Para Ağacı Hakkında Her Şey: Bolluk ve Bereket Getirdiğine İnanılan Para Ağacını Yakından Tanıyın!

İç mekanlarda yetiştirilmeye uygun bir bitki olan para ağacı, söğütsü, odunsu gövdeleri ve üst kısımlarında büyük birleşik yaprak sarmalları olan çekici bitkilerdir. Sık sık birbirine örülmüş birkaç bitkinin gövdeleri ile satılırlar ve bu da daha önemli bir ağaç biçimi verir. Bakım gereksinimleri düşük bir bitkidir. Yalnızca nem ve ışık gereksinimlerine uygun bir ortam oluşturmak gerekir.

Bu içeriğimizde para ağacı hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

Para Ağacı Nedir?

Para ağacı, söğütsü, odunsu gövdeleri ve üst kısımlarında büyük birleşik yaprak sarmalları olan çekici bitkilerdir. İç mekanlarda yetiştirilmeye son derece uygundur. ık sık birbirine örülmüş birkaç bitkinin gövdeleri ile satılırlar ve bu da daha önemli bir ağaç biçimi verir. Bakım gereksinimleri düşük bir bitkidir. Yalnızca nem ve ışık gereksinimlerine uygun bir ortam oluşturmak gerekir.

Para ağaçları parlak, filtrelenmiş ışığı tercih eder, ancak biraz ışık gölgesine katlanır ve büyümeye devam eder. Bu bitki, doğal ortamında şiddetli yağmur ve ardından ciddi bir kuraklık yaşar. Saksılarda ise toprağı nemli hale getirerek iyice sulamak ve ardından akma kabında kalan suyu çıkarmak önemlidir.

Para Ağacının Özellikleri

Para ağacı bitkisinin özellikleri şunlardır:

  • Ağaç, yaklaşık 18 metreye kadar uzayabilir.

  • Yeşil yapraklı halini 4 yıl boyunca korur.

  • 4 yılın sonunda çiçek açar.

  • Birkaç parçadan oluşan yaprakları çok iridir.

  • Hoş kokulu bir ağaçtır.

  • Düzenli budamayla çoğaltılabilir.

  • Yeri değiştiğinde küser.

  • Açtığı çiçekleriyle kendine hayran bırakır.

Para Ağacının Bakımı

Para ağaçları parlak, filtrelenmiş ışığı tercih eder, ancak biraz ışık gölgesine katlanır ve büyümeye devam eder. En iyi sağlık için, bitkiniz günün büyük bölümünde güneş alan bir odada olmalı, ancak doğrudan pencerede olmamalıdır. Güçlü doğrudan güneş güneş yanığına neden olabilir. Zayıf ışık koşullarında hayatta kalabilmelerine rağmen sağlıkları yavaş yavaş bozulabilir ve çekici özelliklerini kaybedebilirler. Dengeli gelişme için bitkiyi her suladığınızda döndürün.

Sulamalar arasında toprağın neredeyse kurumasına izin verin, ancak köklerin kurumasına izin vermeyin. Sulama sırasında toprağınızın düzgün bir şekilde nemlendiğinden emin olun. 

Bunlar tropik bitkilerdir ve 18-30 derece arası sıcaklık bakımı için idealdir. Biraz hava sirkülasyonu olacağı ve hava akımından veya havalandırma menfezinden gelen soğuk havadan veya ısıtma menfezinden gelen kurutma ısısından etkilenmeyeceği bir yerde tutun.

Para Ağacını Budama

Bitkinizin her iki veya üç yılda bir yeniden saksıya ihtiyacı olabilir. İlkbaharda, yalnızca bir boy daha büyük ve drenaj deliği olan bir saksıya geçebilirsiniz. Hem yüksek, nemi tutan, organik içeriği hem de hızlı drene olma özelliklerini vurgulayan kaliteli, ev bitkisi toprağı kullanın. Eşit miktarda organik kompost ve kaba inşaatçı kumu veya Perlit ve su tutma için biraz turba veya kakao lifi ekleyerek kendi toprak karışımınızı yapabilirsiniz.

Saksıyı yeniden dikerken, kökleri olabildiğince az rahatsız etmeye çalışın; para ağaçları, kökleri çok fazla rahatsız edildiğinde genellikle yapraklarını düşürür. Yalnızca büyüme döneminde (Mart-Eylül arası) iki haftada bir yarı güçte beslenen dengeli, organik bir gübre bitkinizi dinç tutacaktır.

Ölü dalları veya yaprakları istediğiniz zaman kaldırabilirsiniz. Bunun için keskin, steril makaslar kullanın ve dalın ölü kısmının birkaç cm altına kadar kesin. Ayrıca tabanda veya gövde boyunca oluşan yeni gövdeleri istediğiniz zaman kırpabilirsiniz.

Para ağacı ev bitkilerini şekillendirmek ve düzenlemek için budama, bitki güçlü bir şekilde büyümeye devam ederken ilkbaharda yapılmalıdır. Bitkinizin değişimi sevmediğini unutmayın, bu nedenle bu güç mevsiminde budama önemlidir. Sağlıksız bir bitkiyi budamak da daha büyük risk taşır. Bitkinizin şeklini ve boyutunu korumak istiyorsanız, budamayı yıllık bir rutin haline getirmeniz yararlı olacaktır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Para ağaçları, kökleri çok fazla rahatsız edildiklerinde genellikle yapraklarını şoka sokarlar. Ayrıca bir konumdan diğerine taşınmaktan veya sıcak veya soğuk hava akımı yaşamaktan hoşlanmazlar ve yapraklarını düşürürler. Bu durumda ortamı gerektiği gibi düzeltin ve sabırlı olun; yapraklar muhtemelen bir sonraki büyüme dalgasıyla geri dönecektir.

Günlerin kısaldığı ve ışığın azaldığı sonbaharda yapraklar sararabilir ve dökülebilir. Mümkünse ışığı artırın ve ardından sabırlı olun; yapraklar bir sonraki büyüme akışıyla geri dönmelidir.

Gevrek, kıvrılmış ve düşen yapraklar, özellikle kışın ortamdaki çok az nemi, yetersiz ışığı veya tutarsız bir sulama rutinini gösterebilir. Sararmış yapraklar ve çürüyen gövdeler, aşırı suladığınızı, gövdeye su sıçrattığınızı veya toprağın çok fazla su tuttuğunu gösterir. Bu bitkiyi sağlıklı tutmak için kabınızda bir tahliye deliği olmalı ve her suladığınızda akan su tahliye edilmelidir.

Böcekler yaygın bir sorundur. Bir iç mekan bitkisindeki böcekler için fark ettiğiniz anda işe koyulmak önemlidir. Gövde ve yapraklar boyunca her köşeye bakın. Bitkinizi diğer bitkilerin büyüdüğü bir alandan çıkarın. Alkole batırılmış bir pamuklu çubukla her böceğe hafifçe vurmayı deneyin. Ardından, etkilenen bölgelere lavaboda güçlü bir su püskürtün veya bir bezle silin. Bitkiyi haftalık olarak incelemeye devam edin ve gerekirse tekrarlayın. Düzenli tekrar ve titizlik, bir istilayı kontrol etmenin anahtarıdır.

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
YORUMLAR
25.03.2023

oğlumun para ağacından para yetiştiğini zannetmesi :)) haksız da sayılmaz çocuk

26.03.2023

Sims 2 de vardı bundan:)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ