Özel Harp Dairesi Nedir, Neden Kurulmuştur?

Karanlık bir örgüt ve tüyleri diken diken eden karmaşık faaliyetleri...

Kaynak: 32. Gün

İkinci Dünya Savaşı sonrası, Hitler'i deviren iki güç artık karşı karşıyadır. ABD, komünizmi bütün dünyada bir tehdit olarak görür. Buna bağlı olarak CIA eliyle NATO ülkelerinde...

Ve özellikle tehdit olarak gördüğü Akdeniz ülkelerinde bir örgüt kurmaya karar verir. Kendisinin finanse edeceği bu örgütün tek amacı komünizmi durdurmaktır. Örgütün Avrupa'daki adı Gladio'dur. Gladio, Sovyetler'e karşı her an teyakkuzdadır.

1990 yılında İtalyanlar örgütü açığa çıkarırlar. Zira bu örgütten İtalyan başbakanının dahi haberi yoktur. Ve bu açığa çıkarma yalnızca İtalya ile sınırlı kalmaz, bütün Avrupa uyarılır.

Örgüt, Belçika'daki NATO karargahından yönetilir. Kuruluşundan itibaren 40 yıl boyunca iç savaş taktiği ile operasyonlar düzenler, sabotajlar yapar ya da kargaşa ortamı yaratır ve suçu sol örgütlere atar.  Amaç halkın devlete olan bağlılığını arttırmaktır.

Belçika'daki belgeler incelendiğinde ortaya çıkar ki örgütün Türkiye'de de bir ayağı vardır ve adı "kontrgerilladır." Aslında bu isim Türkiye'ye yabancı değildir.

Türkiye bu ismi ilk kez 12 Mart'tan sonra duyar. İlhan Selçuk'un da sorgulandığı Ziverbey Köşkü'ndeki işkenceli sorgulamada görevliler kontrgerilla olduklarını söylerler. Gözleri bağlı sorgulanan sanıklar sonrasında mahkemede kontrgerilladan söz eder.

Peki kontrgerilla ya da o tarihteki adıyla "Hususi ve Yardımcı Muharip Birlikleri" hangi tarihte kurulur? Aslında bu sorunun cevabı basittir: Türkiye NATO'ya üye olur olmaz yani 1952'de.

Örgüt 1 sene sonra Seferberlik Tetkik Kurulu adını alır. Amacı ise Sovyetler'in olası bir işgalinde gerilla hareketi ile karşı koymaktır. Ancak özellikle Türkiye'deki sol harekete karşı faaliyete geçer ve ilk olarak 6-7 Eylül olayları patlak verir.

55'ten sonra da kaos ortamı özellikle 70'lerde kendisini gösterir. 12 Mart 71'den 3 ay önce 6 sabotajcı Taksim Kültür Sarayı'nı yakar.

Denizler'in idamından 2 ay önce ise Marmara yolcu gemisi yakılır. İdamlardan 1 ay sonra ise Eminönü araba vapuru yalnızca DZKK'de kullanılan bir bomba ile batırılır. Ülke hiç alışık olmadığı türden olaylarla iç içedir. Ve bu ortamda Ecevit iktidara gelir.

Ecevit, kontrgerillayı resmi bir ağızdan hiç duymamıştır ta ki Kıbrıs harekatı öncesine kadar. Dönemin Gnkur. Başkanı Semih Sancar Başbakan Ecevit ile görüşerek örtülü ödenekten para ister.

Örtülü de olsa harcamaları belgeleyen Ecevit'in parayı ne için istediği sorusuna Sancar 'Özel Harp Dairesi' cevabını verir. Ecevit araştırır ancak ne bütçede ne de başka bir yerde bu dairenin adı geçmez ve sorar: 'Şimdiye kadar örgüt nereden para alıyordu?'

Ecevit'e verilen cevap CIA'dır. Ancak Gnkur artık Amerikalılardan değil hükumetten destek istemeye karar vermiştir. Bu arada 67'de ismi değişerek "Özel Harp Dairesi" olan yapılanma...

Kıbrıs'taki TMT'yi de destekler. Ecevit, bu işin üstüne gidemeden önce Kıbrıs Barış Harekatı başlar ve ardından iktidarı kaybeder, ta ki 77 yılına kadar. Önce kanlı 1 Mayıs gerçekleşir ve sonrasında Ecevit mitinglerinde açıkça halka kontrgerilladan söz eder.

Bu söz edişten 20 gün sonra ise Çiğli'de kendisine suikast düzenlenir. Ateş edilen silah Amerikan menşeilidir. Suikastçi polis yakalanır ve kendisine tedbirsizlikten 3 ay hapis cezası verilir.

Ayrıca Ecevit'in elinde artık kontrgerillanın talimnameleri vardır. Bu talimnamelerde örgütün köylere kadar nasıl yayılacağı şemalarla anlatılır. Örgüt, gereğinde terör yaratır, kundakçılık yapar ve elbette bu eylemlerinde yasal statüye sahip olamaz.

Yıllar Türkiye için hızlı ve ağır geçmeye başlar artık. Maraş Katliamı, Abdi İpekçi suikasti, Ağca'nın askeri garnizondan rahatlıkla kaçması ve Çorum katliamı... Bütün bu olaylar sonucunda...

Özel Harp Dairesi'nin yalnızca askeri değil sivil mensuplarının da olduğunu açık bir hale gelir. Aydınlık o tarihlerde bir haber yayımlar, bunun üzerine Ecevit bir generale durumu sorar aldığı yanıt ise kontrgerillanın MHP ile işbirliği içinde olduğudur.

Alparslan Türkeş, örgüt kurulduğunda TSK mensubudur. Kendisine "bu örgüte mensup olup olmadığına" dair sorulan soruya ise "Yorum yok." diye cevap verir.

Ecevit 78'de Evren, Gunkur Başkanı olarak atandığında kendisine bütün çekincelerini anlatır. Ve bu örgütün 'demokratik hukuk devletine' yaraşır bir alana çekilmesini ister ve teminat alır. Ancak örgüt artık pek de ehlileşebilecek boyutta değildir.

Sonraları Evren, "Ben izin vermedim ama Özel Harp Dairesi bazı olaylarda yer almıştır." der. 80'li yılların sonunda ise Özal suikasti sanığı Kartal Demirağ bir röportajda örgüt hakkında şunları söyler:

'Türkiye'nin belirli yerlerinde kamplar vardı. Ama onlar gizlidir. Emekli ordu mensupları gençleri komando olarak eğitirler.' Suikast olayını soruşturan müfettişler Demirağ'ın Özel Harp Daire'sinin yetişmiş bir elemanı olduğunu ortaya çıkartırlar.

Derken müfettişler soruşturmayı bırakır. Ve 90'lı yıllar... Görünen o ki kontrgerilla tekrar yer altına iner; ancak Özel Harp Dairesi'nin varlığı artık kesindir ve buna bir çeki düzen vermek gerekir.

Böylece 92'de ismi de değiştirilerek harp dairesinin yerine 'Özel Kuvvetler Komutanlığı' (Bordo bereliler) kurulur. Ancak son 30 yılda yaşananlara baktığımızda kontrgerillanın tamamen lağvedilip edilmediği ise hala muamma olarak durmaktadır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

1996 Yılına Damga Vuran Susurluk Kazası ve Sonrasında Neler Yaşandı?
Türk Tugayları Kore'de Neden ve Nasıl Savaştı?
Azerbaycan, İsrail'i Neden Destekliyor?
Dünyanın Sayılı Askerlerinden Biri Olan Atatürk Polis Teşkilatı ile İlgili Ne Düşünüyordu?
Bağımsızlık Hem Cephede Hem de Siyasette Kazanılır: Atatürk - Papa Mektuplaşması

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"