Para ve Vakit İsrafı mı, Yoksa İlişkiyi Kurtarıyor mu? Bakalım Çift Terapisi Ne Kadar Etkiliymiş!

Çift terapisi almayı düşünüyor ama bunun göstereceğiniz efora değip değmeyeceğine emin olamıyorsanız yalnız değilsiniz. Arkadaşlarınız tarafından başarısızlıkla sonuçlandığını duymuş ya da kendiniz pek bir yararının olmadığını deneyimlemiş olabilirsiniz. Terapist ve psikologlar birer sihirbaz olmadıkları için alınacak sonucun da mucizevi bir şekilde gerçekleşmesini beklemek yanlış olacaktır.

Çift terapisine şüpheci yaklaşımlar çoğunlukta

Karşı tarafa gösterilen tepkinin olumsuzdansa olumlu ya da nötr bir hal alması, alaycı ve aşağılayıcı yorumlardan kaçınılması çift terapisinde öğrenilen ve uygulanan davranışlar arasında yer alıyor. Ancak terapi sırasında bu bilgiler alışkanlık haline getirilip iyi yönde bir gelişim sağlandığı halde sonraki aylarda eski sorunların geri döndüğü gözleniyor.

Olumlu sonuçlar elde etmek için çiftin terapiye gönüllü ve istekli bir biçimde başlaması önemli bir rol oynuyor.

Ayrıca karşı tarafı dinleme ve anlama üzerine beceri edinilerek birbirlerinin duygularının farkında olmak da önem kazanıyor.

Başarılı çiftlerin özelliklerine baktığınızda çiftlerin birbirini rakip olarak değil, karşılıklı mutluluğu geliştirmeye çalışan bir ekip üyesi olarak görme yeteneğine sahip olduğunu göreceksiniz.

Partnerinizin nasıl hissettiğini anlamak kilit noktalardan biri. Her insanın kırgınlıkları ya da geçmiş duygusal travmaları olabilir.

Bu yaraları görüp onlara karşı şefkat göstermek yerine, bu noktaların üzerine gidip hassas noktalardan saldırmak ilişkiyi çıkmaza götürecek ve çiftlerin birbirinden uzaklaşmasına neden olacaktır.

Hor görme, duvar örme, suçlama ve savunma. Bir ilişkiyi çıkmaza sokacak 4 davranış.

İletişim dilinin iyileştirilmesi, olumsuz yorumlar yerine olumlu ya da nötr yorumlarda bulunulması gerçekten çok önemli!

İstekleri açıkça belirtmek

Bir gerginlik durumunda gerçekleştirilebilecek 3 tepki bulunuyor: sorunu içe atıp olayın daha da büyümesine yol açmak, başkasının yanında konuyu açıp partneri rencide etmek ya da sorunla alakalı konuşmak. İsteklerinizi karşı tarafa siz söylemezseniz müneccimlik yapıp anlamasını beklemeyin.

Çiftler terapistlere genelde karşı tarafın kötü özelliklerini değiştirme umuduyla başvuruyor.

Çift terapisinde başarılı olmanın ön koşulu ise bireyin problemlerde kendi rolüne sahip olması ve olumlu bir değişim yaratma isteğidir. Karşı taraf hakkında düşündüğünüz olumsuz davranışlar doğru olsa bile, her iki taraf da bazı yönlerini değiştirmeye açık olmadıkça çözüme ulaşmak mümkün olmayacaktır.

Sonuç olarak...

Birbirini anlamaya ve kendi eksiklerini gidermeye hazır olan herkes çift terapilerinden beklediği sonucu elde edecektir.

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi