Özel Okullar Zammı Abarttı: Resmi Oranın 2 Katı Zam!

Özel okullar erken kayıt dönemlerini başlattı. 2024-2025 eğitim dönemi için ortalama yüzde 60 zam olması bekleniyor. Ancak okulların çoğu bu oranında çok üstüne çıktı.

2024-2025 yılı için erken kayıt dönemi başlarken, çoğu özel okul fiyatlarını açıklayınca veliler şok oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı resmi bir oran açıklamasa son 2 yılda sınır getirmişti. MEB hesaplamasına göre önceki yıllardaki zam oranına göre yüzde 60 olması bekleniyordu. Çoğu özel okul ise yüzde 100'ün üzerinde zam yaptı. 

NTV'nin aktardığına göre, özel okul temsilcileri yüzde 60 zammın yeterli olmadığını yüzde 100'ün üzerinde zam ile ayakta kalabileceklerini belirtiyor.

Veliler de bu ücretleri nasıl ödeyeceklerini düşünüyor. Özel okulların denetlenmediğini belirten veliler isyanda.

Son 2 yıldır, Milli Eğitim Bakanlığı özel okullardaki ücret artış oranına belirliyordu. Yönetmelikle düzenlenen zam sınırı eskiden (ÜFE+TÜFE)/2 olan hesaplamada okullar artı yüzde 5 üzerine çıkabiliyordu. 

Bu yıl da eski hesaplamaya geri dönülürken, son iki yıldır MEB özel okul zamlarını yüzde 36 ve yüzde 65 ile sınırlandırmıştı.

Bu hesaba göre bu yıl yüzde 64,77 olan TÜFE ve yüzde 44,22 olan ÜFE üzerinden özel okulların yapabileceği zam sınırı 60 oluyor.

Birçok özel okul yine bu sınıra uymayarak, özellikle yemek, kırtasiye, servis ve kıyafet ücretlerinde fahiş artışlarla velileri isyan ettirmişti.

Özel Okul Fiyatlarında Hesaplama 'Resmi'leşti
Özel Okul Fiyatları İkinci El Arabayla Yarışıyor: Özel Okul Zamları Yeniden Gündemde!
Türkiye'den Giden Bir Uzmanın Gözünden İngiltere'de Market ve Özel Okul Ücretleri

Popüler İçerikler

Dünyanın En Ünlü YouTuber'ı Mr.Beast 26 Tane Tesla Hediye Edecek
İsrail Yuhalandı: Bol Kaoslu Eurovision 2024’ün Birincisi Belli Oldu!
Rasim Ozan Kütahyalı'dan 'Yatırım Tavsiyesi Olmayan' Açıklama: "Araba ve Konut Almayın. Fiyatlar Düşecek"
YORUMLAR
10.01.2024

geçen sene sınır vardı yanlış değilsem -ha ne kadar uyuluyor tartışılır tabi- sınır konulması şart. Aynı oranda eğitimcilere de emeklerinin karşılığı veriliyor mu orası da ayrı tartışma konusu. Sömürdüklerini düşünsem de özel okul boştur diye bok atmicam çünkü yanlışlık bizim sistemde dolayısıyla özel okulların artması ve insanların evladını göndermek istemesi çok doğal. En basiti devletin ücretsiz bir şekilde vermiş olduğu kitaplardan hiçbir şey ama hiçbir şey yapılmıyor tamamen kaynak kitaplardan hallediliyor dersler. iyi ve oturmuş bir eğitim sistemimiz olsa bu kadar niteliksiz özel okula gereksinim duyulmazdi diye düşünüyorum.

10.01.2024

Ben özel bir okulda çalışıyorum. Bana göre de özel eğitim, özel hastane bir ülke de olmamalı fakat maliyetler gerçekten çok fazla, satınalma yapıyorum inanmazsın belki ama her Allahın günü hiç harcama yapamayacağım desem 5 bin rahat gidiyor, ki yemek şirketine, elektriğe, doğalgaza, su masraflarına yapılan harcamaları saymıyorum bile. Dönem başında yaptığım toplu alımları söylemiyorum bile

10.01.2024

Çoğu öğretmene asgari ücret teklif edilen bu düzende, para nasıl yetmiyor yahu...

10.01.2024

asgari bile vermiyorlar.

10.01.2024

"64,77 olan TÜFE" mi? enflasyonun %67 olmadığını hepimiz iyi biliyoruz ama nedense maaş artışlarında "enflasyon %67 değil bu yüzden %67 zam yetmiyor" derken harcama kalemlerinde %67 zam yapılmasını bekliyoruz. NE KADAR DA İKİ YÜZLÜYÜZ.

10.01.2024

bu arada özel okul sahibi veya özel okulda öğretmen falan da değilim

TÜM YORUMLARI OKU (18)