Özlem Türeci Kimdir? ‘Uğur Bey’in Eşi’ Dr. Özlem Türeci’nin Başarılarla Dolu Kariyeri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada BioNTech’in kurucuları ‘Uğur Bey ve eşini’ davet ettiklerini söyledi. Erdoğan’ın Dr. Özlem Türeci’nin adını anmaması, siyasilerden ve sosyal medyadaki vatandaşlardan tepki gördü. Erdoğan’a en sert tepki DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’dan geldi. Babacan, sosyal medyada Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafını paylaşarak, ‘Emine Hanım’ın eşi’ açıklamasını yaptı. Erdoğan’ın yaptığı bu açıklama her kesimden tepki çekerken, vatandaşlar BioNTech’in kurucularından olan Dr. Özlem Türeci’nin kim olduğunu araştırmaya başladı. İşte koronavirüs aşısını ilk bulan ekibin başında bulunan Dr. Özlem Türeci’nin başarılarla dolu hayatı ve kariyeri…

Özlem Türeci Kimdir?

Dr. Özlem Türeci, 6 Mart 1967 yılında Almanya’nın Lastrup kentine dünyaya geldi.

Kanser araştırmaları konusunda deneyimli bir araştırmacı olan Türeci, BioNTech adlı biyoteknoloji firmasının kurucularındandır ve baş tıbbi sorumlusudur. Kanser İmmünoterapi Derneği (CIMT) Başkanı olarak görev yapmakta ve Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi'nde dersler vermektedir. Almanya'nın Mainz şehrindeki Bireyselleştirilmiş Bağışıklık Müdahalesi Takımı'nın (Ci3) da kurucularındandır. Kurucularından olduğu Ganymed Pharmaceuticals adlı şirket, günümüzde Japon firması Astellas'ın alt şirketi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Özlem Türeci’nin Hayatı

İstanbul göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 6 Mart 1967 tarihinde Batı Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinin Lastrup kentinde doğdu. Rize, Fındıklı kökenli olan babası bir Katolik hastanesinde cerrah olarak çalışmaktaydı. Babasının çalıştığı hastanede hasta bakıcı rahibelere hayranlık duyan Türeci, çok kültürlü bir ortamda büyüdü. Bir röportajında kendisini 'Prusya Türkü' olarak tanımlamıştır.

Türeci, lisans eğitimini Saarland Üniversitesi'nde tamamladı. 2001 yılında Mainz kentine taşındı. Mainz üniversitesi Hastanesi'nde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemini kansere karşı mücadele ettirmeyi hedefleyen çalışmalar yaptı. Çalışmalarını, Uğur Şahin ile birlikte 2001 yılında kurdukları ve Türkçe 'ganimet' kelimesinden esinlenerek 'Ganymed' adını verdikleri firmada sürdürdü. Kendisi gibi Türkiye göçmeni olan meslektaşı Uğur Şahin ile 2002'de evlendi. Çift, bağışıklık sisteminin, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılaması ve onları ortadan kaldırması için birlikte çalışmayı sürdürdü.

Kansere karşı hassas antikor tedavilerine öncülük eden Ganymed 2016'da Japon ilaç şirketi Astellas'a satıldı. Şirketi 420 milyon euroya satışları o tarihe kadar Almanya'da tıp sektöründeki yüksek meblağlı satış oldu. Bu satış Özlem Türeci-Uğur Şahin çiftini Almanya'daki en zenginler arasına soktu.

Türeci 2008 yılında eşi Uğur Şahin ve Avusturyalı immünolog, onkolog Christoph Huber ile birlikte BioNTech adlı firmayı kurdu. 2018 yılında şirketin baş tıbbi sorumlusu oldu. 2020 yılı itibarıyla 1300 çalışanı olanı şirket, başlangıçta immünoterapi kanser tedavileri üzerine çalışmalar yaptı. 2020'de COVID-19 pandemisinin ortaya çıkmasıyla şirket bir koronavirüs aşısı bulmaya yöneldi. Özlem Türeci, SARS-CoV-2'ye karşı geliştirilmek istenen aşı çalışmalarında öncü bir rol oynadı. Aşının geliştirilmesi konusunda BioNTech ile iş birliği yapan ABD ilaç şirketi Pfizer 9 Kasım 2020'de yaptığı açıklamada, üretilen COVID-19 aşısı (BNT162)'nın %90 başarı elde ettiğini duyurmuştur.

Özlem Türeci’nin Ödülleri

1995'te Alman Hematoloji ve Onkoloji Derneği'nin Vincenz Czerny Ödülüne, 1997 yılında ise 'Calogero Pagliarello Araştırma Ödülü' sahibi oldu. 2005 yılında Alman İmmünoloji Derneği Tarafın Şahin ile birlikte 'bağışıklık sisteminin anlaşılmasına önemli katkı sağlayan ya da olağanüstü araştırmalarından kaynaklanan uygulamalar geliştiren” bilim insanlarına verilen Georges Köhler Ödülü'ne layık görüldü.  Türeci eşi Uğur Şahin ile birlikte, koronavirüs aşısını bir yıldan kısa sürede geliştirmelerinden dolayı, her yıl kayda değer etki yaratan kişileri 'Yılın Kişisi' olarak seçen Londra merkezli Financial Times tarafından '2020 Yılın Kişisi' seçildiler. 10 Mart 2021'de Bilkent Üniversitesi rektörü Abdullah Atalar, 'mRNA tabanlı aşı geliştirme çabaları ve örnek oluşturan girişimcilik başarıları' sebebiyle üniversite mütevelli heyeti ve senatosunun da onayıyla Özlem Türeci ve Uğur Şahin'e onursal doktora tevcih edileceğini duyurdu.

Aralık 2020'de Axel Springer SE tarafından Covid-19'a karşı geliştirdikleri mRNA aşısı ve çalışmalarından dolayı eşi Uğur Şahin ile birlikte '2021 Onur Ödülü''ne layık görüldüğü açıklandı. 18 Mart 2021'de düzenlenen törene Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz bizzat katılırken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise video-konferans yöntemiyle katıldı ve çifti çalışmalarından dolayı tebrik etti. 19 Mart 2021'de eşi Uğur Şahin ile birlikte aşı çalışmaları sebebiyle Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı'na layık görüldü. Bellevue Sarayı'nda düzenlenen törene, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Şansölye Angela Merkel de katıldı. 

Türeci, Uğur Şahin ve Katalin Karikó'nun da yer aldığı altı bilim insanı ile birlikte 'Teknik ve Bilimsel Araştırmalar' alanında 2021 Asturias Prensliği Ödülü'ne layık görüldü. Jüri, COVID-19 aşıları'nın bulunmasına katkılarından, yeni bir teknoloji olan RNA'nın geliştirilmesi hem de adenovirüsler bazlı aşıların üretilmesi ve diğer hastalıklara karşı kullanımları konusunda öncü ve yenilikçi rolleri dolayısıyla verildiğini açıkladı.

Bu Haberler De İlginizi Çekebilir

Erdoğan'ın Bilim İnsanı Dr. Özlem Türeci’yi 'Uğur Şahin'in Eşi' Olarak Nitelendirmesi Tepkilere Yol Açtı
Uğur Şahin ve Özlem Türeci'ye İspanya'da Büyük Ödül
BioNTech: 'Kanser Aşısı İçin Hedefimiz 2023'

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı