Özel Okul Fiyatlarına İsyan Büyüyor: Yüzde 100'den Fazla Zam Yapan Okullar Eğitimi Sorgulattı!

Özel okullar son yıllarda artan enflasyonla fiyat artışlarını bir şekilde Mili Eğitim'in sınırlarına uygun yaparken, 2024-2025 eğitim dönemi erken kayıtlarının açıklandığı şu günlerde olay çığırından çıkmış bir hal aldı. Özel okul fiyatları için ünlü bir velinin de isyanı tartışmaları başlattı.

Türkiye'de eğitimde değişkenlik uzun yıllardır süregelirken, son yıllarda "özel okullaşma" oranı da bir hayli yüksek oldu.

Özellikle metropollerde mesai saatleriyle uyumlu olan özel okullar, yabancı dil ve teknoloji gibi eğitimlerle de öne çıkarken, bir 'paket' program sunarak aileleri kendine çekiyor. 

2021'den bu yana özel okul fiyatları da içinde eğitim, aktivite, kırtasiye ve yemek gibi birçok şey içerdiğinden yükselişleriyle dikkat çekiyor. Ancak 'müşteri' ya da veli kitlesi ağırlıklı beyaz yaka olan okulları talep eden kitlenin ücret seviyelerindeki erime de durumu zorlaştırıyor.

Son yıllarda çok tartışılan özel okul fiyatları MEB tarafından (ÜFE+TÜFE)/2 olarak belirlense de buna uyan okul bulmak samanlıkta iğne aramaya benziyor. Özellikle 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için belirlenen fiyatları gören veliler kara kara düşünüyor.

Birçok velinin isyanı haklı serzenişlere dönüşürken, iyi bir yabancı dil, teknoloji eğitimi alması, okul saatlerinin mesai saatleriyle uyum sağlaması, güvende ve yakın takipte olmasını istedikleri çocukları için ödemeleri gereken miktar arşa ulaştı.

Özel okul fiyatlarına isyan edenlerden biri de ünlü sunucu Simge Fıstıkoğlu oldu. 450 bin TL'yi duyanın gözü açılıyor!

twitter.com

Bir yandan Birçok okulda geçen yıl 100-150 bin lira olan eğitim ücretleri 450 bin liralara,

twitter.com

Daha mütevazı ya da butik olan okullarda dahi 200 bin liraların rayiç olduğu biliniyor.

twitter.com

Yıllık bu ücreti ortalamaya dökerek 4 yıllık bir ilkokul eğitiminin,

twitter.com

Bir ev parasına dönüşeceğini tahmin etmek zor olmazken,

twitter.com

Eğitim alanların gelirlerinin giderek düşmesi de

twitter.com

Aileleri "anam, babam" usulü devlet okullarına yönlendireceğini öngörmek de kahin olmayı gerektirmiyor.

twitter.com

Bu ortamda aileler ikilemde kalırken,

twitter.com

Geleceğe yönelik yatırım yapmak isteyenleri de zor günler bekliyor.

twitter.com

Öğretmenlerin de özel okullardaki durumları düşünülünce,

twitter.com

Sistemin sorunları haricinde alınabilecek eğitim hizmetinin kalitesi de bu noktada sorgulanıyor.

twitter.com

Özel eğitimin içeriğinin aile için mi, çocuk için mi iyi olduğu sorusu bir yanda,

twitter.com

Özel okul isyanının bu yıl büyüyeceğini öngörmek zor değil.

twitter.com

Diğer yanda da bu maliyetlerin kendilerini kurtarmadığını söyleyen okullar varken,

twitter.com

Gelecek yıl eğitim sisteminde belki de manzara değişecektir.

twitter.com

Siz ne düşünüyorsunuz?

twitter.com

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Özel Okullar Zammı Abarttı: Resmi Oranın 2 Katı Zam!
Eğitim Hayatının Tamamı Özel Okullarda Geçerse İş Hayatında Ne Kadar Sürede Kâra Geçeriz?
Özel Okul Fiyatlarında Hesaplama 'Resmi'leşti
Özel Okul Fiyatları İkinci El Arabayla Yarışıyor: Özel Okul Zamları Yeniden Gündemde!

Popüler İçerikler

Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
17.01.2024

Şahsi fikrim özel okullar alt kesim'e haksızlıktır. Sağlık ve eğitimin eşit olması gerekir. Gelişmiş İskandinav ülkelerinde özel diye bişey yoktur. Köy çocuğu ile özel okul çocuğuna sınavda sorulan sorular aynı. Nerde eşitlik

17.01.2024

Bilinçli olarak devlet eliyle özelleştirildi, tıpkı sağlık sisteminin de "giderlerse gitsinler" mantığı ile doktorların hepsinin devletten istifa edip özel hastanelere kayması gibi...Devlet en başında öyle bir hayal çizdi ki parası olan olmayan herkes okul açtı...Şirketlere "eğitime yatırım" adı altında vergiden muafiyet şansı tanındı...Atanamayan öğretmenlere umut kapısı gibi gösterildi...Sonra bir anda pedagojik formasyon zorunluluğu kalktı uzman olarak yetkinliği sorgulanmadan herkesi öğretmen olarak çocukların karşısına çıkardılar. Atama şartları değişti, asgari ücrete tabi olmak yeter dendi. Üstelik sezonluk işçi sınıfına çekildi öğretmenler. Kıdem tazminatı hakkı da kalktı...İnan bana sadece alt kesim değil herkese haksızlık...

çocuğunu özel okula gönderme diyenler ya çalışmıyor ya da çocuğu yok. devlet okullarında sınıf mevcudu en az 40 . yarısi mülteci ya da yabancı uyruklu. bunları geçtim çoğu ilkokul 3 gibi bitiyor. çalışan ve bakacak kimsesi olmayan bir anne nasıl alsın çocuğu okuldan. biz de biliyoruz özel okulların çocuğu Einstein yapmadığını temel ihtiyaçları karşılansin insanca eğitim görsün yemeği düzgün olsun diye veriyoruz o kadar parayı bayılmiyoruz özel okula o kadar para vermeye.

17.01.2024

özel okullardan çıkan çocuklar ne oluyor mesela? Bu parayı verdikten sonra astronot veya dünya çapında büyük bir bilim adamı olması gerekiyor.. Özel okullar bence tamamen zengin sikme yerleridir. Ayrıca şahsen bu kadar param olsa londrada falan okuturum, Keriz sikme merkezlerinde değil

17.01.2024

En azından devlet okullarından -şimdiki- eğitim daha iyi bana göre. Devlet okullarında öğretmenlik yaptım. İçerideki yozlaşmadan, öğrenciyi hiç olarak görmeye kadar bir sürü olaya tanık oldum. Çoğu öğretmen bile "meslek lisesinden bir şey çıkmaz, ne olacaksınız" diye öğrencinin hayallerini küçümseyen memur kafasında. Sırf bu nedenden dolayı özel okul daha iyi. Fiyat olarak abartılı mı?Elbette abartılı. Örneğin ablam Doğa'ya gönderiyor çocuğunu, okulun fiyatları bana çok uç geliyor. Makul düzeye çekilebilir ama o da kimsenin işine gelmez. Rant sonuçta. Bir de özel okullar boşluğa etüt,ek ders falan da koyduğu için çocuklara çok fazla serserilik yapacak vakit de kalmıyor. abuk subuk çok insan var ve çocuk çok çabuk kandırılıabilir.

TÜM YORUMLARI OKU (28)