Para Mutluluk Getirir mi? Bilime Göre Evet, Mutluluğu Satın Alabilecek Bir Meblağ Var!

"Mutluluk satın alınamaz". Sen öyle san...

Paranın tabi ki de kişinin ruh halini iyi ya da kötü yönde etkilediği aşikar bunu inkar edemeyiz. Ama nasıl bir ilişkisi olduğunu bulmak için Purdue Üniversitesi'ndeki araştırmacılar olaya el atmış.

"Ankete 1.7 milyon insan katıldı"

Ekip, 164 ülkeden 1.7 milyon insanın katıldığı Gallup World Anketi'ni kullanma kararı aldı. Araştırmacılar insanların duygusal refahına, günlük duygularına ve yaşam değerlendirmelerine bakarak insanların yaşamlarından ne kadar memnun olduklarını ölçmeye çalıştılar. Nature Human Behavior'da yayınlanan çalışmaya göre, para ile mutluluk arasındaki ilişkinin belirli temelleri var.'

"Para hangi seviyede refah seviyenizi değiştirmez"

' Yaşam değerlendirmesinde ideal gelirin $95,000 olduğuna, duygusal refahın sağlanmasında ise $60,000 ila $75,000 gerektiğine karar verdik. Tabi bu miktar tek bir kişi için, eğer ortada bir aile varsa bu miktar artacaktır'.

"Dünya genelinde farklı sonuçlar elde edildi"

Daha zengin bölgelerde yetersizlikve doymamışlık hissinin fazla olması araştırmacıları şaşırtsa da, nedenini bu yerlerde insanların kendilerini diğer kişilerle daha fazla karşılaştırma yöneliminde olmalarına bağladılar.

Dünya genelindeki istenen gelir düzeylerine gelirsek:

  • Kuzey Amerikada yıllık $60,000 ila $75,000 arasında

  • Doğu Asya, Batı ve Kuzey Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda'da yıllık $50,000

  • Dünyanın geri kalanında Kuzey Afrika ve Ortadoğu hariç yıllık $110,000 ila $120,000 arasında değişim gösteriyor.

Genellikle...

Araştırmacılar bazı sınır değerlerini rahatlıkla belirleyebiliyorlardı çünkü belli bir miktarın üzerinde geliri olan kişiler genellikle düşük yaşam memnuniyeti, düşük refah seviyesi ve duygusal yetersizlik veya ikisini birden dolduruyorlardı.

İş temel ihtiyaçları karşılamayı geçince durumlar değişiyor tabi.

Araştırmacılar aynı zamanda temel ihtiyaçları gibi yemek, barınma giderlerini karşıladıktan sonra iş başka şeylere para harcama olunca diğer insanlarla karşılaştırma yapılmaların arttığını, bu durumun da para ve mutluluk arasındaki ilişkiyietkilediğini söylüyor.

"Kendimi başkalarıyla karşılaştırmamalıyım"

'Gerçekten durumum nasıl, ben iyi miyim? diye sormaları gerekiyor insanların'. Para gerçekten de bizi mutlu eden şeylerin yanlızca bir parçası ve artık paranın llimitleri hakkında daha çok şey öğreniyoruz'

Popüler İçerikler

Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Ruhi Çenet'in Kurtardığı Hesabının Yine Yeniden Çalınmasına Tepkisiz Kalamayan Kişiler
YORUMLAR
21.02.2018

Varsın mutluluk olmasın aq . Ben o son model ferrarinin içinde hüngür hüngür ağlamaya razıyım.

Pasif Kullanıcı
22.02.2018

Parasız ve mutsuz olmaktansa zengin ama mutsuz olmayı tercih ederim açıkçası. Parası olmadığı halde mutlu olanı görmedim zaten. Fakır ama mutluyum diyen de yalan söylüyodur.

22.02.2018

adalet, sağlık ve hizmet.. bunlar bizde anca parayla oluyor

Pasif Kullanıcı
22.02.2018

Paranın çözemeyeceği çok az sorun vardır.

Pasif Kullanıcı
22.02.2018

Para ne yapamaz söyliyim: Doğuştan bi zihinsel sakatlığınız varsa size sağlam bi beyin alamaz. Sevilmeyen bi insansanız sizden menfaat sağlamak isteyen kişilerin sahte sevgileri dışında gerçek bi sevgi satın alamaz. Ölümsüzlük ilacı bulunsaydı eğer belki satın alırdı ama henüz öyle bi şey olmadığı için ölümsüzlüğü satın alamaz. Yeteneğiniz yoksa eğer yetenek satın alamaz. Kurslar özel dersler bi yere kadardır ama yetenek başka bi şeydir. Öyle olsaydı bütün zenginler birer mozart, birer picasso olurdu. Ruhsal bi rahatsızlığınız varsa size daha sağlıklı bi ruh hali satın alamaz. Belki ruhi bunalımlarınızı biraz bastırır. Vicdansız biriyseniz size vicdan satın alamaz. Kötü bi insansanız daha iyi bi insan olmanızı sağlamaz. Sadece öyle görünmenizi sağlayabilir. Çok zeki değilseniz zeka da satın alamaz. Yine sadece çok zekiymiş gibi görünmenizi sağlar. Bunun dışında her şeyi çözümlemeniz için para size yetecektir. Daha iyi bi yaşam ve daha iyi bi ölüm için para size yeter.

TÜM YORUMLARI OKU (19)