1) Beyninizi işlevsel ve genç tutmak için oynayın: İnsan beyni ne kadar çok kullanılıp nöronlar aktif edilirse, bunlar diğer beyin hücreleriyle daha çok
bağlantı kurarak büyük bir nöronal bağ oluşmasını sağlıyorlar. Bir hücrenin nöronal ağı genişledikçe hayatta kalma ihtimali artar. Beyin de diğer kas grupları gibi zorlandıkça gelişen bir uzuvdur ve beyni zorlamanın en etkili yöntemlerinden birisi de satranç oynamaktır. Oynadıkça beynimin de canlandığını hissediyorum.
2) Hafızanızı güçlendirmek için oynayın: Zekayı geliştirdiği gibi hafızayı güçlendiren temel unsur da belleği zorlamaktır ya satranç da hafızayı sürekli zinde tutarak beynin hippocampus bölgesindeki nöron sayısını arttırarak unutmayı önemli ölçüde azaltıyor. Şahsen artık daha az unutuyorum.
Hele ki günümüzün orta yaşına (yani 65lere) yaklaşıyorsanız, satrancı mutlaka hayatınıza dahil edin. ABD’deki Albert Einstein Tıp Koleji’nde 75 yaşın üzerinde, akıl sağlığı tam 469 kişi üzerinde beş yıl boyunca yapılan araştırmada, birkaç adım ilerisini düşünmeyi gerektiren satranç gibi zihni çalıştıran aktivitelerin bunama, Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini ciddi oranda azalttığı kanıtlandı.
3) Konsantrasyonunuzu geliştirmek için oynayın: Çok zor odaklanabilen bendeniz bile, artık dikkatimi birkaç saat sıkılmadan tahta üzerinde olabileceklere verebiliyorum. Satranç konsantrasyonunuzu, odaklanmış dikkatinizi geliştirmek için bire bir, sonra demedi demeyin :)
Satranç şans oyunlarından farklı tamamen strateji ile oynanan bir oyundur.