Özlem Gökbel Yazio: Sinirlenme Dostum! / Öfke Kontrolü için Pratik Öneriler

Okuyan: Yaff, seninki de laf mı, nasıl sinirlenmez insan. Şu haline bak ülkenin, Dünya’nın, insanlığın! Sabah, bismillah evin kapısını açıyoruz; her gün sepette ekmek-süt, yanında tonla yeni mesele… Mazeretim var, asabiyim ben!

Yazan: Haklısınız. İnsanı aptala çeviren yasalar, politik gerilimlerin yarattığı kaos, pahalılık, geçim derdi, yasaklar, her gün şahit olunan vicdansızlıklar, düzensizlik, adaletsizlik… Haa bir de biraz gezegenlerin konumu, biraz yeni bir çağa geçiş sancıları… En pamuğumuzu bile zıvanadan çıkarır tüm bu olanlar. Ama işte yine de… sinirlenmeyin siz. Faturası ağır ondan diyorum. Var bi yolu 😊

Evet, Dünya kızgın. Ülke kaynıyor.

Savaşana, sevişene, sömürene, çalana, iftira edene, yalancıya, dürüste, katledene, kendisini sevmeyene, tasasızca kaykayına binene, sokakta şarkı söyleyene, evinin önünde kedilere mama verene, sanatçıya, sanattan anlamayana, sarı ışıkta korna çalana, geciken kuryeye, “limited edition” modeli hemen tükenen Adidas’a, maskesini takmayan garsona, bozuk parası çıkışmayan taksi şoförüne, hapşıran kasiyere, horlayan kocaya, çayı fazla demleyen kadına, #SezenAksu ya, Sezen Aksu’ya kızanlara, balıkçıda yemek yiyenlere… Öfkelenip duruyor birileri işte. Kimi fazlasıyla dışa vuruyor, olay şiddete dönüyor; kimi içine atıp biriktiriyor. Hatta barışçıl, sakin tarafımız o kadar sınandı ki, artık neredeyse doğayla bile kavgalıyız; yağmur yağınca bozuk at, kar yağınca baya baya küs!

Bu #ÖFKE durumunun en üst versiyonunun aktörleri kendi “sindirim sisteminin atık maddesi” ile kavga edenlerdir. Ve eminim çevrenizde bolca rastlamaktasınızdır 😊

“HERKES ÖFKELENİR. BU ÇOK KOLAY. AMA DOĞRU ŞEYE, DOĞRU MİKTARDA, DOĞRU ZAMANDA, DOĞRU AMAÇLA VE DOĞRU BİÇİMDE ÖFKELENMEK ZORDUR.”

- A R İ S T O T E L E S (M.Ö. 384-322)

İşte buna çalışmalıyız hepimiz😊

İnsan türünün ‘nispeten’ bilinçlenmesi ile birlikte oldum olası irdelenen bir konu olmuş öfke.

Varlığı insan sağlığı adına normal ve gerekli bir olgu aslında. Sağlıklı bir beynin, dışardan gelen olumsuz/tehlikeli bir uyarana karşı gelişen “savaş veya kaç!” tepkisinin sonucu. Haksızlıklara karşı dik durabilmek, özgüveni koruyabilmek için de önemli bir motivasyon kaynağı. Yani öfkelenmek kadar bunu ifade edebilmemiz de hayati. Anlayacağınız sorun öfkenin kendisi değil, onu nasıl ifade ettiğimiz.

Keskin sirke küpüne zarar

Şiddete dönüşmüş cinnet hallerinden, çocukluk travmalarından falan bahsetmeyeceğim. Daha insani sınırlarda, yine de ciddi tehlike arz eden ve maalesef hemen herkeste ibresi yükselen öfke ile sınırlı kalacağım bu yazıda.

Kalabalıklarda öfkesini kontrol edemeyenin başına sonunda illa tatsız bir şey gelebileceği gibi, fizyolojik olarak kendi beyni, kalbi, karaciğeri, midesi, kasları da ciddi risk altına giriyor. Daha küçük, minimum iki kişilik gruplarda ise birinin öfkesi diğerinin mutsuzluğu ve iletişim kopuklukları hatta bilumum sonlarla sonuçlanacaktır, net.

Öfkenin yarattığı içsel ve dışsal zararları bilen ve haliyle endişelenen biri olarak, sesimi duyurabildiklerime başka başka bakış açıları, şükretme gibi tavsiyeler dışında genelde olaylara çaresizce seyirci kalıyorum. Yapı olarak çok nadir öfkelenen biri olduğumdan belki de, öfkeli ortamlar beni geren, titreşimimi bozan alanlar. Bence mahallemizin, şehrimizin, hatta Dünya’nın bile titreşimini bozuyor bu durum. Neyse… Tam ben başka ne yapabilirim diye düşünürken Qigong Hocam Abay Alperen Kaplan’ın eğitiminde

bazı kadim tavsiyeler dinledim kendisinden. Ez cümle, siz de benim gibi hissediyorsanız; en azından yakın çevrenizde öfke kontrolüne ihtiyaç duyanlara faydalı olabilmek, öfkelerinin kendilerine ya da başkalarına verebileceği hasarları ortadan kaldırmak ya da belki kendinizi iyileştirmek için istekliyseniz, anlık ve uzun vadede uygulanabilir bu birkaç öneriye göz atabilirsiniz.

Öfke Kontrolü için Uzak Doğu’dan Pratik Öneriler

Bir süredir Qigong’la ilgileniyorum. En son Hocam Abay Alperen Kaplan’ın @qigongakademi’de verdiği 5 Element/Qigong Dönüşüm Ustalığı eğitiminde Geleneksel Çin Tıbbı kadim bilgilerine dalmıştık. Öfkenin eşleştirildiği element Ağaç, bunu bir not edin, ancak elementlerin detayları apayrı bir konu, detaya girmeyeceğim. Bence bu eğitimi almalısınız 😊   

Geleneksel Çin Tıbbı’na göre ‘Adalet ve İlerleme Güdüsü’ olarak da tarif edilen öfke doğru zaman, ölçü ve yöntem dahilinde bedende veya hayatta yolundan çıkan şeyleri fark etmemizi ve çözmemizi sağlayan değerli bir güç. Hem bireysel olarak hem de bütün olarak ilerlememizi sağlıyor.

Hareket ve özgürlüğü temsil eden ağaç elementi ne zaman kısıtlanırsa tepki olarak öfke ortaya çıkıyor. Bu öfke birikimi gerginlik, tahammülsüzlük, saldırganlık, depresif hal olarak da ortaya çıkabiliyor. Ve bu öfke kontrolsüzce patlar veya bastırılırsa bedene; baş, mide ve kaslar dışında özellikle karaciğere hasar veriyor. (Ta taaa…keskin sirke meselesi😊)

Çinli üstatlar anlık öfkeden çok, süren ve biriken öfke zararlıdır, diyor. (Bunu da yazın bir yere.) 

Hızlı ve anlık çözümler

1. Derin bir nefes al ve doğru ifade edebileceğini ve anlaşılacağını düşünüyorsan konuş; yoksa yer değiştir.

2. Yüzüne, özellikle göz altlarına soğuk su vur veya kafanı soğuk suya daldır. (Tüm memelilerde suya girildiğinde enerjiyi ve nefesi daha iradeli kullanabilelim gelişmiş bir refleks olarak ne zaman yüzümüze soğuk su çarpsak ya da suya kafamızı daldırsak nabzımız hayli düşüyormuş. Bu da bizim aşırı ya da sert duygulanmalarda fizyolojik olarak sakinleşmemizi sağlıyor. Asabilerin mümkünse sık sık soğuk duş alması da bu açıdan önemli.)

3. Yaz. Öfke sebebine söylemek istediklerini açık seçik, gerekirse söverek yaz. Sonra yırt, yak, yok et.

4. Öfkeyi bedeninle at. Koş, kum torbası yumrukla, ağırlık kaldır, bağır, şarkı söyle, dans et.

5. Öfke sebebini söylemek istediklerini güvendiğin birine anlat. (Güvendiğin yalnız, dikkat!!)

(Çinli değilim ama naçizane ben de bunlara; 4x4 nefes egzersizini (4 sayarak al, 4 sayarak tut, 4 sayarak ver, 4 sayarak tut) ve 1’den 10’a kadar rakamları imgeleyerek saymayı eklemek isterim 😊)

Uzun ve sürdürülebilir çözümler

1. Fiziksel olarak sağlıklı ol. Özellikle karaciğerini koru. (Geleneksel Çin Tıbbı’na göre beden/duygu bağlantısı iki yönlü çalıştığından, öfke karaciğere zarar verebileceği gibi, karaciğerdeki fiziksel bir rahatsızlık da dışarıya öfke ve gerginlik olarak çıkabiliyor.)

2. Beslenmende limon, erik, sirke gibi ekşi gıdaların, baklagillerin ve proteinin yoğun olmasına özen göster.

3. Karaciğer sağlığın için mümkün olduğunca geceleri 23.00-03.00 arasında karanlıkta ve derin uykuda ol.

4. Öfkenin bir tür enerji olduğunu, sebebini ve işlevini anla.

5. Öfkenle tanış;

- Büyüdüğün evde ne tür bir öfke vardı? Dışa dönük/içe dönük?

- Öfkelendiğinde oluşan fiziksel hisler neler? Terleme, titreme, kızarma, ısınma vs.?

- Öfkelenmekle nasıl bir ilişkin var? Korkuyor musun, saklıyor musun vs.?

6. Gereksiz öfkeyi önle ve/veya küçükken dönüştürecek

farkındalık ve irade geliştir.

(Gene naçizane bunlara da öfkelendiğin durumla/kişiyle yer değiştirmeyi imgelemeyi ve ayrıca şükür etme alışkanlığı oluşturmayı ve tabii her şeye yaradığı gibi öfke için de faydalı olacağından mutlaka meditasyonu ilave etmek isterim.)

Size; Qigong Hocam Abay Alperen Kaplan’dan aldığım ilhamla, üzerinde düşünüp çalışabileceğiniz faydalı bir şey sunmaya, aslında hatırlatmaya çalıştım. Sürçü lisan ettiysem affola. Kızmayın bana 😊  

Instagram

Web

Linkedln

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı