Yaklaşık 30 bin tarama sonucunu değerlendiren yapay zeka, uzmanların daha önce koyduğu teşhislerdeki hata oranını %9'a varan oranda azalttı. Türkiye'de kanser teşhisiyle ilgili yapılan araştırmalar kapsamında Türk bir bio mühendis tarafından geliştirilen ve patolojiye gönderilen örnek dokuların analiz edilmesini kolaylaştıran yapay zeka yazılımıyla 6 saatte alınan sonuçların yarım saate indirilmesi sağlandı.
Tıp dünyası 2020'de de hastalıklara çözüm bulmaya, insan vücudunun sırrını çözmeye çalıştı. Hollandalı bilim insanları kafatasında yeni bir organ keşfettiklerini açıkladı. Yüksek çözünürlüklü görüntülüme cihazlarıyla tespit edilen organın, varlığı daha önce bilinmeyen yeni bir tükürük bezi olduğu sanılıyor. Keşfin tıbbın bazı hastalıklara bakış açısını değiştirebileceği ön görülmekte. İngiliz Üniversitelerinden araştırmacılar kanser hücrelerini bulabilen bir T hücresi reseptörü geliştirdi. Kanserli hücreleri yok edebilen reseptör kanserli olmayan dokulara ise herhangi bir zarar vermiyor. Henüz insanların üzerinde test edilmeyen yöntemin kanser tedavisinde çığır açması bekleniyor.
Tüp bebek tedavisinde yeni bir rekor kırıldı. Çocuk sahibi olmak isteyen bir çift tam 27 yıl önce kendilerine ait dondurulmuş bir embriyoyu kullanarak bir bebek sahibi oldu. Embriyonun 1992 yılında oluşturulup birlikte dondurulduğu belirtildi. 2020 yılında ülkemizde de çok önemli gelişmelere tanık olduk. Bilim insanlarımız yaptığı çalışmalar neticesinde organları hücre düzeyinde haritalandırmayı başardı. Bu çalışmayla laboratuvar ortamında organ üretimine bir adım daha yaklaşılmış oldu.
Bir başka Türk bilim insanımız da ölümcül sepsis hastalığıyla mücadelede büyük bir keşfe imza attı. Keşif, kan zehirlenmesi hastalığının 2-3 gün süren teşhisini birkaç dakikaya indirdi.