Türkçe karşılığı “Değiştirilmesi mümkün olmayan varlıklar” olarak tanımlanan ve kripto para birimi Ethereum blockchain ağının alt ağı olan Non-Fungible Token teknolojisinin temelleri 2017 yılında atıldı. 2021 yılı itibariyle yaygınlaşan NFT'lerin kullanımı önümüzdeki süreçte de artarak devam edecek gibi.
Küresel ekonomide yeni bir değişim mekanizması olan ve başta sanat eserleri olmak üzere tüm dijital varlıklara etki eden NFT’ler çevrim içi ekosistemde “dijital işler” olarak tanımlanan yeni bir kavramı da oluşturdu.
Bu yıl itibariyle merkezi olmayan bu alanda pazarın kapsamının genişleyeceği değerlendiriliyor. Öyle ki önümüzdeki birkaç yıl içerisinde sadece Avrupa’da 1,5 trilyon dolarlık bir pazar oluşacağı öngörülüyor. Belki de çok yakın bir gelecekte birçok şirketin kendi NFT’lerini oluşturarak satışa sunduğunu görebiliriz.
VR, AR ve MR teknolojileri yaygınlaşacak
Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), Mixed Reality (MR)… Birbirleriyle benzer kavramlar olsalar da esasında farklı amaç ve özelliklere sahipler.
Son yıllarda sıkça duyduğumuz bu kavramlar gerçek dünya ile sanal dünyayı birleştiriyor. Uzun zamandır gündemde olan ve birçok alanda kullanılan bu teknolojiler yakın gelecekte insanların yaşam biçimlerini oldukça değiştirecek gibi.
Günümüzde oyun, eğlence ve moda sektörlerinde sıkça kullanılan bu uygulamalar gelecekte eğitimden sağlığa, turizmden savunma sanayisine, pazarlamadan havacılığa kadar pek çok alanda kullanılacak. Özellikle AR/VR uygulamalarıyla doğrudan ilişkili “Metaverse” kavramının çıkışıyla bu teknolojilerin gelişimi daha da hızlanarak kullanımı yaygınlaşacak.
Hayal edebildiklerimizden çok daha fazlasını sunacak bu teknolojilerle belki de insanlık fiziksel dünyadan sıyrılarak sanal ortamda yeni bir dünya inşa edecek. Ne dersiniz?