Panama Belgeleri'nin, 200 binden fazla offshore hesabın ayrıntılarını içeren ikinci kısmı yayınlandı. Belgeler arasında Türkiye'den 684 kişinin ismi yer alıyor.
Panama Belgeleri'nin, 200 binden fazla offshore hesabın ayrıntılarını içeren ikinci kısmı yayınlandı. Belgeler arasında Türkiye'den 684 kişinin ismi yer alıyor.
Belgelerin bulunduğu veri tabanına offshoreleaks.icij.org adresinden ulaşılabiliyor ve arama yapılabiliyor.
Panama Belgeleri bazı zenginlerin offshore hesaplarını kullanarak vergi sorumluluklarından kaçındığını göstermişti.
Belgeler Panama merkezli avukatlık şirketi Mossack Fonseca'dan kimliği belirsiz bir kaynak tarafından sızdırılmıştı. Şirket herhangi bir yasa dışı faaliyette bulunmadığını savunuyor.
Geçen hafta şirket veritabanının kamuya açılmasını önlemek için mahkeme kararı aldırmıştı. Ancak belgeleri elinde bulunduran Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyomu (ICIJ) kararı göz ardı etti.
Ülkelere göre arama yapılabilen kayıtlarda İngiltere'den 17 bin, Rusya'dan 11 bin, Birleşik Arap Emirlikleri'nden 8 bin, ABD'den 6 bin, Fransa'dan 304, Almanya'dan 200 ve Türkiye'den 100 civarında şirketin bilgileri yer alıyor.
Daha önce ortaya çıkan belgeler yüzlerce siyasetçi, yetkili, eski ve görevdeki ulusal liderler, ünlüler ve spor yıldızlarının gizli servetlerini ortaya çıkarmıştı.
Daha önce sızdırılan belgelerde, İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Arjantin lideri Mauricio Macri, Arjantinli futbol yıldızı Lionel Messi, ünlü aktör Jackie Chan ve İspanyol yönetmen Pedro Almodovar'ın isimleri geçmişti.
İzlanda Başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson da belgelerin ilk bölümü açıklandıktan sonra istifa etmişti.
Mossack Fonseca şirketi kendilerine hiçbir suçlama yöneltilmediğini, yasa dışı bir iş yapmadıklarını ve bilgisayar korsanlığının kurbanı olduklarını savunuyor.
Offshore şirketleri yasa dışı değil ancak paranın geldiği yer ve sahiplerini saklamak, ayrıcı vergi ödememek için kullanılıyorlar.
11,5 milyon belgeden oluşan 2,6 terabaytlık veri tabanı ilk olarak geçen yıl Alman gazetesi Sueddeutsche Zeitung'a verilmişti.
Gazete belgeleri ICIJ'la paylaşmış, yüzlerce gazeteci de belgeler üzerinde çalışmış ve bilgiler geçen ay kamuoyuyla paylaşılmıştı.
Koç, Zorlu ,Çalık, İnan Kıraç vs liste kabarık gençler.. garibim Beyaz yakalı da maaşınin %15 ni gelir vergisi verip kuyumcuyu geçsin. İçinde olmasak güzel ülke aslında!
Yüzyıllardır milliyetçilik veya din üzerinden sömürü yapan elit bir sistem var dünyada. Belki de feodalizm hiç yok olmadı, feodal-elit sınıf kılıf değiştirip çağdan çağa evrim geçirdi. Alt tabaka ayaklanmasın diye parlamenter sistem (monarşi ve cumhuriyet düzeni) getirdiler, aralarında otokratik olanları ise başkanlık sistemini uydurdu. Bu sistemlerin hiçbiri buna içi boş sosyalist sistemler dahil güçlerini demokrasiden, halkın eşitliğinden falan almaz; en büyük güçleri gizli servetleri ile sömürdükleri milli veya dini duygulardır. Politikacı ve işadamlarından oluşan bu elit kesim servetleri offshore hesaplarda, ayakkabı kutularında saklarken, tek korkuları servetlerini kaybetmektir: Aralarında dini sömürenleri din kardeşliğinden, cehennem korkusundan atıp sıkarken (Türkiye), milli duyguları sömürenler (hayali) tarihlerini blockbuster film yapıp millete yuttururlar (ABD-İngiltere). Ama iyi politikacı veya işadamı yok mu? Sürüyle var ama oy veren olmayınca sesleri pek duyulmaz onların.
Lan bu dünyada her sik sefillere kalkıyo. Ananı sikiyim kapitalizm dicem şimdi olmucak, bizde o düzen içinde kavrulup gidioz işte. Ama bişey dicem, adamların trilyonları var vergi kaçırıyo, biz paşa paşa nasılda verioz :)