Panik Yapmayın! Regl Döneminizin Gecikmesinin Olası 7 Nedeni

thefrisky.com'dan çevirdiğimiz bu yazıda, yeri geldiğinde bazılarımızın yaşadığı bir endişeyi inceledik. 

Amelia McDonell-Parry'nin başından geçen bir hikaye neticesinde yaptığı araştırmanın sonuçları hepimizi aydınlatacak cinsten. Türkçe kaynaklarda güvenilir bilginin sorunlu olması sebebiyle orijinal dilinden çevirdiğim bu kaynağın orijinalini hemen aşağıda bulabilirsiniz.

Kaynak: Don’t Panic! 7 Reasons Your Period Might Be Late (Besides Pregnancy)

Geçtiğimiz hafta boyunca kendimi bir şekilde hamile olduğuma ikna ettim. Çoğunlukla, buna inanmam için geçerli bir sebep yoktu, fakat bu olasılık da ihtimal dâhilindeydi...

Birkaç hafta önce Paris'teyken düzgün bir Fransız’la ilişki yaşadım ve ilişkinin bir noktasında prezervatifin yırtılmış olduğunu fark ettik, tabiri caizce o tepeye ulaşanları engellemek için ivedilikle yenisi ile değiştirdik. Bebeklerin nasıl yapıldığını biliyorum ve ben tam bir hipokondriyumum (hastalık hastası), bu yüzden vaktinde adet olmadığım için şüphelendim ve yine olmadığım için şüphelendim ve yine şüphelendim. Bunlar yetmezmiş gibi, kendimi şişkin hissetmeye başladım. Paniklemeye başlamıştım. Google'a ve diğer arama motorlarına 'gaz işaretleri' yazmaya başladım ve görünüşe göre aklım gerisini doldurdu; “erken hamilelik”. Aman tanrım, diye düşündüm. Bütün belirtiler uyuyordu. 'Millet, sanırım Fransız garsonun bebeğini taşıyorum' diyerek, bunu iş arkadaşlarıma çarpıcı bir şekilde duyurdum. 'Şüpheliyim,' dedi Ami, 'Peki neden emin olmak için gebelik testi yapmıyorsun?' Bu önerinin tamamıyla çözüme yönelik olmasına karşın, durumumun henüz teyit edilmesine pek hazır değildim- bunun sebeplerinden biri de hamile olma olasılığı karşısında ne düşüneceğimi bilemiyor oluşumdu - bu yüzden, reglimin (ya da benimle aynı durumda olabilecek sizlerin âdetinin)  tüm olası gecikme nedenlerini ve neden panik yapmamam gerektiğini araştırmaya karar verdim. İşte karşınızda, hamilelik haricindeki durumlarda reglinizin gecikmesinin en olası yedi nedeni; ... Ve eğer sonuna kadar okursanız, paniğinizin yersiz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

1. Hayat düzeninizde bir değişim: Yeni bir işe başladınız mı? Uyanma saatinizi mi değiştirdiniz? Peki ya tatil?

Vücudunuzun günlük rutinlerinizdeki değişime ayak uydurması bir miktar zaman alabilir ve bu döngünüzü etkileyebilir, özellikle bu değişim ovülasyon döneminde yaşanmışsa, gecikme ve hatta reglinizi pas geçmesiyle sonuçlanabilir. 

Durumumdaki Etkisi: Orta

Demek istediğim, bir haftamı sadece Fransa'da peynir yiyip içki içmekle harcadım. Normalde ise benim rutinim çalışma ve daha sonra peynir yemek ve içki (içki) içme, şeklindeydi. Etki belli gibi...

2. Stres: Duygularınız, özellikle de stres, adet döngüsünün düzeni üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.

Ve eğer âdetinizin neden geciktiği konusunda endişe ediyorsanız, bu gecikmeyi daha da arttırabilir. Doğa ana acımasız bir öğreticidir! 

Durumumdaki Etkisi: Yüksek.

Son birkaç aydır geriye dönüp baktığımda, -babamın ölümü, geriye kalan işler, varlıklar ile uğraşmam ve diğerleri sebebiyle- çok fazla stres alındaydım. Bunun reglim üzerindeki etkisini şu an görebiliyorum.

3. Hastalık: Normalde, ovülasyona (yumurtlama) gireceğiniz zaman hasta olmak, ovülasyonunuzu geciktirebilir.

Geç yumurtlarsanız, geç adet olursunuz. Yani âdetiniz beklenen zamanda orada yoksa birkaç hafta öncesini düşünün – Yağmurlu havada dışarıda olabilir misiniz? 

Durumumdaki Etkisi: Küçük.

 Yakın zamanda hiç hasta olmadım. Tabii akşamdan kalma durumlarımı saymazsanız…

4. İlaç Kullanımı: Yeni bir ilaç almak veya var olan bir ilaç üzerindeki dozajı değiştirmek adet döngüsü de dâhil olmak üzere vücudunuzun sağlığının tüm yönlerini etkileyebilir...

Bu nedenle doktorunuz (kadın doğum uzmanınız da dâhil olmak üzere) daima her bir ilaç kullanımını bilmek ister. Bunun yanında ertesi gün hapı (B planı) da regl döneminizi geciktirir. 

Durumumdaki Etkisi: Küçük

Birkaç ilacı uzun süredir kullanıyorum, ancak dozajlarımı hiç değiştirmedim.

5. Kilo Meselesi: Ağırlığınızdaki önemli bir değişiklik – yüksek miktarda kilo almak veya vermek – adet döngünüzü ileri atabilir.

Çok düşük kilolu veya aşırı kilolu olan kişilerin bazen hiç adet görmedikleri dahi olur ki çok sağlıklı bir durum değildir. Bütüne baktığımızda, çok zayıf (belli belirsiz) ya da doğrudan olunmayan adet ciddi sağlık problemlerinin işaretidir.

Durumumdaki Etkisi: Küçük.

Belki, geçen yıl içinde 3.1-4.5 arası kilo almış olabilirim, fakat kilomda 'büyük' bir değişiklik olduğunu düşünmüyorum. Kilom senelerdir aynı 2.2-4.5 kg’lık aralıkta dalgalanıyor.

6. Aşırı Egzersiz Yapma: İşten sonra her gün spor salonuna gidiyor musunuz? Ya da maraton için hazırlanıyor musunuz? Yeni ve yoğun bir egzersiz rutini uyguluyorsanız, regl döneminiz ileri atılabilir.

Aşırı fiziksel aktivitelere katılan insanlar bazen dönemlerinin geciktiğini görürler. 

Durumumdaki Etkisi: Küçük.

Hımm, Son dört aydır dört kez falan yogaya gittim. Dün gece hayatımdaki ilk Soul Cycle egzersizini yaptım, olağanüstü fakat zor idi. Genellikle yaptığım en büyük egzersiz, evimi temizlemekten veya köpeğimi yürüyüşe çıkarmaktan ibaret. Fitness zalim, ben değilim.

7. Yanlış Hesaplama : Ortalama menstrüel (adet) döngüsü 28 gündür, ancak çoğu kadın aslında daha kısa veya daha uzun döngüye sahiptir ve kadınlar bunları doğru bir şekilde takip edip, not etmezler.

Yani, aslında regliniz gecikmemiş olabilir. Ayrıca, kadınların çoğunluğunun genellikle düzensiz bir döngüsü vardır ve bunu fark etmezler.  Eğer döngünüz bir ay erken gelmişse, sonraki ay geç gelebilir. 

Durumumdaki Etkisi: Yüksek.

Saplantılı bir şekilde takvimime bakıp son birkaç regl tarihimi hatırlamaya çalışırken, her periyodun ilk gününün Pazartesi, Salı veya Çarşamba olduğunu fark ettim. Kendimi her zaman düzenli bir '28’lik döngü ‘ye sahip olanlardan sanırdım. Ama açıkça yanılıyormuşum; Belirgin bir şekilde döngüm küçük bir miktar düzensizdi ve gecikmiş olarak adlandırdığım durum aslında geç olmayabilirdi.

Haa bu arada unutmadan...

Bunlar, sağlıklı, hamile olmayan bir kadının geç adet olması, her gecikmiş gün için geçerli olan görece basit nedenlerdir. Tabii ki Tiroid rahatsızlığı, Polikistik Over Sendromu ya da yeme bozukluğu gibi daha ciddi nedenler de bulunabilir. Gebelik testiniz negatif çıktıysa ve âdetiniz birkaç hafta geciktiyse, jinekoloğunuzu her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için ziyaret etmelisiniz. Peki ya benim durumum mu? Cumartesi sabahı gebelik testi yaptım ve en sinir bozucu deneyimimdi; çünkü yeterince işediğimden emin olmadan önce bir galon su içmek zorunda kaldım. Üç dakika sonra, cevabımı aldım - Hamile değildim. Küçük Fracois veya küçük Amelie olayı iptal. Minik mi minik bir bölümüm buna üzüldü - önümüzdeki üç yıl içinde bir bebek sahibi olmayı planlıyorum - ancak büyük oranda kendimi rahatlamış hissettim, çünkü ben kendi iradem dahilinde, doğru zamanda bir çocuğum olmasını istiyorum. 

Ha, bu arada Pazar sabahı âdetimi oldum.

Yazar: Amelia McDonell Parry

Çeviri: BARTOROMEO

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
YORUMLAR
01.08.2017

Ramazandan sonra bendede geckme oldu uyku düzeni çok etki ediyor babaannem sen daha niye olmadın diye gezinip duruyordu sevgilimin bile ağzını aramış😂😂😂

22.08.2018

Adet Gecikmesinin Bir Çok Nedeni Olabilir . Ancak En Kuvvetli İhtimal Hamilelik Değildir ! İşte Adet Gecikmesinin Sebepleri http://www.bebekvegelisim.com/adet-gecikmesinin-sebepleri-belirtileri-ve-nedenleri/

Pasif Kullanıcı
01.08.2017

Düzenliyse özellikle demir eksikliğine bağlı olarak gecikmiş olabilir. bir hafta önceden kırmızı et tüketin et yemeyen kırmızı mercimek yesin. Sürekli düzensiz ve yaş 20yi geçmişse jinekoloğa görülmekte fayda var.

TÜM YORUMLARI OKU (11)