Özlem Denizmen Yazio: Finansal Önceliklerin Neler?

Her yaşın finansal öncelikleri farklı. Sen kaç yaşındasın? Nelere dikkat etmelisin? Hadi başlıyoruz.

20’li yaşlar

Hemen: Finansal becerilerini 20’li yaşlarda geliştirip birikime, yatırıma başladığında ileride kendine teşekkür edeceksin.

Yaz: Nereye, ne kadar harcadığını yaz. Yazılmayan şey uçar gider. En iyisi uygulamam Moneye’ı indir harcamalarını takip et.

Bütçe yap: Parasını yöneten hayatını yönetir. Bunun temelinde bütçe var. Her ay düzenli olarak bütçe yap.

Finansal hedefin ne?: Örnek: Araba peşinatı biriktireceğim, Acil Durum Fonu oluşturacağım...

Biriktir: Her ay ne kadar para biriktirebilirsin hesapla. Gelirin eline geçtiği gibi otomatik olarak biriktir.

İstek mi, ihtiyaç mı?: Bir şey satın almadan önce senin için istek mi ihtiyaç mı olduğunu düşün. Harcama dürtüsü gelince ‘Bu harcama beni hedefimden uzaklaştıracak mı?’ diye düşün.

Yatırıma başla: Hisse senedi, altın, dolar, euro, kripto para, vadeli mevduat… Araştır, öğren. Çevreden duyduklarınla yatırım yapma.

30’lu yaşlar

Çözüme odaklan: Artık 20’li yaşlarına göre daha deneyimlisin. Finansal hataların (Değeri artmayan şeyler için borçların, yanlış kredi kartı kullanımı…) olabilir sen çözüme odaklan.

Acil Durum Fonu: Beklenmedik durumlara karşı bir kenarda paran olsun. En az üç aylık zaruri giderlerin kadar parayı biriktir.

‘EV’len: Düzenli bir gelirin, eşin, çocuğun olabilir. Finansal hedefine, aile değerlerinize, planınıza uyuyorsa kendi evinize sahip olabilirsiniz. Peşinat için gerekli birikim varsa, doğru yer, zaman ve fiyatta alınmış ev gibisi yok. Aman dikkat! Aylık kredi ödemen gelirinin yüzde 40’ını geçmesin.

Geleceği düşün: Emeklilik birikimine başlamadıysan hemen bugün başla. Emeklilik dönemindeki birikimin zamanın gücünden yararlansın.

40’lı yaşlar

Emeklilik dönemi: 30’lu yaşlarda ‘’Daha çok var.’’ deyip birikime başlamadıysan şimdi tam sırası. Çocukların ihtiyaçları, kendi masrafların, belki kredin… Derken her şey üst üste gelir. Ancak 40’lı yaşlarda yıllık gelirinin üç katı kadar birikiminin olması emeklilik yıllarında finansal huzurunun yerinde olmasını sağlar.

Paranı çalıştır: Biriktirdiğin parayı çalıştır ve değerlenmesini sağla.

Acil Durum Fonu: 40’lı yaşlar kazancının en yüksek olduğu yaşlar. Bu yaşlarda sorumlulukların daha fazla olabilir. En az 6 aylık zaruri giderlerin kadar acil durumlar için birikimin olsun. 

Kredi kartı borcu: Harcamalar arasında kaybolup kredi kartlarıyla borç sarmalına girme. Ekstre borcunun tamamını ya da en azından asgari tutardan mümkün olduğunca fazlasını düzenli olarak öde ki kredi notun düşmesin.

Güzellik fonu: Kadın, erkek fark etmiyor birçok kişinin güzellik, gençlik için bakım ürünü, botox, dolgu gibi harcamaları oluyor. Bu senin için de önemliyse bütçende yer açabilirsin.

50’li yaşlar

Emeklilik dönemi yaklaşıyor: Eğer emeklilik birikiminin yeterli olup olmayacağı konusunda kaygıların varsa, ek iş veya riski uygun yatırım düşün.

Acil durum fonu: Emeklilik birikiminde hedefini tutturduysan, altı aylık acil durum fonunu 1-2 yıllık bir hedefe çevirebilirsin.

Borç kapatma planı: Emeklilik dönemine yaklaştığın bu yıllarda borçların seni takip etmesin. İstek harcamalarından kısıp borçlarını kapatmaya odaklan. En önemlisi emeklilik yıllarına huzurla girebilmek için daha fazla borçlanma.

60’lar

Bu yaşlarda kimseye borç verme, paranla risk alma. Ömür uzadı, 20-30 senelik planlaman olsun.

70’ler ve 80’ler

Bu yaşta çocuklarına veya kimseye muhtaç olmamak en güzel duygulardan biri. Eğer finansal özgür değilsen bir varlığını satabilirsin.

Instagram

Twitter

Linkedln

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"