Özgür Demirtaş Açıkladı: "Uzaya Gittik Ama Pahalılık Ne Olacak?"

Ekonomide zor günlerden geçerken bir yandan da uzay heyecanı taşıyoruz. Prof. Dr. Özgür Demirtaş da bu konuya değinmeden geçemedi.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay seyahati yakından izleniyor. İçinde bulunduğu SpaceX'e ait uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlendi.

Güneş Doğdu: Alper Gezeravcı’yı Taşıyan Dragon’un Kenetlenmesi Sırasında İlginç Görüntüler

Ancak uzay tartışmaları maliyeti nedeniyle yanında ekonomi tartışmalarını da getiriyor.

Prof. Dr. Demirtaş da gündemi yakından takip ederken, tartışmalara yeni bir yorum getirdi. 'Uzaya gittik ama pahalılık ne olacak?” sorusunu açıkladı.

Demirtaş, sosyal medyada yaptığı paylaşımda Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğuna dair çeşitli sorular sorarken, bunlara aldığı cevaplar üzerinden yeni maddeler sıraladı.

Özgür Demirtaş, sorularına hem TÜBİTAK hem de YÖK'ten cevap aldığını açıkladı ve uzay yolculuğunun Türkiye'ye etkilerini yorumladı.

İkna olduğunu söyleyen Demirtaş, "'Uzaya gittik ama Pahalılık ne olacak' diye Uzay çalışmalarını küçümsemek doğru bir davranış değil. Nedenini tane tane açıklamak isterim" diyerek sıraladığı maddeler şu şekilde oldu:

"1) Benim için önemli olan Uzayda Bilimsel deney yapılmasıydı. Onu sordum ve hem YÖK hem TUBİTAK detaylı yanıt verdi. Deneyler yapılıyor ve bu önemli."

"2) Ekonomik Kriz var diye uzaya gitmemek büyük bir hata olurdu. Bir bilgi olarak size şunu söylemek isterim. ABD 1979-1984 arasında çok ciddi bir ENFLASYON ile vurulmuştu, KRİZ derindi ama yine de NASA’sından vazgeçmedi. İki konu ayrı şeyler biri ELMA biri ARMUT. O gün yapılan Uzay çalışmaları sayesinde bugün birçok teknoloji hayatımıza girdi."

"3) Bu uzaya bizim bir vatandaşımızın gönderilmesinin ve onun eli ile Üniversitelerin deneylerinin yapılmasının önemi hem REEL olarak hem de gelecek nesilleri etkileyecek olması anlamında Manevi olarak büyük."

4) Eğer giden kişi sadece atmosfer üstüne çıkıp geri gelseydi ve biz bunun parasını verseydik. İşte o zaman bu çok YANLIŞ ve ucuz bir propaganda olurdu.

"5) Bu dakikadan sonra Türkiye’nin kendi çok defa kullanılabilir roketler üzerine çalışmayı artırması gerek. Gelecekte kendi vatandaşlarımızı kendi teknolojimiz ile uzaya göndermeyi diliyorum."

6) Çok fazla sayıda gencin bu çalışmalardan etkilenip bilim insanı veya astronot olmayı isteyeceğini düşünüyorum.

"7) Tüm bu övgülerimin yanında bir de eleştirim var. Roket bizim değil, uzaya giden teknoloji bizim değil. Sanki öyleymiş gibi yapmak Propagandaya girer. Buna gerek yok. Olayı ÇİĞ hale getiriyor. Bu tipteki ilerlemeleri Siyasete asla alet etmemek lazım. Odak Bilim ve Teknoloji olmalı. Sadece Bilim ve Teknoloji…"

"8) Alper Gezeravcı’yı tebrik ederim. Yapılan deneylerin literatüre katkıları ile ilgili ayrıntılı youtube videoları hazırlanmasını öneririm. Bu videoları kendisi sunarsa çok güzel olur."

İşte Özgür Demirtaş'ın açıklamaları. Siz ne dersiniz?

twitter.com
Bakan Kacır NASA'yı Ziyaret Etti: Türkiye'nin Uzay Araştırmalarında daha Fazla Rol Üstleneceğini Açıkladı
Özgür Demirtaş Kafaları Karıştırdı: Ünlü Profesör Kime Kızdı?
İlk Uydudan Alper Gezeravcı'ya: İnsanlığın Uzayda Attığı Önemli Adımlara Kuşbakışı Bakalım!

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
YORUMLAR
20.01.2024

Ekonomik kriz var diye uzaya gitmemek tabii ki olmaz. Zaten bunlara belirli bir bütçe ayrılır. Problem şu, uzaya gitmekle övünmenin bedeli olarak ekonomik krizin yaşanması gerektiğini kim nasıl empoze edip kitleleri uyutmuş? Süper güç olma fantezisi varsa birilerinde, en başta parasının bu kadar değersiz olmaması gerektiği bilmeli.

20.01.2024

bütün sermaye yüzünü çevirmiş,halkı ekstra cahilleştirmiş,etrafına dincileri doldurmuş,kurucu kadronun bütün birikimlerini yok etmiş bir iş bilmezin maaşlara ve vergilere zam yapmak dışında yapacağı bir şey kalmadı. halkı soracak olursanız çoğunluğu ölüm uykusuna devam ediyor

20.01.2024

Bir adım olarak tabiki yapılmalıydı. Ama öyle heyecan verici bir olay değil. Neden değil çünkü biz bilimin önünü açan bir ülke değiliz. Roket, fırlatma rampası, eğitimler vs. ne yapmışız. Para ile gidilen bir turistik gezi benim gözümde samimi değil. Mutlaka uzay bilimini geliştirmemiz lazım. Ama seni ülkende bu kadar sorun varken ki büyük sorunlar acele değildi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ