Pamuk Elleri Cebe Rahatça Girenleri Üzmeyecek, Hayat Pahalılığı En Yüksek 19 Şehir

Batı şehirlerinde yaşam masraflarının fazla olduğu algısının aksine, Güneydoğu Asya ve Afrika listede ağırlını gösteriyor ve gelişen pazarlardaki dev yabancı yatırım oranları dikkat çekiyor.

Bu listede de kur dalgalanmaları ve temel gıdalardaki enflasyon etkileşimi ön planda.

Mercer şirketinin başkanı Ilya Bonic'e göre, bu şehirlere finansal açılım planlayan yatırımcıların kısa dönemli de olsa, yaşam masraflarını göz ününde bulundurarak hareket etmesi önemli.

Businnes Insider'den aktardığımız listedeki şehirler işte şöyle:

19. Tel Aviv, İsrail.

İsrail'in Kudüs'ten sonra en kalabalık ikinci şehriyle başlıyoruz. Yaşanması en masraflı Orta Doğu şehrinden bahsediyoruz. Belki de bunu harika sahili ve bölgedeki genel huzur seviyesine borçlu.

18. Guangzhou, Çin.

Listedeki Çin şehirlerinden ilk. Yuan'ın dolar karşısında değer kaybetmesiyle, şehir listede üç basamak aşağı düştü.

17. Londra, İngiltere.

Londra'da hayat pahalılığının yüksek olduğu söylense de, daha pahalıları var. Emlak sektöründe gündemde olan kriz gerçekleşirse, yakın zamanda ucuzluk oranı artabilir.

16. Victoria, Seyşel Adaları.

Bu cennetvari şehri duymamış olabilirsiniz ancak başlangıçta Doğu Afrika'nın yakın kıyısında bir İngiliz kolonisiydi. Kısıtlı yaşam alanı ve yüksek ithalat masraflarıyla, bu şehir uygun fiyatlı değil.

15. Seul, Güney Kore.

25 milyonluk nüfusa sahip Seul'da barınma imkanları oldukça sıkıntılı. Şehri öne çıkaransa dünyanın en güçlü internet ağına sahip olması. Tam bir teknoloji merkezi.

13. (Ortak) Lagos, Nijerya.

Görselden anlaşılacağı üzere, Lagos oldukça yoğun bir şehir. 23 milyonluk nüfusa sahip. Artan emlak ve genel ürün fiyatları şehri listede 7 basamak yükseltmiş durumda.

13. (Ortak) Bern, İsviçre.

Üç İsviçre şehrinden en az masraflı olanı aktarıyoruz. İsviçre'nin ve ciddi anlamda dalgalanma yaşayan İsviçre Frankının yabancılara çok pahalı geldiği aşikar. En azından, Bern'de yaşam standartları çok yüksek.

12. Shenzhen, Çin.

Pekin ve Şanghay'ın aksine pek bilinen bir şehir değil ancak oldukça büyük. 10 milyonda fazla insanı ağırlıyor. Kur dalgalanmaları dolayısıyla, geçtiğimiz seneye göre birkaç basamak yükseldi.

11. New York, ABD.

Londra gibi, New York da çok pahalı bir hayat sunuyor. Ancak Londra'nın aksine, pahalılık artıyor ve bu New York'u geçen seneye göre 5 basamak yükseltti. Tatilden başka amaçla gelecekseniz, paranıza kıymanız gerekecek.

10. Pekin, Çin.

İlk 10'a geldik sonunda. İşte bir başka Çin şehri. Pekin zaman zaman tehlikeli sis bulutlarıyla gündeme geliyor ancak bu belli ki yaşam masraflarını düşürmemiş.

9. N'Djamena, Çad.

Merkezi Kuzey Afrika ülkesinin başkenti olan şehir, bölge için önemli bir gıda ve pazar sağlayıcısı. 70 yılda 100 kat artan nüfusuyla, masraf fazlalığı ilişkilendirilebilir.

8. Cenevre, İsviçre.

Hayat pahalılığı yüksek olabilir ancak İsviçre çok güzel. Birçok küresel finans merkezi gibi burada da yaşamak masraflı.

7. Şanghay, Çin.

Şanghay, Çin'in en kalabalık şehri ve nüfusu 24 milyonun üzerinde. Para değerinin değişkenliğiyle, geçen seneye göre düşüşte ancak yeni gelenler yine yanlarında bolca para getirmek durumunda.

6. Kinşasa, Demokratik Kongo Cumhuriyeti.

Duymamış olabileceğiniz bir başka devasa şehir. 13 milyonluk nüfusu mevcut. Çin merkezli yatırım çalışmaları dolayısıyla, geçtiğimiz yıla göre 7 basamak yükseldi.

5. Tokyo, Japonya.

Hayır, gördüğünüz Eyfel Kulesi değil elbette ancak Tokyo Kulesi. Şehrin kalbinde yer alıyor. Güçlenen yen ile Tokyo geçen seneye göre 6 basamak yükseldi. Japonya hâlihazırda ziyaretçiler için hep masraflı oluyor zaten.

4. Singapur, Singapur Cumhuriyeti.

Dünyanın ada olarak tek şehir devleti. Ulaşım ve temizlik yönüyle öne çıkıyor Singapur. Dünya Bankası'nın belirttiğine göre burası en kolay iş yapılabilecek yer. Bu yüzden yatırımcıları fazlasıyla çekiyor ve fiyatlar yüksek kalıyor.

3. Zürih, İsviçre

Avrupa'nın hayat pahalılığı en yüksek şehri. Zürih küresel anlamda bir bankacılık şehri ve yaşam standartları açısından da zirveye oynuyor. Bu da ucuza gelmiyor tabii.

2. Luanda, Angola.

Afrika'nın yaşanması en masraflı şehri olan Luanda, kıtanın batı kıyısında yer alıyor ve 6 milyonluk nüfusa sahip. Altyapı yatırımları had safhada ve madencilik gayrisafi yurtiçi hasılayı ciddi anlamda artışta bırakıyor, bu da yaşam masraflarını artırıyor.

1. Hong Kong, Çin.

Dünyanın hayat pahalılığı en yüksek şehri karşınızda sonunda. Şehir, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı özel bir yönetim bölgesi. Serbest pazar ekonomisindeki istisnai gücü ve turistik yönü şehri önemli bir finansal merkeze dönüştürmüş. Artan nüfus nedeniyle gökdelenler bir bir dikilmiş ve buna paralel olarak da pahalılık alçakta kalmamış.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
YORUMLAR
24.06.2016

Gözlerim İstanbul'u aradı.

24.06.2016

türkiye nerde amk

24.06.2016

19. kudüs sadece israil sehri degil, filistine de ait. o yüzden israilin kudüsü demek yanlis oluyor... 3. Zürih isvicrede

24.06.2016

Tel aviv; Kudüs değildir.Bi araştır istersen ikisi birbirinden farklı yerler, Tel aviv deniz kıyısındadır, Kudüs iç kesimde kalır.

TÜM YORUMLARI OKU (11)