'Palmira Beş Yıl İçinde Eski Haline Döndürülebilir'

Mayıs 2015’ten beri IŞİD’in elinde olan antik kent Palmira, dün Suriye rejim güçleri tarafından tekrar ele geçirildi. IŞİD'in yıkımları sonrası Suriye Tarihi Eser ve Müzeler Genel Müdürü Maamoun Abdulkarim ise 'UNESCO’nun onayını alabilirsek, IŞİD’in zarar verdiği ya da yıktığı yapıları restore etmek için beş yıla ihtiyacımız var.' dedi.

Palmira’daki tarihi eserlerin işgal döneminde bombaların hedefi olması, yağmalanması, Türkiye sınırı ve Lübnan da dahil olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde bulunduğu ve satıldığı iddialarının yaygınlaşması üzerine, antik kentin bugün ne halde olduğu merak konusuydu. Bugün basına servis edilen fotoğraflardan, her ne kadar kentte ciddi tahribatlar olsa da, genel olarak bölgenin iyi durumda olduğu görülebiliyor.

Suriye Ordusu Palmira'yı Tamamen Geri Aldı

Suriye Tarihi Eser ve Müzeler Genel Müdürü Maamoun Abdulkarim, kendilerini en kötü duruma hazırladıklarını belirtti. Guardian’a konuşan Abdulkarim, arkeolojistlerden oluşan bir ekiple çok yakında zararın boyutunu tespit etmek amacıyla Palmira’yı ziyaret edeceklerini ve zarar gören tapınak ve kemerleri yeniden inşa edeceklerini söyledi.

Abdulkarim, “Uluslararası terörizme karşı bir mücadele vereceğiz; ne yaparlarsa yapsınlar tarihimizi silemeyeceklerini ve boş boş oturup harabenin ardından ağlamayacağımızı göstereceğiz” dedi.

Abdulkarim AFP’ye yaptığı açıklamada ise, Palmira’nın beş yıl içinde yenilenebileceğini ifade etti.

“Şayet UNESCO’nun onayını alabilirsek, IŞİD’in zarar verdiği ya da yıktığı yapıları restore etmek için beş yıla ihtiyacımız var. Yetkin bir personelimiz, bilgimiz ve araştırmamız var. UNESCO’nun onayıyla bir yıl içinde çalışmaya başlayabiliriz.”

IŞİD, geçtiğimiz sene boyunca Palmira’nın antik tiyatrosunu infazları gerçekleştirmek için kullandı. Palmira antik kenti üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen 82 yaşındaki Suriyeli arkeolog Halid Esad da burada öldürüldü.

Abdulkarim, önümüzdeki hafta UNESCO yetkilileriyle bir toplantı yapacağını söyledi.

Kültür Servisi

Fotoğraflar: AFP, Reuters, Sputnik

Popüler İçerikler

Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
YORUMLAR
28.03.2016

bir kaç kızgın adam ve basiretsiz eski dışişleri bakanı

28.03.2016

ha Işid, ha akp.. ahlaksız bulup antik dönem heykellerini bildiğimiz onlarcasını bilmediğimiz muhtemelen binlercesini kıran parçalayan üstünü örten yobaz sapkın sapık zihniyet..zaten birbirleriyle iş ortağı ışid-akp..ideolojide aynı şeriat..insaniyet medeniyet gelişim sanat bilim düşmanı insan görünümlü başka bir tür bunlar..

29.03.2016

lan sikkik bütün heykelleri tarihi eserleri parçalayıp müstehcen diye üstünü örtmediniz mi sapık akpliler? elinizden gelse bir tane müze bırakmaz hepsini kapatırsınız. siz kim tarih kim sanat kim lan cühelaoğulları..

28.03.2016

keşke palmyra gercekten eski haline dönse mesela ingilizler palmyra dan kacirdiklari british museum da sergilenen eserleri geri iade etse :) bir antik kente yapılan en buyuk haksizliklardan biri budur

29.03.2016

bıraksınlar da yobazlar kırsınlar değilmi.iyiki çalmışlar değerini biliyorlar en azından.dünya mirası bunlar .

TÜM YORUMLARI OKU (13)