Panama Belgeleri'nde İkinci Perde: Türkiye'den 684 İsim

Panama Belgeleri'nin, 200 binden fazla offshore hesabın ayrıntılarını içeren ikinci kısmı yayınlandı. Belgeler arasında Türkiye'den 684 kişinin ismi yer alıyor.

Belgelerin bulunduğu veri tabanına offshoreleaks.icij.org adresinden ulaşılabiliyor ve arama yapılabiliyor.

Panama Belgeleri bazı zenginlerin offshore hesaplarını kullanarak vergi sorumluluklarından kaçındığını göstermişti. 

Belgeler Panama merkezli avukatlık şirketi Mossack Fonseca'dan kimliği belirsiz bir kaynak tarafından sızdırılmıştı. Şirket herhangi bir yasa dışı faaliyette bulunmadığını savunuyor.

11 Maddede Dünyanın Konuştuğu Panama Belgeleri ve Offshore Kavramına Özet Bakış

Belgeler artık kamuya açık

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Geçen hafta şirket veritabanının kamuya açılmasını önlemek için mahkeme kararı aldırmıştı. Ancak belgeleri elinde bulunduran Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyomu (ICIJ) kararı göz ardı etti.

Ülkelere göre arama yapılabilen kayıtlarda İngiltere'den 17 bin, Rusya'dan 11 bin, Birleşik Arap Emirlikleri'nden 8 bin, ABD'den 6 bin, Fransa'dan 304, Almanya'dan 200 ve Türkiye'den 100 civarında şirketin bilgileri yer alıyor.

Kayıtlarda Türkiye'den 684 kişinin ismi yer alıyor

Kayıtlarda öne çıkan isim ve kuruluşlar şöyle:

Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı; Sabancı Holding’in eski yönetim kurulu başkanvekili ve Densa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Emre Zorlu ve Olgun Zorlu; Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vakkas Altınbaş ve Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Altınbaş ve İmam Altınbaş; Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Çarmıklı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Erol Çarmıklı ve M. Oğuz Çarmıklı; Galatasaray Spor Kulübü eski başkanı ve Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat; Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Gürmen Group Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür; Beşiktaş’ın eski başkanı ve Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı ve Anadolu Grubu CEO’su Tuncay Özilhan, listede öne çıkan isimlerden.

Tam liste için tıklayın

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
David Cameron'dan Panama İtirafı

Daha önce ortaya çıkan belgeler yüzlerce siyasetçi, yetkili, eski ve görevdeki ulusal liderler, ünlüler ve spor yıldızlarının gizli servetlerini ortaya çıkarmıştı.

Daha önce sızdırılan belgelerde, İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Arjantin lideri Mauricio Macri, Arjantinli futbol yıldızı Lionel Messi, ünlü aktör Jackie Chan ve İspanyol yönetmen Pedro Almodovar'ın isimleri geçmişti.

Rusya'dan 'Panama Belgeleri' Yorumu: Putin'i İtibarsızlaştırma Çabası

İzlanda Başbakanı istifa etmek zorunda kaldı

İzlanda Başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson da belgelerin ilk bölümü açıklandıktan sonra istifa etmişti.

İzlanda'da 'Panama Krizi': Başbakan İstifa Etti

Mossack Fonseca şirketi kendilerine hiçbir suçlama yöneltilmediğini, yasa dışı bir iş yapmadıklarını ve bilgisayar korsanlığının kurbanı olduklarını savunuyor.

Offshore şirketleri

Offshore şirketleri yasa dışı değil ancak paranın geldiği yer ve sahiplerini saklamak, ayrıcı vergi ödememek için kullanılıyorlar.

11,5 milyon belgeden oluşan 2,6 terabaytlık veri tabanı ilk olarak geçen yıl Alman gazetesi Sueddeutsche Zeitung'a verilmişti.

Gazete belgeleri ICIJ'la paylaşmış, yüzlerce gazeteci de belgeler üzerinde çalışmış ve bilgiler geçen ay kamuoyuyla paylaşılmıştı.

BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR
09.05.2016

Koç, Zorlu ,Çalık, İnan Kıraç vs liste kabarık gençler.. garibim Beyaz yakalı da maaşınin %15 ni gelir vergisi verip kuyumcuyu geçsin. İçinde olmasak güzel ülke aslında!

09.05.2016

yaşama ülkede git n'apıyosan yap biz sana illa bu ülkede yaşa nolur yaşa demiyoruz istediğin yerde yaşayabilirsin madem beğenmiyorsun

09.05.2016

Yüzyıllardır milliyetçilik veya din üzerinden sömürü yapan elit bir sistem var dünyada. Belki de feodalizm hiç yok olmadı, feodal-elit sınıf kılıf değiştirip çağdan çağa evrim geçirdi. Alt tabaka ayaklanmasın diye parlamenter sistem (monarşi ve cumhuriyet düzeni) getirdiler, aralarında otokratik olanları ise başkanlık sistemini uydurdu. Bu sistemlerin hiçbiri buna içi boş sosyalist sistemler dahil güçlerini demokrasiden, halkın eşitliğinden falan almaz; en büyük güçleri gizli servetleri ile sömürdükleri milli veya dini duygulardır. Politikacı ve işadamlarından oluşan bu elit kesim servetleri offshore hesaplarda, ayakkabı kutularında saklarken, tek korkuları servetlerini kaybetmektir: Aralarında dini sömürenleri din kardeşliğinden, cehennem korkusundan atıp sıkarken (Türkiye), milli duyguları sömürenler (hayali) tarihlerini blockbuster film yapıp millete yuttururlar (ABD-İngiltere). Ama iyi politikacı veya işadamı yok mu? Sürüyle var ama oy veren olmayınca sesleri pek duyulmaz onların.

[Görüşüne Tamamen Katılmakla Birlikte]Mevki ve Makamda iyi yerlere gelen adamlar GÜC' ünü korumak için ne gerekiyorsa yapar/yaptırır. yani boka bata bata ilerler belirli bir zaman sonra servet kazanırlarken alt tabakayı değil AÇ Olan Gözlerini doyurmaya devam eder, bunu İyi şeyler yapıyormuş gibi gösterip merdiven altında yemediği halt kalmaz. Velhasılı kelam İnsanlar Salak olur ve sadece çıkar ilişkileri boyutunda, kendilerine iş veren yada daha önceleride dahil KPSS girmeden dahi atanan nüfus sahibi insanlar çoğunluğu oluşturur ve bu insanlara normal gelirse o son satırda yazdığın İyi politika ve iş adamı maalesef ki bu ülkede iş yapmaz :|

10.05.2016

Lan bu dünyada her sik sefillere kalkıyo. Ananı sikiyim kapitalizm dicem şimdi olmucak, bizde o düzen içinde kavrulup gidioz işte. Ama bişey dicem, adamların trilyonları var vergi kaçırıyo, biz paşa paşa nasılda verioz :)

10.05.2016

zorla alıyorlar :)

TÜM YORUMLARI OKU (19)