Bu teknolojiden faydalanarak dünya üzerinde yaşamış fakat nesli tükenmiş olan canlıların geri getirilmesinin de mümkün olabileceği görüşünü ortaya atanlar var. CRISPR’ı nesli tükenen hayvanları geri getirebileceğini savunan bir grup bilim insanı 3.600 yıl önce nesli tükenen son yünlü mamutların hibritlerini geri getirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.
Öte yandan bu yöntemin etik açıdan birçok soruna yol açacağı da gündemde. Özellikle insan ırkının belli bir düşünce istikametinde kodlanacağı yapılan tartışmalar arasında. Tartışmalar bir yana farklı pek çok genetik rahatsızlığın giderilmesi adına büyük katkılar sunacak bu teknoloji şüphesiz önümüzdeki süreçte daha fazla gündemde yer alacak.
Tarihsel süreçte canlılar üzerine farklı araştırmalar yapılmış olsa da bu konu üzerindeki esas tartışma ve çalışmalar 1960’lı yıllarda başladı ve günümüze kadar gelişerek devam etti. Bakterilere gen aktarımıyla başlayan ve birçok insan için yeni ve karmaşık bir araştırma alanı olan gen teknolojilerine yönelik çalışmalar, günümüzde insanlar da dahil olmak üzere farklı pek çok organizma üzerinde yürütülüyor.
Hadi her şeyi yaptın dna kodladın canlıyı nasıl diriltirsin? Ölü canlı dirilmez doğmaz. Çünkü ruhu yok ki beden geliyor ama peki ya ruh?