Paraların Uluslararası Yolculuğu: Yurt Dışına Döviz Transferi SWIFT Nasıl Yapılır?

Ülkeler arası para transferi, ilk defa bu işlemi yapacaklar için oldukça karmaşık gözükebilir. Ancak birkaç adımla online olarak dünyanın öbür ucuna para göndermek aslında çok kolay. SWIFT de bu yöntemlerden biri. SWIFT, bankanız üzerinden kolayca gerçekleştirebileceğiniz bir para transferi türü. Peki, SWIFT işlemi nasıl yapılır? İşte SWIFT ile döviz transferi konusunda aklınıza takılan tüm soruların detaylı yanıtları.

Uluslararası para transferi nedir?

Gelişen teknoloji sayesinde artık online bankacılık işlemlerine büyük oranda hepimiz aşinayız. Uluslararası para transferi de temel mantık olarak yurt içi Türk lirası transferiyle aynı diyebiliriz. Yapılması gereken banka hesabınızdaki döviz cinsi parayı, başka bir ülkede ikamet eden kişi ya da kuruluşun aynı cins döviz hesabına göndermek. Bir parantez açmak gerekirse ülke sınırları içinde bir hesaba yabancı para cinsinde transfer gerçekleştirmek istiyorsanız kanunlar gereği bu da uluslararası transfer gibi işlem görüyor. Yani döviz transferinde alıcının sizinle aynı ülkede bulunması prosedürü değiştirmiyor. Bu aşamada SWIFT devreye giriyor.

Neymiş bu SWIFT kodu?

SWIFT, kelime olarak Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication’ın (Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği) kısaltması. SWIFT, tamamen büyük harflerden oluşan 11 haneli bir kod sistemi. İlk 4 hane işlem yapılan bankanın kodu, devam eden 2 hane ülkenin kodunu, sonraki 2 ya da 4 hane ise yerel kodu içeriyor. Son 3 hane ise işlem yapılan şubenin kodu. Eğer tüm bilgileri doldurduğunuzda 11 haneye ulaşamazsanız sonuna 'X' harfi eklemelisiniz. Böylece sistemi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Transfer için gerekli bilgiler neler?

Her şeyden önce işlemi yapacağınız bankada Türk lirası ve göndereceğiniz döviz cinsine ait birer hesabınız bulunmalı. Türk lirası hesabına, işlem ücret kesintileri için ihtiyacınız olacak. Bunun dışında işlem yapabilmek için istenen bilgileri eksiksiz biçimde girmelisiniz. SWIFT için gerekli bilgiler ise şunlar:

● Gönderici adı ve soyadı

● Gönderici adres ve telefon bilgisi

● Gönderilen dövizin cinsi

● Alıcı adı ve soyadı

● Alıcı adres ve telefon bilgisi

● Alıcı hesap bilgileri (IBAN)

● Alıcı SWIFT kodu

Tüm bilgileri eksiksiz biçimde bankaya ilettiğinizde transfer işleminiz gerçekleşmiş oluyor. Bu işlemi hem bankadan yüz yüze hem online olarak yapmak mümkün. Bununla birlikte Internet bankacılığı üzerinden yapılan işlemlerde, kesinti ve transfer süresi farklılık gösterebiliyor.

İşlemin tamamlanma süresi

SWIFT ile para gönderme süresi bankadan bankaya değişim gösterse de 3 iş gününü genelde aşmıyor. Yurt dışı SWIFT süresi ile yurt içi işlemler arasında da bir fark yok. Bu değişimde işlemi yaptığınız saat önemli. 17.00’dan önce yapacağınız işlemler 2 iş gününde karşı tarafa ulaşıyor. 17.00’dan sonra yapacağınız işlemler ise 1 gün valörlü olarak sisteme geçiyor. Bu nedenle 3 iş günü sonunda karşı taraf gönderdiğiniz döviz transferini hesabında görebiliyor. Bazı bankaların ek ücret karşılığında euro, dolar ve İngiliz sterlini özelinde aynı gün SWIFT ile para transferi gerçekleştirdiği hizmetleri de bulunuyor. Sadece bu işlemin sisteme 14.00’dan önce bildirilmesi şartı bulunuyor.

SWIFT işleminde transfer ücreti kimden kesilir?

Uluslararası para transferlerinde üç bankaya ihtiyaç duyuluyor. Bunlardan ikisini gönderici ve alıcının çalıştığı bankalar, diğerini ise işleme garantör olan aracı banka olarak ifade edebiliriz. SWIFT işlemi için talimat verdiğinizde döviziniz aracı bankaya iletiliyor. Bu banka daha sonra parayı alıcının hesabına aktarıyor. Bu nedenle transfer işleminde hem gönderici hem alıcı komisyon ödemek durumunda kalıyor. Bankalar, kendi komisyon ücretlerini belirli sınırlar dahilinde belirleyebiliyor. Son zamanlarda bazı bankalar, müşterilerini internet bankacılığına yönlendirmek için SWIFT işlemlerinde bu kanalı kullananlardan daha düşük komisyon ücreti alıyor.

SWIFT işlemlerinde sık yapılan hatalar

SWIFT kodu ile döviz transferlerinde en sık yapılan hata, kodun yanlış/eksik girilmesi. Bu durumda para ya göndericinin hesabına geri düşüyor ya da alıcının bankasında askıda kalıyor. Bu nedenle bilgilerin eksiksiz girilmesi oldukça önemli. Bir diğer sık görülen problem ise hesap bilgilerinizle transfere konu olan dövizin uyuşmaması. Örneğin; size Amerikan doları gönderiliyor fakat siz karşı tarafa Türk lirası ya da euro hesap bilgilerinizi veriyorsunuz. Bu durumda transfer gerçekleşiyor ama hesabınızda parayı göremiyorsunuz. Bankanın şube havuzunda bekletilen döviz için yeni bir hesap açmanız gerekiyor. Hem işlem süreniz uzuyor hem ek bir uğraşa girmiş oluyorsunuz.

Yatırım Araçları ile Para Kazanabilirsiniz: Emeklilikte Rahat Etmek İçin Yatırım Yapabileceğiniz Kanallar
Kredi Kartı Borcunuzu Yapılandırmayla Ödeyebilirsiniz: Sağlamanız Gereken Şartlar ve Uygulanan Prosedürler
Yeni Teknolojilerle Tanışmak İsteyenlere: E-imza Başvurusu Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Beşiktaş Rekor Fiyata Aldığı Al Musrati'yi Zararına Satmaya Karar Verdi
Çok Sevilmişti: TRT Tabii'nin Gassal Dizisinin 2. Sezon Çekimleri Başladı
Cristiano Ronaldo'nun Fransa Ligi İçin Söyledikleri Fransızları Çok Kızdıracak