Özdağ-Kılıçdaroğlu Anlaşmasının Ardından "Kayyum" Tartışması Gündemde

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, 28 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için anlaşmaya vardı. Özdağ, ikinci turda Kılıçdaroğlu'nu destekleyecek. İki lider anlaşma kapsamında 7 maddelik bir protokol imzaladı. Protokolün 4. maddesinde yerel yönetimlere uygulanan 'kayyum' düzenlemesine yer verildi. O madde şöyle:

'Devletin varlığı ve bütünlüğünü hedef alan başta FETÖ, PKK, IŞİD olmak üzere bütün terör örgütleri ile etkin ve kararlı mücadele edilecektir. Terörle mücadele çerçevesinde, terörle bağlantısı hukuki kanıtlarla sabit olan mahalli idare yöneticileri yerine devlet görevlileri ataması uygulamasına yargı kararı çerçevesinde devam edilecektir. Terörle müzakere değil, mücadele edilecektir. Türkiye’nin milli ve üniter devlet yapısını hedef alan hiçbir siyasi ve hukuki düzenlemeye izin verilmeyecektir.'

Kayyum düzenlemesine son verileceği vaadi Millet İttifakı'nın Ortak Politikalar Mutabakat metninde yer almış, Kılıçdaroğlu da seçimden önce yaptığı açıklamalarda kayyum uygulamasına son vereceklerini bildirmişti. Kılıçdaroğlu'nun Ümit Özdağ ile imzaladığı bu protokolle 'kayyum politikasından taviz verdiği' iddiaları gündeme geldi.

Ortak Politikalar Mutabakat Metni ne diyor?

Millet İttifakı'nı oluşturan CHP, İYİ Parti, DEVA, Gelecek, Saadet Partisi ve Demokrat Parti 14 Mayıs seçimlerinden önce imzaladığı Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde yerel yönetimlere yönelik kayyum atamasına da yer vermişti. Mutabakat metninde de bugün Kılıçdaroğlu ile Özdağ arasında imzalanan protokolde olduğu gibi 'yargı kararı olmaksızın seçilmiş yöneticilerin görevden alınamayacağı' vurgulanmıştı. 

İlgili maddelerde şöyle deniliyordu:

“Merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki aşırı vesayetine son vereceğiz. Seçimle gelenin seçimle gitmesini güvence altına alacak, yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını yok sayan kayyum uygulamalarına son vereceğiz. Seçilmiş yöneticilerin görevlerine bir yargı kararı olmadıkça son verilememesini güvence altına alacağız. Görev suçları sebebiyle hakkında soruşturma başlatılan yerel yöneticilerin geçici olarak görevden uzaklaştırılmalarını da ancak yargı kararı ile mümkün kılacağız. Seçilme yeterliliğini kaybeden ya da görevden uzaklaştırılan belediye başkanının yerine gelecek kişinin belediye meclisi tarafından seçilmesini sağlayacağız.'

"Bugünkü uygulamadan farklı"

Gazeteci İsmail Saymaz, Özdağ ile Kılıçdaroğlu arasında imzalanan protokolde yer verilen kayyum düzenlemesinin AK Parti iktidarının uygulamasından farklı olduğunu anlattı. 

İçişleri Bakanlığı'ın terörle iltisaklı olduğu tespit edilen belediye başkanını yargı kararı olmaksızın görevden aldığını ve yerine kayyum atadığını belirten Saymaz, Özdağ ile Kılıçdaroğlu'nun belediye başkanının yargı kararı olmaksızın görevden alınamayacağı ve görevden alınan belediye başkanının yerine belediye meclisi içinden atama yapılacağı konusunda anlaştığını kaydetti.

Saymaz'ın yanı sıra çok sayıda gazeteci de protokolün Millet İttifakı'nın mutabakat metniyle uyumlu olduğu yorumunu yaptı.

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
24.05.2023

Kafam çok karıştı yine kılışdara verecem

24.05.2023

bi kürd olarak bağırımıza taş basıp yine de kılıçdaroğluna verecem

Pasif Kullanıcı
24.05.2023

Ulan kayyumla ne alıp veremediğiniz var belediyenin parası PKK ya mı gitsin istiyorsunuz, kayyum şarttır, kayyum bölge halkının parasının korunmasıdır, kayyum teröre finanse edilen paranın önlenmesidir. Kayyum a karşı olanın samimiyetini sorgularım

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ