Papaz Büyüsü Çözülür, Bağlama Büyüsü Yapılır! Onedio Üfürük Ekibi İş Başında: Her Yönü ile Geleneksel Büyüler!

İnternet sayesinde her şeye çok daha kolay bir şekilde ulaşabilir hale geldik de, o malum konuyu es geçtik mi? Elbette hayır! 

Büyü!

Papaz büyüsü bozulur, giden geri getirilir, bağlama büyüsü yapılır, bereketli kazanç büyüsü, aşk büyüsü, ne istiyorsanız o büyüsü, vesaire vesaire... 😂

Gelin şakayı bir kenara bırakıp, bu konuya biraz yakından bakalım. Hem de ciddiyetle!

Herkesin en çok kullandığı platform olan Facebook'ta bile sponsorlu reklamları ve her geçen gün kalabalıklaşan sayfalarıyla bir sürü "büyücü" var!

Büyü bozma - büyü yapma gibi işlerden para kazanan, bunu ciddi ciddi ekmek kapısı haline getirmiş insanlar var. Hocalar, medyumlar, cinciler...

Varlar; çünkü talep görüyorlar!

Aslında çok da mantıklı bir sektör, bu "büyü" sektörü... Sonuçta hangimiz istediklerimize sahip olmak için yanıp tutuşmuyoruz ki?!

Yani mesela eğer iş bulamıyorsak, kişisel bazda yetersizliğimizi ya da ekonominin gidişatını düşünmek yerine; 'kısmetim bağlanmış' bahanesine inanmak daha kolay. Çünkü koskoca kapitalizmi, dünya düzenini değiştirmek neredeyse imkansız, kişisel olarak kendini geliştirmek ve daha kalifiye hale getirmek ise hayli zor... Oysa 'kısmet açmak' kolay! Hocaya gidiyorsun ve püf diye açıveriyor!

Bu sektörün en çok rağbet gören konuları ise kesinlikle romantik ilişkilere dair...

Kötü giden ilişkiler, ayrılıklar... Bunlar acıtır, a dostlar. Bunu kabul ediyoruz. Yine bu noktada da devreye savunma mekanizmamız giriyor, o muazzam egomuzu korumak için! Bir insanın bizi basit bir şekilde sevmediğini, tercih etmediğini kabul etmek yerine 'ayrılmak için büyü yaptıran nazarcı kenafirlere' inanmak çok daha kolay!

Dolayısıyla da, aşk acısıyla yanan insanlar, büyücülere koşabiliyor.

Kabul edelim: Kültürümüzün en eğlenceli kısımlarından biri bu inanış!

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Oysa bu "büyü" diyip geçtiğimiz, kültürümüzden gelen ve "çok ilginç yaaa" tepkisi verip belki de anlayamayacağımızı bildiğimizden pek üzerine düşmediğimiz meselenin derin bir tarihi ve felsefesi var!

Bu noktada Anadolu'daki büyü geleneği için İsmet Zeki Eyuboğlu'nun, Anadolu Büyüleri ve Cinci Büyüleri isimli kitaplarından bilgiler edindik sizler için.

Evet, İslam dininde büyünün yeri var. Haram kılınsa da varlığı kabul ediliyor. Dolayısıyla Anadolu halkları arasında fazlaca yaygın ve inanılır olması normal. Fakat büyünün geçmişi bundan da eski. En kadim inanışlara kadar gidiyor. Çok tanrılı dinlere kadar...

"Büyü"nün kökeni dinlerden dahi eski!

Hatta insanlığın en eski inanışı, tüm dinlerin ve inançların kökeni olarak alabileceğimiz temel 'Maji' diyebiliriz. Peki İngilizcedeki 'magic' yani 'büyü' kelimesini çağrıştıran bu Maji tam olarak nedir?

Öncelikle şunu belirtelim: Maji, dümdüz bir şekilde 'büyü' demek değildir! Tam çevirisi maalesef ki yok. En yakın olarak 'sır' diyebiliriz, pinhan...

Maji sözcüğü, Grekçe´dir.  Magein; Megas 'büyük bilim' anlamındadır yahut 'en büyük' ya da 'ana bilim' demektir. Maji Paleolitik çağlardan beri vardır. Bilinen tarihte Eski Mısır´da Maji çok geniş biçimde kullanılmıştır. Yine tüm Mezopotamya uygarlıklarında, Aztek, Maya ve İnkalar´da Majikal yaptırımlar çok geniş ve çeşitlidir.

En basit tarifiyle; irade gücüyle akışa müdahale etmek, kontrol etmek, dönüştürmek olarak açıklanabilir.

Hükümdarlar gelir geçer, uygarlıklar yıkılır lakin "büyü" şekil değiştirse de aynı kalır!

Çok Tanrılı dinlerde tanrılara atfedilen 'büyü' gücü, Hristiyanlık ile beraber sadece belli bir rahip sınıfına verilmiştir örneğin. Budizm'in ise tüm kollarının 'maji' dediğimiz temel üzerine kurulduğunu söyleyebiliriz.

Zira 'maji' sadece 'gideni geri getir, para ver' pratiklerindeki kadar yüzeysel ve basit değil; zihin gücünü ve zihin kontrolünü temel alan daha gizemli ve derin bir felsefedir.

Sufiler dahi 'maji'yi 'aydınlanma yoluna gidiş' için kullanmışlar. Temel: insan zihninin ve iradesinin gücü!

Kültürlere göre farklılıklar gösterse de büyünün ortak bir dili var: Sembolizm!

Mesela her yerin büyü geleneklerinde en çok kullanılan objeye bakalım: Mum!

Eski Mısır'da mum, insan bedenini; ateş de insan ruhunu ve iradesini sembol ederdi. Dolayısıyla her büyüde mum kullanılır, dünya üzerinde iradesi en güçlü varlık olan insanın enerjisi çağrılırdı.

Ölüm büyülerinde yeraltını simgeleyen toprak ve metal kullanılmasının, aşk büyülerinde ise keyfi ve yaşamı simgeleyen güzel kokulu bitkiler ve yiyecekler kullanılmasının sebebi hep sembolizm!

"Maji" dediğimiz kadim olguyu bir kenara bırakınca elde kalan "büyü" geleneği ise basitçe: Başka bir insanın iradesine hükmetmek!

Kısacası, Tanrıcılık oynamak!

Kaderin akışına müdahale etmek, başkasının arzularını, amaçlarını ve iradesini yok saymak... 

Hangi dinde olursa olsun; 'Maji'ye göre, en yüce şey olan insan iradesini hiçe saymak olduğundan cezası büyük! Zira iradeye sadece 'Tanrılar' hükmedebilir.

Bir de "diğer varlıklar" meselesi var tabi...

Bu konuda da kültürümüz eşsiz değil. Büyü konusunda 'onlardan' yardım alan pek çok kültür var.

Anadolu geleneğinde 'cinlerin' yardımı alınıyor. Bu noktada şöyle bir ayrım yapabiliriz: Hocalar sadece kurandan aldıkları bilgi ve yöntemlerle dilekler ve zorluklar adına okumalar yapabiliyor, evet. Lakin bazı zor dileklerin gerçekleşmesi için 'cinci hoca' bulunması gerekiyor. Cinci hoca, cinlere hükmedebildiği için, sıradan hocaların ulaşamadığı yerlere ulaşabiliyor.

Batıya döndüğümüzde ise 'cin' yerine 'demon' denen varlıkların yardımını aldıklarını görüyoruz. Kelt kültürünün ise 'peri'leri var. Bizim kültürümüzde ise 'peri' bazen 'dişi cin'leri tanımlamak için kullanılıyor.

Anadolu büyüleri üç kola ayırabiliriz: Aşk ve bereket adına yapılanlar, bağlamak adına yapılanlar ve de ölüm için...

Aşk ve bereket büyülerinde genelde şeker, bal, gül, iç çamaşırı gibi objeler yine sembolik amaçlı kullanılıyor. Aslında gelin ve damadın düğünde birbirlerine pasta yedirmeleri bile bu pagan kültürden gelen inanışların bir parçası! Örneğin eşiyle arasını düzeltmek isteyen bir kadın; ikisinin ismini dualarla yazdırdığı bir deri parçasını, gül yağına bulayarak üç gün dolunay ışığında bekletiyor ve sonra iç çamaşırlarının olduğu yere saklıyor... gibi gibi...

"Bağlama" büyüleri ise bir tık daha karanlık!

Bunlar normal hocaların yapabileceği, herkesin gücünün yeteceği şeyler olmuyor. Çok sağlam bir 'cinci' lazım. Gene sembolik ritüeller yapılıyor. Örneğin; o kişiyi simgelemesi için yakılan bir muma, o kişinin dna'sının olduğu bir şey (saç, giyilmiş kıyafet, tırnak gibi) temas ettiriliyor. 'Düğüm' de sağlam bir sembol; tıkanan yolları, bağlanan iradeyi simgeliyor. Hele hele işin içinde 'toprak' ve 'çivi, iğne' gibi detaylar varsa, bu da adeta 'sabitlemek' olarak görülüyor.

Geleneksel anadolu ölüm büyüleri ise evlerden ırak... Zaten kolay kolay yapılabilecek gibi değil!

Öncelikle bunu yapacak büyücünün adeta dünyadan kopuk, aşırı izole yaşayan biri olması lazım. Bu alemden olmaması lazım anlayacağınız!

En yaygın ölüm büyüsü, iğne büyüsü mesela!

Öldürülecek insanın saç teli bir sabuna sarılıyor, ortasına paslı bir çivi batırılıyor ve kör bir kuyuya atılıyor. Sonra o kör kuyuda o sabun yavaaaş yavaş eridikçe, o saç telinin sahibi de yavaaaş yavaş eriyerek ölüyor!

Tabi bunun duaları falanı filanı var... Allahtan her dua edildiğinde gökten kemik yağmıyor!

Kısacası tüm bunların temelinde "düşünce gücü" etkisi var. Plasebo bile diyebiliriz!

'İyi düşün, iyi şeyler olsun' sloganlı Secret akımı bile Maji'ye dahil!

Yani aslında siz kendiniz 'büyülü' bir varlıksınız, canlar! :)

Var mıdır, yok mudur bilemeyiz lakin bu işlere girişmenin uzun vadede zararınıza olacağını belirtmeliyiz.

Paranızı alırlar, ruh sağlığınız bozulur, gerçeklerden uzaklaşırsınız... Ne gerek var!

Hem zaten sizi 'büyüyle' sevecek insan, hiç sevmesin daha iyi! Muskalarla gelecek para, alın terinizle, emeğinizle gelsin. Ne güzel diyorlar 'Yeter ki onursuz olmasın aşk!' diye!

Bu büyü meselesi, dünyada asla emin olamayacağımız ve çözemeyeceğimiz konulardan biri olarak kalacak gibi...

Ama her zaman çok eğlenceli bir ihtimal olacak!

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
06.02.2018

büyü en büyük günahlardan olduğu halde neden bu kadar yaygın.. dabbe ve siccin izledim de her büyü yaptıranın sonu oradakiler gibi olsa kimse kalkışamazdı bu işe galiba.

06.02.2018

Onedıonun ihtiyacı olan hem renkli hemde eğlendirici bir içerik.daha fazlasını bekleriz ifinim

papaz büyüsünü açıklasana bana başlık atmışsın öyle saçma sapan delinin biri kuyuya taş atmış... şaka mısın sen? kiliselere elinde çaputtu fotograftı saçma sapan şeyleri alıp getirenler var. Papaz büyüsü yapmışlar şunu bozuver papaz efendi diyen insanlar var bu ülkede! site de böyle saçma sapan paylaşımların yapılması değerini düşürüyor herkes editör olmuş nasıl boş bir paylaşımdır bu!

TÜM YORUMLARI OKU (12)