Paraya Para Demeyen Dünyanın En Zengin 20 Ülkesi

Zenginin fellik fellik gezdiği bizim ise ‘Zeki Müren’de bizi görecek mi?’ dediğimiz bir yazı ile karşınızdayım sevgili okur… Dünyanın en fakir ülkelerini çok iyi bildiğimiz için dünyanın en zengin 20 ülkesini yazdım. Kişi başına düşen milli gelirlerini görünce ‘vay be ne hayatlar var’ diyeceğimiz ve sinir krizi geçireceğimiz için bu teknik detayı yazmadığım ( ben sizin yerinize kriz geçirim) en zengin ülkeleri gelin birlikte inceleyelim.

1. İrlanda

Dünyanın en zengin ülkeler listemizin bir numarası tabii ki yazıp moralinizi bozmayacağım kadar iyi hasılaya sahip İrlanda. Yabancı kaynaklı yatırımcılara düşük vergi uygulayarak onların destekleyen ve ülkenin yabancı yatırımcılar için Avrupa merkezi konumuna getiren İrlanda’da  Facebook, Google, Apple gibi dünya devlerinin ofisleri bulunuyor.

2. Lüksemburg

Avrupa’nın tam ortasında bulunan, Fransa ve Almanya’ya yakınlığı Lüksemburg’un ekonomik anlamda güçlü bir ülke haline getiren sadece birkaç neden… Bankacılığın oldukça gelişmiş olduğu ülke, gelirinin büyük çoğunluğunu finans sektöründen. Demir çelik sanayisi bakımından da gelişmiş bir ülke listemizde ikinci sırada.

3. Singapur

Güneydoğu Asya’da Singapur dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden birisi ve listemizde üçüncü sırada yer alıyor. Rekabetçi ekonomisiyle ön plana çıkan ülke aynı zamanda ekonomik atmosfer aynı zamanda özgür ve yenilikçi. Ticarete dayalı ekonominin ikinci önemli gelir kaynağı da endüstri. Gemi inşaatı başta olmak üzere petrol rafineleri, elektronik aletler, tekstil ve gıda sektöründeki başarısıyla Singapur katı kurallarıyla ve zenginliğiyle ünlü… Umarım hepimiz ziyaret ederiz.

4. Katar

Resmi adı Katar Devleti olan ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılayı üzülmemek adına altına yazmayayı tercih ediyorum. Ülke ekonomisin temel geliri tabii ki kaynağı petrol ve doğal gaz. Dünyanın en büyük üçüncü doğal gaz rezervine sahip olan Katar  birçok farklı ülkeye doğal gaz ihraç ediyor. Katar ayrıca gelirleri arttırmak ve farklı sektörlerden gelir elde etmek için pek çok çalışma yapıyor.

5. Makao

‘Makao mu orası neresi?’ diyorsanız evet bende sizinle aynı tepkiyi verdim. Bu zengin yer Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı Makao isimli Özel İdari Bölgesi. Makao’nun en büyük gelir kaynaklarının başında kumar turizmi geliyor ki listede ilk 5 arasında yer alması tesadüf değil. Hatta bu durum o kadar iyi ki idari bölgede kumar turizminin değeri Las Vegas’takinin 7 katı. Ülke genelinde gelir dağılımında eşitliğin söz konusu olmaması kötü yanlarından birisi.

6. Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri listemizin 6. sırasında olan ülkenin en büyük gelir kaynağı petrol. Doğal gazın da ekonomik büyümeye katkısı, petrol arıtma tesisleri, Birleşik Arap Emirlikleri’nin sanayi kuruluşları ekonomisinin en güçlü yanları. Ülke ayrıca çimento, alüminyum, kablo ve kiremit üretimiyle ilgilenen birçok fabrika bulunuyor.

7. İsviçre

Ülke ekonomisi gelişmiş sanayi sektörüne dayanan İsviçre sanayi sektöründe önde gelen dal ise ünlü saat endüstrisi. Saatleriyle ve bankalarıyla meşhur olan ülke ekonomisini hizmet sektöründen büyük ölçüde besleyen iki ana damar aslında. Ülkede hayvancılık ve tarım da bir diğer önemli geçim kaynakları arasında.

8. Norveç

Dünyanın en zengin ülkeleri arasında 8. sıraya yerleşen Norveç, İskandinav Yarımadası’nda bulunuyor. Daha çok kuzey ışıklarını görmek için tercih edilen ülkenin aslında ekonomisi karma modele dayanıyor. Norveç ekonomisi endüstri devriminden önce balıkçılığa dayanıyordu. Ayrıca Kuzey Denizi’ndeki petrol rezervlerinin kontrolünü eline alan ülke ekonomisi petrol üretimiyle ekonomisini güçlendirmeye devam ediyor.

9. Amerika Birleşik Devletleri

Dünya üzerindeki en etkili finansal güce sahip olan bir başka ülke Amerika Birleşik Devletleri. Doğal kaynaklar ve altyapı açısından ekonomisini geliştiren Amerika, dünya ticaretine yön veren ülkeler arasında yer almakta. Aynı zamanda dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz üreticisi olan Amerika aynı zamanda en önemli şirketlerinin çoğuna ev sahipliği yapıyor. Bunun yanında New York Menkul Kıymetler Borsası’nın piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük menkul kıymetler borsaları arasında olduğu bilinmekte.

10. San Marino

Avrupa’da bulunan 5 mikro devletten biri olan San Marino dünyanın en küçük ülkeleri arasında. Ekonomisindeki en önemli pay turizme ait olan ülkeyi her yıl 3 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret etmekte. Turizmden sonraki en önemli gelir kaynakları arasında bankacılık ve seramik var. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu geçimini tarımdan sağlıyor.

11. Brunei

Güneydoğu Asya’da bulunan Borneo adasında yer alan Brunei dünyanın en zengin ülkeleri listemizde 11. sırada. Bu sıfat tabii ki tesadüf değil çünkü Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah dünyanın en zengin isimlerinden biri arasında. Ülkenin ekonomisinin kaynakları petrol ve doğal gaz. Brunei’nin en çok doğal gaz ve petrolü Japonya’ya satıyor. Ülke ekonomisi ayrıca kereste, kağıt ve cam endüstrilerinden de gelir sağlıyor.

12. Hong Kong

Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdare Bölgesi uluslararası ticaretin oldukça yaygın olduğu Uzak Doğu’nun ticaret merkezi dersek abartmış olmayız. En önemli ekonomik kaynaklarından biri de turizm olan Hong Kong özellikle iş seyahatleri için gelen birçok turisti ağırlayan ülke. Çin’in ticaretle ön planda olsa da aynı zamanda en popüler turizm noktası. Ancak Hong Kong diğer ülkelerle kıyaslandığında iş insanlarına en pahalı yaşam şartlarını sunan ülkelerden biri.

13. Danimarka

İskandinav ülkelerinden Danimarka dünyanın en zengin 13. ülke olarak listemizde yerini alıyor. Ülkede ekonominin en önemli payı hizmet sektörüne ait. Kamu yönetimi, eğitim ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra ticaret ve ulaştırma hizmetleri de ekonomiyi besleyen sektörler olarak öne çıkıyor. Ayrıca tarım, hayvansal üretim ve doğal enerji kaynakları Danimarka ekonomisini kalkındıran diğer sektörler.

14. Tayvan

Listemizde 14. Sırada bulunan Tayvan’nın gelirinin büyük kısmı hizmet sektöründen gelmekte. Hizmet sektörünü endüstri ve tarım sektörlerinin takip ettiği Tayvan’nın dünyadaki en gelişmiş bilgisayar mikroçip üreticisi olması da öne çıkan noktalarından bir diğeri.

15. Hollanda

Hollanda Krallığı’nın 4 ülkesinin en büyüğü olan Hollanda, dünyanın en zengin ülkeleri listemizde 15. sırada. Ülke ekonomisi doğal gaz rezervlerinden besleniyor. Çünkü Hollanda’daki doğal gaz rezervleri, Avrupa Birliği’ndeki tüm doğal gaz rezervlerin %25’ini oluşturacak kadar büyük. Bunun yanında dış ticarete bağlı olarak büyüme gösteren ülke, Avrupa’nın en büyük havalimanlarından olan Amsterdam Schiphol Havalimanı bu ülkede bulunuyor.

16. İzlanda

İzlanda bir ada ülkesi, bu sebeple ülke ekonomisinin temel kaynağı balık ve balıkçılıktan gelmekte. Tutulan balıkların işlenip ihraç edilmesi balığı ülke potansiyel geliri haline dönüştürüyor. Bunun yanında ülke kış turizmi ve termal turizm açısından da oldukça gelişen İzlanda her yıl binlerce turistin ağırlanan lüks otelleri bulunuyor.

17. Avusturya

Avusturya, kişi başı gayri safi yurt içi hasılasıyla dünya ekonomileri arasında en yüksek yaşam standartlarına sahip ülkelerden bir diğeri. Ülke ekonomisi ana ticaret ortağı Almanya ile yakından bağlantılı. Ayrıca Avusturya ekonomisine katkıda bulunan diğer sektörlerler ise hizmet, sanayi ve tarım sektörü…

18. Andorra

Andorra, resmi adıyla Andorra Prensliği listemizin 18. sırasında yer alıyor. Bu mikro devlet Avrupa’nın en küçük 6. ülkesi. Küçük bir ülke olarak bakmayın çünkü Andorra yılda 10 milyondan fazla turist ağırlamasıyla turizm ülke ekonomisini besleyen sektörlerin en başında geliyor. Topraklarının %2’si ekilmeye müsait ülkede tarımın başrolünde ise tütün ve türün mamülleri bulunuyor. Ülkeyle ilgili en ilginç ve bize yıldızlar kadar uzak olan bilginin bir diğeri ülkede istihdam oranının %100 olması yani işsizlik oranının 0 olması. ( Hayaller hayatlar…)

19. Almanya

Almanya gayri safi yurt içi hasılasıyla yalnızca Avrupa’nın değil dünyanın en zengin ilk 20 ülkesinden biri olarak listemizde. Ülke ekonomisinin en büyük kaynağı imalat sanayi ve bu alanda bulunan hizmet sektörleri ünlü Almanya ekonomisinin temel taşları.

20. İsveç

İsveç, Avrupa’nın İskandinav bölgesinde yer alıyor. Ülke ekonomisinin gücü iyi eğitimli ve yüksek nitelikli işçi gücünden geliyor. Hidroelektrik ve demir madeninin ipi göğüslediği ihracat faaliyetleri sayesinde ülke, dış ticaret hacmini her geçen gün genişletiyor.

Bu içerikler de dikkatinizi çekebilir;

Mimarisi, Dizaynı ve Konseptleri ile Dünyanın En Sıra Dışı Otelleri
Ölmeden Önce Görmeniz Gereken Dünyanın En Renkli Festival ve Karnavalları
Mühendisliğin ve Sanatın Sınırlarını Aşan Köprüler! Dünyanın En Özel Köprüleriyle Karşıya Geçmenin Ötesi

Popüler İçerikler

DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
6 Yıllık Evlilik Tek Celsede Bitti: Eşi Selim Selimoğlu ile Anlaşmalı Boşanan Bengü'den İlk Açıklama Geldi!