Özendiğimiz Hayatı Gene İsveçliler Yaşamış: Günlük 6 Saatle Sınırlı Kalan Mesai Deneyi

Hayaller, hayatlar temalı bir başka içeriğimizle karşınızdayız. Bu seferki hikayemizin kahramanı, İsveç'in '6 saatlik mesai nasıl olur' uygulamasındaki katılımcılardan biri olan Erika Hellstrom.

BBC Türkçe'nin bu güzel haberini sizler için derledik.

"Bu bana göre kesinlikle muhteşem" diyor Erika.

'Hava hala aydınlıkken dışarda spor yapmaya ya da bahçemle uğraşmaya vaktim kalıyor'.

(Hayata bak. Sana şu an birazcık kesildik sevgili Erika).

Erika'nın çocukları yok;

Ama arkadaşları ve ailesiyle daha fazla zaman geçiriyor ve iş saatleri düştüğünden beri kendini çok 'daha az stresli' hissediyor. 

Çalıştığı Background AB isimli dijital yapım şirketinin patronu Jimmy Nilsson, daha yaratıcı bir iş gücü oluşturmak için kısa iş saatlerine geçiş yapmış.

"8 saat boyunca işe yoğunlaşmak zor ama 6 saatte daha iyi odaklanıp işleri daha hızlı halledebilirsiniz".

Patron Nilsson böyle diyor. 

Şirketin çalışanları 8.30 ile 11.30 arasında masalarının başında oluyor. Bir saat öğle yemeği izinleri var, sonrasında üç saatlik bir mesaiden sonra İsveç'in dağları arasındaki evlerine dönüyorlar.

Çalışanlardan sadece, iş saatleri sırasında sosyal medyadan ve kişisel telefon ve e-postalardan uzak durmaları isteniyor.

Bu arada Eylül'de başlayan girişimden bu yana maaşlarda bir değişiklik olmamış. 

'Öncelikle ekonomik olup olmadığını, müşterilerimiz ve çalışanlarımız için işe yarayıp yaramadığını anlamak için bunu 9 ay boyunca deneyeceğiz'. 

diyor Nilsson.

Belki bilmiyor olabilirsiniz: Günde 6 saat iş mesaisi İsveç için yeni bir olgu değil.

Sadece 2015 yılında yeniden canlandı. 

Ülkenin batı kıyısında bir otomotiv şirketinin servis merkezinde (biz isim vermiş olmayalım) 10 yıl önce teknisyenlerin vardiyaları azaltılmıştı. Şirket kârlarında büyük bir artış görünce bu fikri devam ettirdi.

1990'larda ve 2000'lerin başında da kamu sektöründe bazı denemeler yapıldı.

Son aylarda ise Stokholm'de bazı yeni şirketler bu fikri uygulamaya koydu. 

Kısa mesai saatlerini uygulayan hastaneler bulunuyor mesela.

Örneğin İsveç'in batısındaki bir yaşlılar evinde, 80 hemşirenin iş saatleri 2 yıllık deneme programı çerçevesinde 6 saate çekildi.

Buna benzer bir başka yaşlılar evinde çalışan 80 görevli ise 8 saatlik mesailerini sürdürüyor.

"Kısa mesai yapan çalışanlar daha az hastalık izni alıyor ve daha az stres yaşıyor".

Göteborg Kent Konseyi için bu konuyu araştıran uzman Bengt Lorensson böyle demiş.

"Erken bulgulara bakıyoruz ama iş kalitesinin arttığını görebiliyoruz."

Yerel ve uluslararası politikacılar projeyi yakında takip ediyor. 

Konuya küresel medyanın ilgisinden sıkıldığını söyleyen Loresson, 6 saatlik mesainin İsveç'te çalışma hayatının bir normu olmasından henüz uzak olduğu kanısında.

İsveç'te çalışanların yalnızca yüzde 1'i haftada 50 saatten fazla çalışıyor.

OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı) verilerine göre bu sayı ortalama

yüzde 13'e göre en düşük oranlardan.

İsveçlilerin yasalara göre 25 tatil günü var.

Ve üstelik, büyük şirketler genel olarak daha fazla öneriyor. 

Ebeveynler 480 gün ücretli izni eşler arasında paylaşmak koşuluyla kullanabiliyor. Şirketlerin çoğu akşam 5'ten sonra boş kalıyor.

Bir de yorum koyalım;

Londra'dan Citibank'ın Stokholm'deki merkezine geçen Kanadalı Ameek Grewal, 'İngiltere'de çalışırken müşterilerin hafta sonları ya da akşamları iletişimde kalmak istedikleri ortamdan çok daha farklı bir deneyim' demiş.

Son olarak, bu model şimdilik, sağlıklı olduğunda mutabık kalınmış bir model.

İsveç modelinin çok daha yararları olduğunu düşünen Grewal, 'Burada karşılıklı saygı var. Müşterilerimi aramak ya da e-posta göndermek için ofis saatlerini bekliyorum. Aynı şekilde tatildeyken aranmayacağımı da biliyorum' diyor...

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
08.09.2016

Sorun calisma saatlerinde degil. Yani ilk sorun o degil, oncesinde var olan daha ciddi sorunlar var. Mesela ekonomik sorunlar, eger aldiginiz ucret zaten kit kanaat geciminize yetiyorsa, erken eve gelmenin size cok bir faydasi omayacaktir. Diyeceksiniz ki, hic birsey yapamasa kitap okur kendini gelistirir, birseyler arastirir, fikir uretir, ibadet yapar, tiyatroya gider, dunya icin insanlik icin birseyler yapar vs. hic sanmiyorum... Bir sure sonra o bos olan vakit bircogu icin cileye doner cunku yapilabilinecek hersey icin tembel ve yapilamayacak hersey icin bahanesi olan bir insan toplulugu yasiyor etrafimizda. Ha bu hicbir yerde mi ise yaramaz. Yarar tabii, tek derdi evde kumandanin yerini bulamayan ve bunu hayatin en buyuk bulmacasi gibi bildigi butun sosyal aglardan paylasan kisiler icin kesinlikle ise yarar. Adamlarda gam yok keder yok. Yani dertsiz bir hayatin tadini nasil cikartacaklarini biliyorlar. Siz biliyor musunuz? Hic dertsiz stressiz ve korkusuz bir aniniz gectimi...?

08.09.2016

18 saat kalıyor, hiçbirşey yapmasa UYUR, sevişir yemek yer tv izler. Farklı açıdan yaklaşacam diye saçmalıyorsun yine.

08.09.2016

Kapitalizm insanın kendine zaman ayıramadığında para da harcayamayacağını keşfetti. Bu yüzden Kanada, Hollanda gibi ülkeler kısmen (belirli iş kollarında) 6 saat mesaiye geçtiler. 6 saat günlük mesaiye "şimdilik" geçmeyen bir çok ülke de part time iş imkanlarını artırdı ve part time sistemi ile hem istihdam yaratarak işsizliğe biraz çözüm sağladılar hem de herkesi vergi mükellefi yaparak hazineye kaynak sağladılar. Batı üretimi emek sömürüsünün yoğun olduğu Asya`ya kaydırarak hem kar marjlarını açtı hem de kendi ülkesinde çalışma koşullarını iyileştirerek halkının refah seviyesini yükseltti. Ama bütün bunlar için sihirli kelime "para" Çünkü part time çalışacak kişiye yeterli ücreti vermezsen part time sisteminin de bir cazibesi olmaz. Bu yüzden birçok ülkede asgari ücret saatlik ücret üzerinden belirlenir ve uygulanır.

09.09.2016

büyüksün

08.09.2016

bir kurumda kısa süre staj yaptım. tanıştığımız bi adam 1 saatte 1 günlük işin tamamını yapabildiğini, devletin kurum binasını bu kadar az iş için boşa çalıştırdığını, tamamen olmasa da bazı çalışanlar için kısmi home office sistemiyle muazzam tasarruf sağlanacağını söylemişti. devlet memurlarının çoğu mesaideki boş vaktini bilgisayar oyunuyla youtube videolarıyla geçiriyor. evrak getir götürü yapan bi dayı vardı youtube izleye izleye eski mısır tarihini öğrenmiş anlatıyordu :)

TÜM YORUMLARI OKU (33)