkarması ve bu saatlerin farelerin beslenme dönemi olan saatlere denk gelmesi.

Artışın bir diğer önemli nedeni de başkentteki Seine nehrinin yükselmeye başladığı dönemlerde farelerin lağım borularında durmak yerine sokaklara kaçmaya çalışması gösteriliyor.

Paris Belediyesi, şehirdeki farelerle savaşmak için yıllık 1,5 milyon euro harcıyor. Belediye yönetimi de harcanan bu miktarı azaltmak için 2021 yılında “Armaguedon” adlı bir proje başlatmıştı.

Projenin amacı, Paris fareleri hakkında mümkün olduğunca çok bilgi toplamak, onları yakından tanımak ve nüfuslarını azaltmaktı.

Ancak gelinen son noktada proje, onları azaltmaya yönelik olmaktan çok onlarla bir arada nasıl yaşanılır sorusuna cevap bulmaya dönüştü.

Paris Belediyesi, başkentte sayıları giderek artan farelerle “birlikte yaşamı” incelemek için bir komite kurma kararı aldı. Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun kuracağını açıkladığı komiteye Paris Hayvanları Koruma Derneği’nden de destek geldi.

Paris Hayvanları Koruma Derneği, AFP’ye yaptığı açıklamada "fareleri öldürmeye yönelik çözüm arayışından ziyade onlarla birlikte yaşamı öngören bu çalışmadan memnun olduklarını" dile getirdi.

Hayvan koruma dernekleri, hayvanları fare zehriyle öldürmek yerine onların üremesini düzenlemenenin daha iyi bir seçenek olduğunu düşünüyor.

Bilim insanları da bu konuda derneklerle aynı görüşte. Araştırmalara göre farelerin varlığı aslında Parisliler için daha faydalı. Bir farenin senede 9 kilo yediği ve farelerin lağım borularında sürekli hareket halinde olduğu için giderlerin tıkanmasını önledikleri düşünülüyor.

Bonus: Ratatuy'un "Seni yenicem Paris" sahnesi sonunda bir anlam kazandı. O artık Paris sokaklarında özgürce dolaşabilecek, en harika yemeklerini pişirebilecek.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Avrupa Ülkelerinden Çok Gerideyiz: Türkiye, Milli Gelirinin Yüzde Kaçını Sosyal Yardımlara Ayırıyor?
Havayolu Şirketinden İlginç Bir Uygulama: Artık Uçağa Binmeden Önce Yolcular da Tartılacak
Dünyaca Ünlü Şef Hilda Baci, 100 Saat Hiç Durmadan Yemek Yaparak Rekor Kırdı!

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
09.06.2023

bu gavatlar da kafayı sıyırdı aq. nesini araştırıyonuz birader, kedi alsanıza amk. bir de üremelerini kontrol edelim demiş beynini siktiğimin hayvan severleri bsksbsjnsms aynen kanka tek tek kısırlaştırın senede 100 yavru veren el kadar hayvanı. avrupa iyice kafayı sıyırdı ha. veba vol 62662372 yükleniyor...

09.06.2023

Bunlar hiç bir zaman akillanmaz..

09.06.2023

postmodern veba

TÜM YORUMLARI OKU (27)