Özel Okulların Zam Oyunu: “Bakanlığın Kararını Hiçe Sayıyorlar”

Dün başlattığımız ‘özel okul’ konu başlıklı haber serimizde ikinci gündeyiz. İlk günün konusu ‘özel okullarda görev alan düşük maaşlı, ‘mobbing’lere maruz kalan öğretmenleri isyanı’ydı… 

Şimdi sırada ikinci konumuz var: Özel okullarda MEB’in ‘En fazla yüzde 65 zam yapabilirsiniz’ uyarısına rağmen yapılan yüzde 300’lere kadar varan zamlar. İşte özel okulların, velilerine uyguladıkları ‘zamlı’ tarifeler hakkında tüm bilmeniz gerekenler…

Önce dünkü haberimizden kısaca bahsedelim: Özel okullardaki bazı öğretmenlerin asgari ücretle ya da asgari ücretin de altına ya da asgari ücretten bir miktar fazla paralara hangi şartlarda çalıştırıldıklarını kendi ağızlarından okuduk. Birden fazla detayın olduğu o içeriğimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz…

Özel Okul Öğretmenlerinin Büyük İsyanı: Mobbing, Sömürü, Düşük Maaş!

Gelelim bugünün konusuna: Özel okulların velilere uyguladıkları ‘yasal olmayan’ zamlara…

Özellikle bir dönem özel okul deneyimi olan ya da hala özel okul çatısı altında çocuğu olan veliler iyi bilirler ki; Ocak ve Şubat ayı özel okulların ‘yeni kayıt’ ve ‘kayıt yenileme aylarıdır. Okulda çocuğu okuyan veli, o aylarda okula çağırılır ve gelecek senenin kaydını yaptırması için ikna edilmeye çalışılır. Bu yıl da aynı şeyler yaşandı. 1 Ocak itibarıyla ‘kayıt yenileme’ süreci başladı, veliler ‘ısrarlı’ şekilde okullara çağırıldı. 

Kayıt yenileme sürecinde ‘yasal olan’ Milli Eğitim Bakanlığı kararıyla ÜFE + TÜFE / 2’nin okul insiyatifinde yüzde 15 altı ya da üstüdür. Ancak enflasyondaki aşırı hareketlilik sonrası MEB yeni bir karar açıkladı. Kayıt yenilemede okulların yüzde 65 zammı geçemeyeceğini belirtti.  Bakanlığın aldığı kararlar her zaman ‘eğitim’ ücretleri içindir. Ancak bilindiği üzere özel okullarda eğitim ücretleri dışında yemek, kıyafet, servis, kırtasiye ve son moda olarak ‘genel gider’ parası alınır. 

Tüm bu bilgiler aklınızın bir kenarında dururken haberin geri kalanını gelin özel okul velilerinden dinleyelim…

İlk velimizin 6 yaşındaki kızı, Türkiye’nin en büyük özel okullarından birinin Karadeniz’deki şubelerinden birinde 1. Sınıfa gidiyor. Kendisi geçtiğimiz Ocak ayında ‘erken kayıt indirimlerinden yararlanarak’ kayıt yenilemesi için okula davet ediliyor. İşte sonrasında yaşananlar:

“Kızım 1. Sınıfa gidiyor, 2. sınıfının kaydı için Ocak ayında okul yöneticilerinin artık ‘tacize varan’ aramaları sonrasında kayıt yenileme için okula gittik. Çok şey konuşuldu, biz eksik bulduklarımızı söyledik, okul bazı konularda bizi yönlendirdi. Sonrasında sohbet kayıt tutarlarına geldi. Unutmadan şunu da söyleyeyim; Kızım ilkokul 1. Sınıfa eğitim ve yemek ücreti dahil olarak 32.000 TL’ye okuyor. Bunun 9.000 TL’si yemek 23.000 TL’si de eğitim tutarı. Kayıt yenilemek istiyorum, gelecek yılki ücretim nasıl oluyor diye sordum. Gitmeden de kafamda hesaplar yaptım gelecek olan fiyatı az çok tahmin ediyorum. Bana gelecek yıl için sadece eğitim ve yemek tutarı için 66.000 TL istediler. Bunun dışında bu yıl yeni uygulamaya sokulan ‘genel gider ücreti olduğunu onun da 10.000 TL olduğu, onun dışında kırtasiye tutarı ortalama 15.000 civarında olur, servis henüz belli değil ama aylık 1000 TL’den fazla olur, kıyafetlerde ortalama 5.000 TL tutar dediler. Rakama bakar mısınız? Toplam istenen rakam servisi saymazsanız 96.000 TL oldu. Nasıl olabilir bakanlık yüzde 65 zam sınırı koydu bu nasıl oluyor dediğimde bana verilen cevap “Bakanlık eğitim tutarına zam yaptı, kalan tutarlar okulların insiyatifinde, okulumuza da çok talep vari kayıt yenilemek isterseniz yapalım, yoksa diğer bekleyenlerden alacağız” oldu. Neye uğradığımı şaşırdım. Devletin Eğitim Bakanlığı bir kural koyuyor ama okullar bu kuralın sağından solundan çevresinden dolaşarak bizlere bu durumları yaşatıyorlar. He ne yaptım, tabii ki kayıt yenilemedim, çocuğumun gelecek yılki kaydını başka okula yaptıracağım. Bu yapılanlar tamamen yasa dışı soygunculuktur. Ben kayıt yenilemek istiyorum da bu tutarları veriyorum, siz bir de yeni kayıt yaptıranların durumlarını düşünün.”

İkinci velimiz ise aynı okulun 3 yaş anaokuluna ilk defa kayıt yaptırmak isteyen biri. Kayıt görüşmesi için okula gidiyor ve duydukları karşısında nasıl şoke olduğunu şu sözlerle anlatıyor:

“Oğlum 3 yaşına girecek Ağustos ayında. Eşim de ben de çalıştığımız için (ikimiz de öğretmeniz) anaokuluna kayıt yaptırmak istedik ve görüşmeye gittik. Okulu ballandıra ballandıra anlattılar bize, sizi yapıdan, eğitim sisteminden bahsettiler. Her şeyi beğendik, son olarak fiyatlar hakkına bilgi almak istiyoruz dediğimizde karşımıza gelen faturaya ne diyeceğimizi bilemedik. Eğitim tutarı 68.000 TL, yemek tutarı 28.000 TL, genel gider parası 10.000 TL, kırtasiye net değil ama ortalama 15.000 TL, kıyafet ortalama 5.000 TL. Toplam tutar: 126.000 TL… Bu tutar 3 yaşında bir çocuk için isteniyor. İki öğretmen tabii ki bunu karşılayamayız, teşekkür ettik ve okuldan ayrıldık. Tam kapıdan çıkarken ‘genel gider parası nedir’ diye sordu eşim. Okulun kira, internet, ısınma hizmetleri için hizmetler içinmiş. Güldük ve çıktık odadan. Ne diyebilirim ki, tamamen ticarethane olan özel okullara gerçek bir denetleme mekanizması gelmediği sürece bu düzen bu şekilde devam edecek.”

Veliler haklı olarak isyanda. Bakanlığın “eğitim tutarına en fazla %65 zam yapabilirsiniz” kararının çevresinde dolaşan özel okullar, yemek, kıyafet, kırtasiye ücretlerine yüzde 300’lere varan zamlar yapıyor. Bunların dışında okulun ısınma, internet, kira, yazılım donanım masraflarını da velinin boynuna yıkarak ‘genel gider’ adı altında para topluyorlar.

Bakanlık, CİMER’e yapılan onlarca şikayet sonrasında harekete geçmeye başladı.

Bu şekilde zamlı fiyatların ya da genel gider adı altında veliden para alınmasının ispatlandığı okullara ilk uyarıda asgari ücretin 5 katı, ikinci uyarıda asgari ücretin 20 katı, 3. Uyarıda da kapatmaya kadar ceza uygulayacak. 

Bakalım bu uygulamadan ceza alan okul olacak mı? Ya da yapılan bu haberler ve CİMER’e yapılan şikayetler okullara geri adım attıracak mı göreceğiz…

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
03.02.2023

Yıllardır süren emek sömürüsü sonunda bitecek gibi. Özel okul sahipleri zarar ediyorlarsa fevlete devretsin kurumları. Kayak tatillerini daha ucuz tesislerde yapmak ne kadar da zor geliyordur kim bilir. Öğretmenin emeğiyle zengin oldunuz, şimdi geri verme zamanı.

Yüzde 10 belki dediğiniz

03.02.2023

Bakanlığın da bundan haberi yoktur kesin!

03.02.2023

Cimerin işleyiş sistemini halen anlamıyorsunuz. Misal bir otopark sorununu gidip polise şikayet ediyorsunuz, sonuç alamıyorsunuz, sonra polis çağrı merkezini arıyorsunuz yine sonuç yok sonra cimere yazıyorsunuz. Cimer ne yapıyor? Şikayet edip sonuç alamadığım il yada ilçe teşkilatına mail atıyor bir şikayet var diye sonra il yada ilçe teşkilatıda cimere mail atıyor “kontrol edildi sorun çözüldü” oysa ortada çözülen bir şey yok. Bundada öyle kendilerine dokunmayan yılanı ne kovarlar nede ses çıkarırlar.

TÜM YORUMLARI OKU (25)