Özel Okullar Ticarethanedir

Acı ama gerçek; bütün özel okulların amacı verdikleri hizmetin karşılığında günün sonunda bilanço değerlendirmesi yaparak karlılığını arttırmak. O halde yapılan zamlara neden bu kadar tepki veriyoruz?

Birkaç güçlü soruyla gelin konuyu birlikte değerlendirelim.

Bugünlerde başta çay ve et olmak üzere her şey katlanarak zamlanırken, konu çok boyutlu ve kompleks bir işletme olan özel okullar olunca niye öfkeleniyoruz? 

Somut ürünü, sonucu ancak yıllar sonra görebileceğiniz bir hizmeti, bir vaadi, bir hikayeyi satın alıyoruz. Ürün çocuğumuz.

Çocuğumuzu özel okula vermek bir ihtiyaç mı, bir istek mi? Yoksa bize dayatılmış bir gerçeklik mi?

Çocuğunu özel okula göndermek veya göndermemek bir seçimdir. Kimse size zorla çocuğunuzu şu okula yazdırmalısınız diye ne çocuğunuz ne de okullar bir baskı kurmuyor. Ebeveynler olarak kendimiz ayaklarımızla gidip özellikle reklam tabela değeri yüksek okulların kapısını çalıyoruz, hatta sıklıkla kaydını yaptırabilmek için kırk takla atıyoruz.

Özel okula neden veriyoruz?

Burada birçok neden sıralayabiliriz. Ortam, emniyet, okul saatleri, sınıftaki öğrenci sayısı, çocuğumuza özel ilgi, rehberlik, yabancı dil, etkinlikler vs.

Biricik çocuklarımıza en iyisini sunmak  ve en iyi koşullarda yetiştirmek her anne babanın isteği. Temiz bir okul, emniyet, sınıftaki öğrenci sayısı, çocuğumuza özel ilgi, rehberlik, yabancı dil, etkinlikler vs. nedenlerle her şeyimizi vermeye razıyız. Bunlar çok haklı gerekçeler. 

Ancak bizim en iyisini sunduğumuzu sandığımız, çocuğumuz için en iyi uygun ve en iyisi mi? 

Tabii ki bir özel okula gittiğinizde, aynı kıyafet mağazasındaki satış stratejisi gibi en çocuğunuza en yakışanı onların okulu olduğunu çeşitli süslemelerle (yabancı dil, etkinlikler, IB vb.) cezbettiriyorlar. 

Bilinçli tüketici misiniz? 

Tam gün okul özellikle ilkokulda sizin çocuğa uygun mu?

Şehrin bir başından diğer başına saatlerce serviste oturmasına gerek var mı?

Yabancı dili sınıfta tüm öğrenciler aynı hızda ve seviyede öğreniyor mu?  Bunun için özel okula göndermem gerekiyor mu? 

Genelde yüzeysel sunulan etkinlikleri okul dışında daha etkin yaptırma şansınız var mı?

En önemli soru: Okul tercihini konforumuza, hırsımıza, hayallerimize, yapamadıklarımıza yani kendimize göre mi yapıyoruz? Özel okula vermezsek kötü ebeveyn mi oluruz? 

Bu zamlı fiyatlardan sonra ne olacak?

Hiçbir şey olmayacak. Bir grup veli, bu oran geçen yıl %9’du çocuklarını özel okullardan alacak, belki birkaç apartman okullar kapatacak, ama talep devam edecek. Hatta A segment diye adlandırdığımız özel okullara, hani şu 200 bin-500 bin bandında yer alanlara, rağbet daha da artacak. Bir mal veya hizmet ne kadar pahalı olursa o kadar kıymetlidir.

Dost acıyı tatlı söyleyendir: Allah güç kuvvet versin bu sistemde öğrenci okutan ailelerimize. Bu zamları görünce iyi ki çocuklarımı büyütmüşüm ve bu sistemden çıkmışım diyorum. Darısı sizlerin başına.

Instagram

Twitter

Web

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
16.06.2023

Zamanında özel okula teşvik diye bir proje çıkarmıştı hükümet. Yani, özel hastaneye teşvik dediğinizde ne kadar absürt geliyorsa o kadar absürt bir projeydi.

16.06.2023

çok büyük laf etmiş.

19.06.2023

hemde ne ticarethane kendi okul puanları düşmesin diye öğrencileri şubelere ayırıyor e tabi bütün haylazlar tek sinifta olunca eğitim 0 biz pismaniz aynı hataya dusmeyin

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ