Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek Konusunda Ebeveynlerin Aldığı Uyarı Sosyal Medyada 'Eskiye Dönüşü' Sorgulattı

Günümüzde çocuk yetiştirmek konusunda arada kalan anne ve babalar, kendi yetiştikleri disiplinlerin yanlış olduğunu okuyarak ve duyarak yeni nesil özgüvenli ve özgür çocuklar yetiştirmenin derdine düşüyor. Ancak 90'ların disipliniyle yetişenler, 2000'lerin dünyasında zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Psikolojik olarak ya kendileri ya da çocukları için uzmanların kapısını çalmaya da mecbur kalıyorlar. Bir çocuk psikoloğunun yaptığı paylaşım da yorumlarda ne kadar arada kalındığına işaret ediyor.

Günümüzde anne baba olma yaşı yükselirken, kuşak farkı ve yetiştirme şekilleri de devreye giriyor. 2000'lerin ardından hayatımıza iyice adapte olan teknoloji bir yandan bizi çok fazla bilgiye boğarken, bu bilgilerle ne yapacağını bilemeyen arada kalan yetişkinler yaratıyor.

Özellikle anne-baba olan yetişkinler, çocuk gelişimi konusunda çok fazla kaynağa ulaşabilirken, bu kaynaklar da kendi yetiştikleri dönemle büyük farklılıklar içeriyor.

Toplumda öne çıkması ve kendini doğru ifade etmesi arzusuyla hem özgür hem özgüvenli çocuk yetiştirmek isteyenler kendileri böyle yetişmediği için ayarı kaçırabiliyor. Ortaya çıkan da sınır tanımayan, ukala ve şımarık çocuklar olunca psikologların kapısını çalmak tek seçenek oluyor.

Sosyal medyada saha çalışmalarının da getirdiği deneyimle aktif bir şekilde paylaşım yapan çocuk psikoloğu Cihan Çelik'in paylaşımları da bu konuda bir birikim olduğunu gösteriyor.

twitter.com

Danışanlarının söylemlerinden yola çıkan Çelik'in, 'Çocuğumuz 'özgüven' sahibi bir birey olsun diye yola çıktık ama bizi duymayan, bizim söylediklerimizi umursamayan, kurallar konusunu önemsemeyen 5 yaşında bir çocuğumuz oldu. Bugün artık okuldan da dönüş aldık ve ebeveyn olarak danışmanlık almamız önerildi. Gerçekten üzgünüz' paylaşımı da çok dikkat çekenlerden biri oldu.

Bu konunun uzmanın başına geldiğini düşünenler çoğunlukta olurken, böyle bir gerçekliğin de yoğun olmasından yola çıktı.

twitter.com

Son yıllarda yetişen neslin, arada kalan ebeveynlerin kendi sorunlarını çocuk yetiştirmeye yansıtmasıyla görülen sorunlu ancak bunun farkında olmayan aileler yarattığı ortamda,

twitter.com

Gelişimini tamamlamış bireylerin yetiştirdiği çocuklara yönelik kaygılar da öne çıktı.

twitter.com

Yeni neslin ileride yaşayacağı toplumsal ve psikolojik sorunları günümüz dünyasında yaşamaya başlarken,

twitter.com

Ailede başlayan eğitimle sorunlarımızın uzun bir süre daha görüleceğinin işaretleri gibiydi.

twitter.com

Uzmanlara danışman yetiştirilemeyen çocukların sorunlarında yeni nesil bilgilerin de sorgulanması gerektiğini düşünenler de olurken,

twitter.com

Yorumlarda en çok eski usullere dönüş önerilirken,

twitter.com

Toplumun durumuna bakarak bunun da ne kadar doğru bir yansıma olacağı sorgulansa da

twitter.com

Bir çok kullanıcı "terlik" olmasa da "anam babam usulü disiplin" önerdi.

twitter.com

Özellikle erken çocukluktan itibaren teknolojiye mahkum edilen ve sevgisiz kalan çocuklar,

twitter.com

Gelecekte kendilerini bulacak mı? sorgulaması da önemli bir başlıktı.

twitter.com

Çocukların düzgün yetişmesinde ise ana rolün kendini bulmuş ebeveynler olması ise en önemli kısımdı.

twitter.com

Uzman Çelik, sorunun kaynağına yönelik tespitini de paylaştı. Siz ne dersiniz? Çocuk yetiştirmeye anne babalar kendilerini yetiştirerek mi başlamalı? Yorumlara bekliyoruz.

twitter.com

Popüler İçerikler

TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Deha Dizisinden Dilan Polat ve Sıla Doğu'nun Olaylı Dansına Gönderme
MasterChef Jürileri Somer Şef ve Mehmet Şef'ten Köfteci Yusuf Çıkışı: "Bunu Deli Bile Yapmaz!"
YORUMLAR

Çocuklarda duygulanım ritmikliğini sağlamak için taleplerine amuda kalkarak yanıt vermeniz gerekir. Ağladığında onu sevgiyle sarmalı, kulağına "babanın şarap çanağına sçayım, hep ben mi ilgileneceğim senle" demeliyiz. Ona herhangi bir tepki verirken kelimelerimizi özenle seçmeli ve öz benlik psikolojik duygulanımlı karakterine kötü etkisi olmamasına dikkat etmeliyiz. Ortalığın ansını skp, lcd tv nizi kırarsa, şefkatle yaklaşıp; "Masal Su Biçem, bu yaptığın beni çok incitti" deyin ki çocuk nasıl bir ebeveyn olmaması gerektiğini anlasın, ters psikoloji uygulayın ona, mal bir insan nasıl görünür izleterek öğretin.(NOT: bide çocuğunuz olunca hep çocuğunuzla ilgilenin , eşinizi sktredin, eşinize "o benim çocuuum" muhabbeti yapın ki eşiniz gidip başka kadınları gıdıklamaya hak kazansın)

19.12.2023

bazı yorumların çok iyi , bazıları sinir bozucu.. bu birinci kategoriden 👌 kahkaha attım 😅

19.12.2023

Herkesin fikri kendine ama çocuğunu seven hiçbir ebeveyn çocuğunu şımarık yetiştirip her istediğini yapmaz, parmağında oynatır bizi çocuk dediğimiz varlık. Anam babam usulü de doğru/yanlış tarafları var ama zamana uymak gerekir, bugünün çocuklarına bize davranıldığı gibi davranamazsınız herşey farklı zaman, teknoloji, yaşam biçimi vs vs. O ince çizgiyi koruyabilmek önemli, hiçbirimizin çocuğumuzu mükemmel ya da istediğimiz gibi olacak diye bişey mümkün değil. Ruh halleri, yaşları gereği sürekli değişken olurlar. Fazla özgüvenli olacak diye her istediği yapılan/alınan/evet denilen bir çocuk zorba bı birey olur çıkar.

19.12.2023

çocuğunuza pahalı oyuncaklar almak yerine pahalı (değerli) zamanlar alın. Yani onunla ilgilenip birlikte yaşayın tek başına çaresiz bırakmayın. Başarılı olması için kıçınızı yırtıp onun yapmadıklarını siz tamamlamayın, bırakın sorumluluk almayı, sorumluluk almadığında da cezasını çekmeyi öğrensin, burnu sürtsün. Bir teorim vardı, çokça kez kınandım, zaman benim haklı olduğumu gösterdi, psikologlar da doğru tutum sergilediğimi kabul etti. Teori: "okul öncesi çocuk yetiştirmek ile köpek eğitmek aynı mantıkdır". Basit, sebep-sonuç ilişkili ve anında geri bildirim verilecek şekilde olması gerekir. Katı tutumlu, dolayısıyla sürekli olarak tutarlı olması gerekir. Düzenli aktiviteler, sırası şaşmayan ritüeller olması gerekir ki çocuğun zihni sırada ne olduğunu bilip sakin/huzurlu kalabilsin. +++

19.12.2023

+++Çocuğu(bir bakıma köpeği) yönetmek, yemeğini ve ödülünü yönetmek ile başlar. Yemek saatinde yemeğini yemeyen çocuk, bir sonraki öğüne kadar aç kalmalı. Korkmayın ölmüyorlar, bunu 1 saat sonra "hadi ara öğün zamanımız geldi" diyerek birlikte atıştırmalık yiyerek halledebilirsiniz. Böylece hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini öğretir, liderlik konumunuzu güçlendirirsiniz. Çok değil 2-3 hafta sonra düzene alışacaktır. İyi bir şey yaptıysa ödüllendirin, zamanla ödülü denklemden yavaş yavaş eksiltin, sonrasında tamamen alışkanlıktan yapılan doğru hareketler göreceksiniz. Ara ara sebepli/sebepsiz çocuğu şımartın(katı kuralların aksine), yapın ki çocukluğunu da yaşayabilsin. Haaaa en önemlisi!!! kendiniz yapmadığınız bir şeyi asla çocuğunuzdan talep etmeyin/beklemeyin. Çocuklar söylediklerinizi değil, yaptıklarınızı yaparlar. Bkz: köpek yetiştirmenin de ana felsefesi budur.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ