Merhaba Onedio takipçileri; bundan sonra köşemin adına ithafen bilgi ve tecrübelerimden oluşan teknoloji içerikli yazı dizilerimle sizlerle buluşacağım.
Merhaba Onedio takipçileri; bundan sonra köşemin adına ithafen bilgi ve tecrübelerimden oluşan teknoloji içerikli yazı dizilerimle sizlerle buluşacağım.
Makinelerin insanlar gibi düşünebilme fikri 1940’lı yıllarda ortaya çıkmış olup, ilk yapay sinir ağı modeli ise bir sinir hekimi olan Warren McCulloch ve matematikçi Walter Pitts tarafından 1943 yılında ortaya atılmıştır. McCulloch ve Pitts, insan beyninin hesaplama yeteneğinden esinlenerek, elektrik devreleriyle basit bir sinir ağı modellemişlerdir. 1970’li yıllar daha önce çözülememiş birçok problemin bu yıllarda çözüme ulaştırılmış olması nedeniyle dönüm noktası niteliğindedir ve zaman içerisinde çeşitli çalışmalar yapılsa da yapay sinir ağları konusu ancak 1990’lı yıllarda gelişme gösterebilmiştir.
Öğrenebilen bir yapay sinir ağı kullanarak fabrikaların üretim sisteminde veya üretimde kullanılan bir aygıtta meydana gelebilecek arızalar tanımlanarak öncesinde ise tedbir alınır ve böylelikle çalışma esnasında iş kayıpları en aza indirgenmiş olur. Bu yolla elinizde bulunan eksik bir fotoğraf ya da resim tamamlanabilir, başvuruda bulunduğunuz banka kredilerini değerlendirebilir, geçmişte edinilen veriler ışığında döviz kuru tahminlerinde bulunulabilir, kanserli hücre örneklerinden yola çıkarak vücudunuzda bulunan o hücrelerin analizi gerçekleştirilebilir ve hatta birbirinden farklı dil kullanan insanların arasında eş zamanlı sohbet edilebilmesi sağlanabilir.
Video platformları da yapay sinir ağlarını, izlediğiniz videoların sonunda size öneri olarak sunduğu içerikleri daha başarılı bir şekilde hedeflemek için kullanırken, bankalar kredi kartlarının güvenliğini artırmak amacıyla kullanmakta. Dijital platformların, yapay sinir ağlarını kullanarak paylaştığınız fotoğrafta yer alan kişilerin ayırt edilmesi konusundaki çalışmaları oldukça başarılı şekilde ilerlemektedir. Bu gibi örneklere günlük hayatımızda sık sık rastlamak mümkün.
Bir şehrin sistemlerinde dijital mecralardan toplanmış bilgilerin analizi yapılarak
başarılı bir yönetim sergilenebilir. Şehirde yaşayan halk neleri yapmaktan
hoşlanıyor, nerelere gidiyor, neleri sevmiyor, ne tüketiyor, güvenliği tehdit
eden vakalar neler… Bu veriler YSA’ların çıktı sunmak için beslendiği alt
yapılardır. Bilimin ışığında, geleceğin neler getireceği tahmin edilmekle birlikte gizemi de devam etmekte.
Vayy.... .Terminatör T800 hadi bakam gari...