Panik Atak Geçirirken Neden Nefes Alamıyormuş Gibi Hissederiz?

Panik bozukluğun en belirgin semptomu olan ataklar genellikle beklenmedik bir şekilde ortaya çıkar ve nefes darlığı gibi fiziksel hisle birlikte gelir.

Bu andan itibaren nefes alamadığınızı veya ciğerlerinizde yeterince hava olmadığını hissedebilirsiniz. Birçok insan da bu hissi boğulma olarak tanımlar. Bazı insanlar, bu süreçte astım veya kalp problemleri gibi durumlardan dolayı endişe duyabilir.

Bu andan itibaren bayılacağınızı ve hatta öleceğinizi hissedebilirsiniz ancak bu durum sadece yaşadığınız paniği arttırır.

Peki panik atak anında neden nefes alamıyormuş gibi hissettiğinizi merak ettiniz mi?

Panik atak ve anksiyete sırasında ortaya çıkan nefes darlığı, genellikle normal solunum düzeninizdeki değişiklikten kaynaklanır.

Bu anda nefesimizi bilinçli olarak alıp verdiğimiz için solunumumuz daha kısıtlı hale gelir. Yani akciğerlerimizi tam ve kesintisiz bir şekilde oksijenle doldurmak yerine hızlı ve kısa nefes alırız.

Panik atak; aynı zamanda bayılma, baş dönmesi ve öksürüğe dönüşebilir.

Nefes darlığı yaşadığınız an yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, ne kadar zor olursa olsun paniğe kapılmamaya çalışmaktır. Bununla birlikte, nefesinize ve nasıl değiştiğine dikkat edip kontrolünün sizde olduğunu kendinize hatırlatın. Ellerinizi göğüs kafesine yerleştirin. Burnunuzdan yavaşça nefes alın ve göğüs kafenizi hava ile doldurun. Göğüs kafesinin nasıl kasıldığını not ederek burnunuzdan yavaşça nefes verin.

Nefes alırken 10'a, nefes verirken 10'a kadar sayarak birkaç kez tekrarlayın.

Her nefeste yüzünüzdeki, boynunuzdaki ve omuzlarınızdaki gerilmeyi gevşetmeye çalışın. Bir dahaki sefere nefes darlığı yaşadığınızda, fiziksel hisleriniz ve endişe uyandıran düşüncelerinizle baş etmeye hazır olun.

En iyi sonuçlar için panik atak geçirmediğiniz zamanlarda gevşeme tekniğinizi uygulayın.

Daha rahat bir durumda pratik yaparak, gerçekten ihtiyaç duyduğunuzda stratejinizi kullanmaya daha hazır olabilirsiniz. Aynı zamanda, panik ataklarınızla ilgili olarak doktorunuzla düzenli şekilde etkileşim içinde olmanız gerekir. 

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Faydaları Saymakla Bitmiyor: Spermin Duyunca İnanmakta Zorlanacağınız Faydaları
Sonumuzu Getirebilecek İklim Değişikliğiyle İlgili Bilmemiz ve Uygulamaya Geçmemiz Gereken Noktalar
Okuduktan Sonra Bir Daha Kendinizi Hayvanlardan Üstün Görmenizi İmkansız Hale Getirecek Bilgiler

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?