● Bütçe yap. Gelirini, giderlerini yaz, takip et, harcama alışkanlıklarını gözden geçir. Nerelerden kısabileceğini açıkça görürsün. Giderler gelirinden fazlaysa dışarıda yemek yeme, abonelik, üyelik gibi zorunlu olmayan harcamaları bir süre için durdur. Sadece ihtiyaçlarına odaklan.
● Maaşını alınca ilk olarak birikime ayır, hayatımızda enflasyon var. Enflasyonu, faizi, doları kontrol edemeyiz ama bireysel bütçemizi edebiliriz. Birikimini yatırım araçlarında değerlendir.
● Yatırım hedefin ne? Acil durum fonu, tatile gitmek, yeni bir eğitim almak, araba peşinatı…
● Yatırım araçlarını araştır, öğren, kendine uygun portföy yap. Enflasyon dönemlerinde paranı boşta bırakma, erir. Çevrenden duyduklarınla değil, bilgiyle hareket et. Borsa, döviz, bireysel emeklilik sistemi, kriptolar… Paranı tek bir yere koyma.
● Kartında biriken puanları ihtiyaç anında kullan. İhtiyacın olan ürünlerde fiyat artışı bekliyorsan hemen alabilirsin. Büyük tutarlı harcamalar yaparken vade farkı yoksa taksit seçeneğini değerlendir.
● Kredi kartı kullanmıyorsan hemen başla. Kredi notun oluşsun. Borcunun tamamını düzenli olarak öde. Hayatının bu dönemi ‘finansal itibar biriktirme’ dönemi. İleride evlilik, araba, ev almak için kredi notuna ihtiyacın olacak.