Pandemi Döneminde Türkiye'deki Genç İnsanların Yaşadığı İçler Acısı Durumları Ortaya Koyan Araştırma

Türkiye'nin pandemi öncesinde ekonomik anlamda kötü olan durumu pandemi sonrasında daha da kötüleşti. İnsanlar, işsizlikten ve geçinememekten şikayetçi. Özellikle genç nüfusun bu ülkeye ve kendilerine dair ufak da olsa bir umudu kalmadı.

www.dw.com

Onlar, burada güzel bir gelecek kuramayacaklarını düşünüyor. Çoğu eline geçen en küçük fırsatta yurt dışına gitmeyi hedefliyor. Anlayacağınız gençlerimiz bu ülkede her anlamda barınamıyor, zorluk çekiyor.

Bunu biz değil, UNFPA Türkiye'nin sitesinde yayınlanan Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği (Y-PEER Türkiye) tarafından yapılan “COVID-19 Pandemisi Sürecinde Gençlerin İyilik Halinin Belirlenmesi” Araştırması, söylüyor.

Bu araştırma raporunda, gençlerin yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, yerleşim yeri gibi demografik değişkenler doğrultusunda pandemi sürecinde yaşadıkları sorunlar ve durumlar yer alıyor.

Katılımcıların demografik özelliklerine bu görselden bakabilirsiniz.

Biz de bazı iç açıcı olmayan araştırma sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedik.

İşsizlik bu ülkenin alnına sürülen bir kare leke iken bir de pandemi döneminde her 4 gençten 1'i işini kaybetti. İş arayan 4 gençten 3'ü de iş bulamadı.

www.dw.com

Bazılarının işi olsa da %19,8 zorunlu izne çıkarıldı ve %21,4'ün çalışma saatleri azaltıldı. Bunlarla beraber de %35,9'unun geliri azaldı.

Gençlerin duygu durumları ise şu şekilde; Okul ya da işe gitmemek %53'üne iyi gelmiyor ve %40'ına da aile ile vakit geçirmek iyi hissettirmiyor.

%55'i ekonomik durumlarıyla ilgili endişeli ve %78'i ülke durumunu düşündüğünde gergin hissediyor.

www.dw.com

%63’ün uyku, %47’nin beslenme düzeni bozuldu. %45 arkadaşlarıyla ilişkilerinde iyi ve mutlu hissetmiyor.

Durum bu şekilde. Peki siz bu sonuçlardan ne anladınız?

Popüler İçerikler

İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
03.02.2021

Şimdi suçu pandemiye atıyorlar. Ama 18 pandemiden önce de 18 yıllık beton iktidarında genç işszlik her geçen yıl üstüne koyarak katlanmaya devam ediyordu. Temelde iki sebebi var: 1- Tabela üniversiteleri, ilköğretim ve ortaöğretim seviyelerinde sınıfta kalmanın kaldırılması; herkese ite kaka diploma dağıtma gibi eğitim kökenli problemler. 2- Sermayeyi büyük oranda betona ayırıp katmadeğer üreten sektörleri ve istihdamı neredeyse tamamen gözardı etmek. Akp gençlerin en büyük düşmanı konumunda şu anda. Tam olarak bu yüzden gençlerden korkuyor ve gençlere savaş ilan ediyorlar. Geleceği hakkında kaygılanan gençlere sürekli 60-70 yıllık mevzularla propaganda yapmaya çalışmaları da acizliklerini ortaya seriyor. Geriye de kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı politikalarından başka bir şey kalmıyor ellerinde. Ona da tüm sermaye, medya ve bürokrasi kanadıyla sarılıyorlar işte.

03.02.2021

Hayatımın sadece 24 yılı gencim. Ve hiçbir istediğimi çoğu kez alamadım. Hiç haketmeyen şryler bile çok pahalı. Ps xbox almak istesek en az 7k gözden çıkarıcaksın o kadar para verdikten sonra da hiç tadı olmuyor. Velev ki iş buldum çalıştım (çok düşük ihtimal) 1 aylık maaşımla karnımı yarı buçuk doyurup elektrik su vergi ödeyeceğim. Neyine mutlu olayım. Arkadaşlar bu yaşamak değil kölelik.

03.02.2021

GERÇEKTEN BEN LİSE 1 DEYİM YANİ YOLUN BAŞINDAYIMAMA YİNEDE GELECEĞİMDEN ÇOK ENDİŞELİYİM...

TÜM YORUMLARI OKU (6)