Özellikle Kış Aylarında Vücut Direncimizi Adeta Yok Eden 'İnfluenza Virüsü' Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Doğru okudunuz, bu hastalık insanı yataklara düşürüp adeta bir paçavraya çevirmesiyle biliniyor. Öyle ki halk ağzında da adı paçavra hastalığı olarak geçer oldu...

İnfluenza A ve İnfluenza B bu hastalığa yakalanmanıza yol açan virüslerdir.

Önceden sadece hayvanlarda görülen İnfluenza A virüsü son 10 yıldır kuş, domuz gibi hayvanlardan insanlara da bulaşabilir nitelik kazandığı için yeni tedavi yöntemleri araştırılmakta.

Bu hastalık az sayıda görülmesine rağmen bir salgına dönüşebileceği düşünüldüğü için bilim insanlarının radarına girmiş durumda.

Grip hastalığında birkaç günlük kuluçka dönemi geçince birden yataklık olabilirsiniz.

Sık sık görülen belirtileri ise şunlardır.

1. Ateş

2. Baş ağrısı

3. Yorgunluk hissi

4. Zaman zaman gelen kuru öksürük

5. Boğazda ağrı

6. Burun akıntısı 

7. Kas ağrılar

Ateş 3-5 gün sürebilirken yorgunluk ve halsizlik bir haftaya kadar sürer, diğer semptomlar da bir hafta kadar devam edebilir.

Kalıtsal hastalığı olan, bağışıklığı düşük kişiler, yaşlı ve çocuklarda ölümcül olabilen komplikasyonlar da oluşabilir. En sık görülen komplikasyonlar akciğere bağlı olarak oluşur. 

Tedavi sürecinin gecikmesi durumunda ya da yetersiz tedavi uygulandığında grip yerini zatürre ya da bakterilerin etkisine bağlı zatürreye bırakabilir.

Hapşırma, öksürük ve nefes yoluyla canlı virüslerin çevreye yayılmasıyla bulaşır.

Bu virüsler birkaç saat havada kalabildiği gibi sağlıklı bir insana taşınabilir. okul, iş yeri ve kalabalık ortamlardaki kişiler risk grubuna girerler. Hasta kişinin temas ettiği yüzeyler ve eşyalar da hastalığın taşınma sürecine eşlik eder. 

Sağlıklı kişinin bu şekilde hasta olması mümkünken halihazırda hasta olan kişinin de hastalık sürecinin uzamasına sebebiyet verir. Bu yüzden grip sürecinde sık sık duş almak, evi havalandırmak ve ortam hijyenine dikkat etmek de önem taşır.

Grip (influenza) için antibiyoktikler işe yarar bir etki göstermez, aksine bakterinin direnç kazanıp hastalık sürecinin uzatmasına sebebiyet verir.

Bu sürecin tedavisi için şu yöntemler önerilmektedir.

1. Yatak  istirahati ve dinlenme

2. Bol sıvı alımı 

3. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar

4.Belirtileri hafifletici vitaminler

Gripten korunmak için en etkili yöntem bilim insanları tarafından aşı olarak belirtilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından virüsün değişimlerine göre her yıl aşılar yeniden düzenlenmektedir. Sağlıklı yetişkinlerde %80 koruyuculuğu vardır. 

Yaşlı ve çocuklarda koruyuculuk düzeyi daha düşük olmasına karşın komplikasyon ve ölümleri azalttığı görülür. 6 aydan büyük ve yumurta alerjisi olmayan herkes için aşı önerilmektedir.

Spor yapmak ve bağışlık sistemini destekleyici yiyecekler tüketmek de vücut direncini arttırdığı için risk düşürücü faktörler arasında.

Her insanın hayatında birkaç kez influenza virüsüne yakalandığını bilsek de ilerleyince ölümcül olabildiğini yineleyelim.

Özellikle kış aylarında olduğumuz için korunmak için elinizden geleni ardınıza koymayın, hasta olmanızı istemeyiz...

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Tebliğciler Yine Ortaya Çıktı: Bu Kez Milli Piyango Bileti Satıcısını Taciz Ettiler
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu