Ozan Bingöl'ün Anlattığı TÜİK ve Bakanlığın Verileri Arasındaki ‘Dağlar Kadar Farka’ Vatandaştan Yorum Yağdı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine olan güven son yıllarda azaldı. Toplumun derinden hissettiği enflasyon ve işsizlik gibi göstergelerin TÜİK tarafından daha düşük açıklandığı iddialar arasında. Sözcü TV’ye katılan Vergi Uzmanı Ozan Bingöl ise TÜİK’in açıkladığı haberleşme giderleri ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı veriler arasında büyük bir fark olduğunu belirterek yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Son yıllarda Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı veriler tartışma konularından bir tanesi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon, işsizlik gibi rakamların gerçeği yansıtmadığı, kurum tarafından daha düşük açıklandığı iddia ediliyor.

TÜİK’in ve ENAG’ın her ay açıkladığı enflasyon verileri arasında önemli bir fark oluyor. Vatandaşlar da TÜİK’in gerçek rakamları gizlediği konusunda sık sık eleştirilerde bulunuyor.

TÜİK Açıkladı: Eylül Ayı Enflasyonu Yüzde 2,97 Arttı, Yıllık Enflasyon Yüzde 49.38 Oldu

Öyle ki MetroPOLL Araştırma geçen aylarda TÜİK verilerine olan güvene dair bir anket gerçekleştirdi.

Ankete katılanların yüzde 61.7’si TÜİK’in daha düşük rakam açıkladığı görüşünü verirken sadece yüzde 11’i kurumun gerçek enflasyon verilerini açıkladığına inandığını belirtmişti.

Sözcü TV’de Ebru Baki ile Para Politika yayınına katılan Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, TÜİK’in verilerine olan güveni yine sorgulatacak bir açıklama yaptı.

TÜİK’in haberleşme giderlerinin yüzde 0.88 düştüğünü açıkladığını söyleyen Bingöl, aynı dönemde Maliye’nin haberleşme giderlerinden aldığı verginin yüzde 53 arttığını ifade etti:

“2024 yılının ocak ayında 1 milyar 800 milyon TL özel iletişim vergisi tahsilatı varken ağustos ayında 2.8 milyar TL’ye çıkmış. TÜİK haberleşme giderlerinin yüzde 0.88 düştüğünü açıkladı. 

Artış oranı yüzde 53. Yani 8 aydaki artış oranı yüzde 53 iken haberleşme nasıl düşmüş? Ya TÜİK’te ya da merkezi yönetim bütçesinde sorun var. Veriler çok net. Özel iletişim vergisi faturaya bağlı bir vergi. Bunun artması demek fatura ödemelerinin artması demek. 

Yüzde 53 artarken haberleşme gideri nasıl düşüyor. Bunu anlamak mümkün değil.”

X’te (Twitter) haberaktifcom isimli sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamalara vatandaşlar da yorum yağdırdı. İşte sosyal medya kullanıcılarının görüşleri👇🏻

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
twitter.com
twitter.com
twitter.com
twitter.com
twitter.com
twitter.com

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Ekonomistler Yorumladı: Enflasyonda Düşüş Neden İstenildiği Gibi Değil?
Memur ve Memur Emeklisinin Maaşı Netleşiyor: 3 Aylık Enflasyon Farkı Belli Oldu
Eylül Ayı Enflasyon Verileri SSK ve Bağkurlunun Ocak Ayı Zam Hesabını Değiştirdi

Popüler İçerikler

Milyonlarca Çalışan İçin Pazarlık Masasına Gelecek Asgari Ücrette "İlk Rakam 24 Bin 58 TL Olacak" İddiası
Tugay Kerimoğlu’ndan Galatasaray Taraftarını Yıkan İddia: “Muslera Galatasaray’dan Ayrılabilir”
Narin Güran Cinayeti Bir Kayıp Çocuk Olayını Gün Yüzüne Çıkarabilir
YORUMLAR
04.10.2024

nasıl haberleşiyorlar mahalledeki çocuklarımı yolluyorlar :)))))

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ