Özgürlükler Ülkesi Amerika’da Bir Zamanlar Yalnızca Kadınlar İçin Yasak Olan 12 İlginç Şey

Erkek egemen bir dünyada yaşadığımızı artık bilmeyen yok. Kadınların da bu dünyadaki hak mücadelesi oldukça uzun ve zorlu bir tarihe sahip. Kendisini ''özgürlükler ülkesi'' olarak tanıtan Amerika'da dahi, kadınlara uygulanmış yasakları görünce şok olmamak ve kadın hakları mücadelesine saygı duymamak elde değil!

Kaynak: 1, 2, 3

1. 1920'lerde kadınların, belirli bir uzunluğun altında mayo giymesi yasaktı! Hatta sokaklarda, “uygunsuz” kıyafetlerle dolaşan kimselerin, plaj polislerine bildirilmesi gerektiğini gösteren tabelalar bile bulunuyordu...

Kurallar o kadar sertti ki Avusturalyalı profesyonel bir yüzücünün bu yasaktan ötürü Amerika'da tutuklandığı dahi olmuştu.

2. Kadınlara, doğum kontrol hapının kullanımı için sadece zorunlu hastalık hallerinde izin veriliyordu. 1950'lerde bu yasak esnetilse de sadece evli kadınların kullanmasına olanak sağlamıştı.

3. 1908 yılının tutucu ruhunda, New York'ta kadınların kamuya açık alanlarda sigara içmesi yasaklanmıştı. Sadece kadınlara özel bu yasak, ancak 19 yıl sonra 1927'de sona erebildi...

Yani eğer bu dönemlerde Amerika'da yaşayan bir kadınsanız, sizin dışınızda herkes pofur pofur sigara içerken, size restoran, cafe, otel ve barlarda sigara tamamen yasaktı!

4. Amerika'da kadınların 1975 yılına kadar mahkeme jürilerinde görev almaları engellenmişti. Bunun gerekçesi ise kadınların kritik kararları verme konusunda duygusal davranabileceğine olan lüzumsuz inançtı.

Mahkemede geçirecekleri zaman boyunca ev işlerinden uzak kalacak olmaları, jüride kendilerine yer bulamamaları adına bir başka trajikomik sebepti...

5. 1978 öncesi hamile kadınların bir işte çalışması neredeyse her alanda yasaktı. Dahası işverenler, kadınları hamile oldukları gerekçesiyle işten çıkartabiliyorlardı!

1978'de doğum izninin çıkması ile bu adaletsizlik neyse ki ortadan kalktı.

6. 1930'larda yıllarda kadınların, Olimpiyatlardaki dövüş müsabakalarını izlemesi yasaklanmıştı. Olimpiyatta dövüşen eşi veya aile bireylerinden biri olsa dahi bu kesinlikle yasaktı.

7. 1972 yılına kadar kadınların Boston maratonunda koşmaları engellenmişti. Buna rağmen 1966 yılında, özgürlükçü bir ruhla Roberta Bobbi Gibb, bu yasağa karşı gelerek maratonda koştu ve resimde gördüğünüz tacizlere mağruz kaldı...

8. 1960'lı yıllarda bekar bir kadının kredi kartı kullanması rüyalarda bile mümkün değildi!

Ancak evli kadınlar, eşinin onayı ve imzasıyla kredi kartı sahibi olabiliyordu...

9. NASA 1979 yılına kadar bünyesinde çalışmak isteyen kadınlara karşı oldukça net bir cevaba sahipti: "Kadınlar için ayrı bir programımız yok, böyle bir planımız da yok"

Tebrikler NASA...

10. 1930'lara kadar Amerika'da evli çiftlere yalnızca kocasının adının görüldüğü ortak bir pasaport verilebilirdi!

Bunun nedeni evli bir kadının tek başına seyahat edebileceği fikrinin konuşulmaya bile değer olmamasıydı...

11. Bir dönem Amerika'da, evli kadınların kocaları tarafından cinsel istismara uğramaları suç dahi sayılmıyordu.

1993 yılına kadar kadınların eşleriyle sevişmemeye hakkı yoktu. Hatta 50 eyalette eşler arası tecavüz, suç dahi sayılmıyordu!

12. Amerikalı kadınlar için kot pantolon yalnızca bir hayalden ibaretti...

Bu yasa, Arizona eyaletinin Tucson şehrinde, eski dönemlerden gelen ve insanların karşı cinse uygun giysiler giymemeleri gerektiğini belirten birçok garip yasadan yalnızca biriydi.

Neyse ki bütün bu yasaklar, kadınların güçlü ve kararlı direnişiyle aşıldı. Haklı özgürlükler tekrar kazanıldı!

Umuyoruz dünyadaki tüm insan hakları kısıtlamaları tek tek tarihin tozlu sayfalarına karışır...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

11 Maddede Türkiye'de Kadının Durumu
Ne Zaman Bitecek? Kadınların Farklı Kültürlerde Her Türlü Şiddete Maruz Bırakıldıklarının 20 Kanıtı
Feminizmi Anlamak, Kadın Hakları Hakkında Bilgi Sahibi Olabilmek İçin Herkesin Okuması Gereken 17 Kitap

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi