Paletli İş Makinelerinden Dinamitlere: Bir Türlü Huzura Kavuşamayan 12 Bin Yıllık Diyar Hasankeyf

Tarih, turizm ve kültür başlıkları altında Türkiye’nin en önemli noktalarından bir sayılan Hasankeyf’in gündemi bir türlü durulmuyor.

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Baraj Gölü nedeniyle sular altında kalma ihtimali bulunan bölgede, geçtiğimiz günlerde paletli iş makineleri çalışma yaptı.

Antik Kent’in de bulunuduğu alanda geçtiğimiz hafta da kayaların tehlike arz ettiği gerekçesiyle dinamitle patlatma çalışmaları yapılmıştı.

Yerinde yapılan inceleme ve gözlemlerde tehlike arz etmeyen ya da düşme ihtimali az olan kayaların da düşürülmeye çalışıldığı görülmüştür. Bu kayaların düşürülmesi çalışmalarında dinamit tarzı patlayıcılar kullanılmaktadır. Bu patlamalar diğer kayalarda da titreşimlere neden olmakta, kalenin doğal yapısı bozulmaktadır. Patlamalardan dolayı oluşan ses yerel halkta -özellikle çocuklarda- korkuya neden olmaktadır. Bunun yanında kayaların düşürülmesi çalışmalarında oluşan toz-duman esnafların da çalışmalarını olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca kayaların düşürüldüğü yerlerde kilise kalıntıları ve eski kayadan yapılmış şaraplıklar bulunmaktadır. Düşen kaya parçaları kilise kalıntılarına ve şaraplıklara geri dönüşü olmayan zararlar vermektedir.

Dinamitli patlatma çalışmalarının üzerine Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi tarafından yapılan yazılı açıklamanın bir kısmı bu şekildeydi.

Hasankeyf’in maruz kaldığı tahribat bunlarla sınırlı değil. Patlatma çalışmalarının yanında, alandaki mağaralara bir süredir taşlarla dolgu yapılıyor.

Baraj gölünün yükselmesi durumunda büyük bir kısmı sular altında kalacak olan bölgenin etrafının çevrilmesi gündemde.

Fakat bu çözümün de çare olmayacağı ve alanın coğrafi özelliklerinden dolayı başarısızlıkla sonuçlanacağı düşünülüyor.

Hasankeyf’in ekonomisi büyük ölçüde turizme dayanıyor.

Haliyle bölgenin turistik niteliklerini yitirmesi yalnızca estetik bir ölüm kalım meselesi değil, bu aynı zamanda insanların hayatına doğrudan etki edebilecek dönülmez bir yol olacak.

Bugüne kadar yapılan çalışmalar ve projeler için bölge halkının veyahut bağımsız uzmanların fikirleri dikkate alınmadı.

Hasankeyf sakinleri başta olmak üzere pek çok vicdan sahibine göre, Hasankeyf’in 12 bin yıla uzanan tarihi dokusu ve mirası korunmalı. 

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR
27.08.2017

Yahu ülkenin her yeri nehir ile kaplı yok mu başka bir nehir şu barajı üstüne yapacak? Binlerce yıllık tarihi yok etmeye değecek kadar önemli mi ? 30 yıldır o kadar hükümet geldi geçti buranın kaderi değişmedi .

28.08.2017

Batmanlıyım ve memlekete her gittiğimde Hasankeyf'i ziyarete gidiyorum ve her defasında sanırım bu son olacak demek beni gerçekten üzüyor. böyle bir tarihin yok olmasına nasıl izin verirler aklım almıyor. başka yer mi yok? koca ülkede baraj kuracak yada elektrik ihtiyacını gidertecek başka bir sistem mi yok. her anlamda boka batıyoruz.

27.08.2017

hasankeyf her zaman kalbimde bir yara. çok güzel bir yer, kurban gidecek olması çok üzüyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ