Papa Francis'den Ayasofya Açıklaması: 'Deniz Aklımı İstanbul'a Götürüyor, Acı Çekiyorum'

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, bugünkü pazar ayininde Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararını değerlendirdi.

Ayasofya'nın Danıştay kararıyla müzeden camiye dönüştürülmesi kararı sonrası Vatikan'dan ilk tepki geldi.

"Ayasofya'yı düşünüyorum ve acı duyuyorum"

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Aziz Petrus Meydanı'ndaki ayinde bugünün aynı zamanda Uluslararası Deniz Günü olduğunu hatırlatıp 'Deniz aklımı biraz uzaklara, İstanbul'a götürüyor. Ayasofya'yı düşünüyorum ve acı duyuyorum' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla Ayasofya ibadete açılmıştı👇

Diyanet'e Devredildi: Erdoğan, Ayasofya'yı İbadete Açan Kararı İmzaladı

Popüler İçerikler

İdeal Evlilik Yaşı Tartışması Aldı Başını Gitti "Çağımız 30 Yaşından Önceki Evliliği Taşıyamaz"
Münevver Karabulut'u Vahşice Öldüren Cem Garipoğlu'nun İntiharının Öncesindeki Son Görüntüleri Ortaya Çıktı
Kızılcık Şerbeti Fatih'e Söven Kadının Televizyonu "Öfke" Uyarısı Verdi!
YORUMLAR

Buradan da görülebileceği gibi Ayasofya Camii kesinlikle bir Dünya Kültür Mirası'dır ama yalnızca bu şekilde adlandırmak, gündemi yalnızca bu şekilde takip etmek bayağılıktan ve basitlikten başka bir şey olmaz. Manevi anlamının yanı sıra fetih sembolüdür, camiidir. Müze statüsünden çıkartılmasının müslüman olmayan turistler açısından benim göremediğim dezavantajı nedir? Bugün Sultanahmet Camii'ni de her gün binlerce turist ziyaret etmektedir, bir nevi müze ve camii terimlerinin karşılığıdır. Bu vasıflar Sultanahmet Camii'nin dünyadaki değerini veya turist potansiyelini azaltmış mıdır? Hayır. Bu kadar şey göz önüne alındığında başta Papa, birçok Avrupa ülkesi ve ABD bu konudan neden rahatsızlık duyuyor? Ayasofya Camii meselesinin malum partiye avantaj sağladığının farkındayım ama ben bu konuya siyaset bulaştırmadan oldukça objektif yaklaşmaya çalıştım ; görmediğim, bilmediğim, farkında olmadığım her nokta için de özür dilerim. Bunlar yalnızca kendi fikrimdi :)

12.07.2020

Bu mantıkla baktığında Rumeli hisarının içine camii yapılmasıda senin için çok normal. Mesele siyasetin camii üzerinden oy devşirmesidir. Buna karşı çıkanları dinsiz ilan etmesi ve linç ettirmesidir. İnsanların gerçek ihtiyacı şu an camii değil iş ve aş’tır.

12.07.2020

Adamın üzüldüğü şey müze olan bir kilisenin camiye çevrilmesi değil, yeryüzünde şu anda var olan ve müslümanların çoğunlukta olduğu tek modern ve laik ülkenin yavaş yavaş diğer şeriat ülkelerinden birine dönmesi. Aradan yüzlerce yıl geçmesine rağmen din savaşıyla ilgili defterlerin tekrar açılması. Atatürk zamanında hep yaptığı gibi büyük bir ileri görüşlülükle orayı müzeye çevirip Türkiye Cumhuriyeti'nin laik bir hukuk devleti olduğunun ve Müslümanlarla Hristiyanların savaşının artık sona erdiğinin sembolünü yaratmıştı. Ayasofya'nın müze olması Türkiye Cumhuriyeti'nin batıya ve Hristiyan toplumuna yaptığı bir jestti. Şimdi bunu ortadan kaldırdılar.

12.07.2020

Üstelik bu mankafa güruh bunun bir güç gösterisi olduğunu zannediyor. Kendi ülkendeki müze olan bir kiliseyi camiye çevirmek güç gösterisi değil, Osmanlı'nın camiye çevirdiği bir kiliseyi müze olarak tanımak güç gösterisidir. Uluslararası alanda öyle höt zöt yaparak güçlü olunmaz, bu şekilde büyüklükler yaparak güçlü olunur.

12.07.2020

Ruhunu siktiğimin papası buna mı acı duyuyorsun o kadar zulmün arasında

TÜM YORUMLARI OKU (64)