Panik Atak Hastalığı

Son dönemde herkes panik ataklı! Hastalık giderek artıyor ve tıp tam olarak nedenini çözemiyor. Prof. Dr. Sedat Özkan, “Panik 10 dakikada doruğa ulaşıyor, hasta saatler sürdüğünü ve öleceğini düşünüyor” diyor

Yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleriyle gelen panik atak, günümüz insanının en büyük sağlık sorunlarından biri… Prof. Dr. Sedat Özkan, hastalığı şöyle özetledi: “Duygu ve düşünceler birbirini tetikler ve panik başlar. Bazı insanlar paniğin yarattığı acıyı, ameliyat ve kanserden daha zor buluyor.” İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Özkan, panik atak bozukluğu hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

ATAK ANİDEN BAŞLIYOR

Panik atak hastalık mı, yoksa bir kuruntu mu?

Panik atak; psikiyatrik bozukluklardan kaygı ve anksiyete bozuklukları içinde ele alınan bir hastalıktır. Günümüzde hastalığın görülme sıklığı gittikçe artıyor. Tıp dünyası, bir asrı aşkın süredir hâlâ hastalığın şifresini çözmek için araştırma yapıyor. Panik atak, başka ruhsal hastalıklarla benzeşir mi?

Panik atak; aniden başlayan ve zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleridir. Atak birden başlar ve genellikle 10 dakikada ya da daha kısa süre içinde doruğa ulaşır. Oysa insanlar bu süreyi “Saatler boyu” diye tanımlarlar. Çoğu zaman bu duyguya, bir tehlikenin yaklaştığı, kötü bir şeyler olacağı duygusu ve kaçma isteği eşlik eder. Hastalar çoğu zaman, bu nöbetlere ‘kriz’ adını verir.

ÇARESİZLİK YARATIR

Panik atak yaşayan hastalar ne hissediyor?

Hastalar, genellikle korkularını çok yoğun olarak tanımlarlar. “Öleceğimi hissettim”, “Kontrolümü kaybettim”, “Kalp krizi ya da felç geçirdiğimi düşündüm” derler. Tüm bu belirtiler kişide endişe, dehşet, tedirginlik, gerginlik, sinirlilik ve çaresizlik gibi duyguların yaşanmasına neden olur.

Hemen hemen herkesin yaşamında paniklediği ve heyecanlandığı anlar olur. Peki, ne zaman hastalıktan endişe duymalı?

Kaygı, her insan tarafından yaşanan bir duygu ve yaşamın sürdürülmesinde önemli bir rol oynuyor. Dozundayken son derece sağlıklı olan bir duygu olan kaygı, eğer kişinin yaşamını, ilişkilerini ve işlevselliğini olumsuz yönde etkiliyorsa bu durum panik atağı işaret ediyor.

NELER HİSSEDERLER?

Ölmek üzereyim.

“Kalp krizi geçiriyorum.

Aklımı yitirmek üzereyim.

Kendimden geçmek üzereyim.

Nefes almam mümkün olmayacak.

İnme inecek, felç olabilirim.

Kontrolümü kaybediyorum.

Tansiyonum çok yükseldi ve beyin kanaması geçirmek üzereyim.

ENDİŞEYLE ÇOĞALAN BELİRTİLER

Çarpıntı

Kalp atış hızının artması

Terleme

Titreme

Nefes darlığı ya da boğulduğunu hissetme

Soluğun kesilmesi

Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı hissi

Bulantı ya da karın ağrısı

Baş dönmesi

Sersemlik hissi

Düşecekmiş ve bayılacakmış gibi olma hali

Gerçek dışılık algısı, benliğinden ayrılmış olma

Kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu

Ölüm korkusu

Uyuşma ya da karıncalanma hissi

Üşüme, ürperme ya da aşırı derecede oluşan ateş basması.

Popüler İçerikler

Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
YORUMLAR
08.10.2018

Sonunda bilimsel bir yazı ve test buldum. Panik Atak Nasıl Geçer? Panik Atak Nedir? Panik Atak Belirtileri, Panik bozukluk, agorafobi https://www.hakikatim.com/panik-atak/

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ