Oyunların Derin Dünyasına Yolculuk: Kendi Diline Sahip 11 Oyun

Sanat eseri olarak görülmeye başlayan oyunlardaki detay seviyesi zaman geçtikçe daha da artmakta. Öyle ki birçok oyun için o oyuna özel olarak üretilmiş birçok 'inşa edilmiş dil,' yani 'conlang' görüyoruz. Oyun yapımcıları, dilbilimcilerle çalışarak eserlerini bir üst seviyeye çıkarmaktan çekinmiyor. İlginizi çektiysek gelin kendine has diller içeren on bir oyuna hep birlikte ufak bir göz atalım, olur mu?

1. Far Cry Primal - Wenja

2. The Witcher Serisi - Elder Speech (Kadim Dil)

3. Ultima Online - Gargish

Yılların efsanesi Ultima'da bulunan Gargoyle'ların da kendine has, oldukça esnek bir dili bulunuyor. İnternet üzerinde alfabesi, gramer kuralları ve sözlüğü bulunan Gargish dilini öğrenmek, diğer dilleri öğrenmekten çok daha kolay gibi gözüküyor. Gargoyle ırkından değilseniz bununla uğraşmanız için pek de önemli bir sebep göremiyoruz tabii.

4. The Sims Serisi - Simlish

5. Starcraft - Khalani

Starcraft oyununda bulunan Khalani dilini, oyundaki Protoss türü kullanıyor. Bu dilde iletişim telepatik bir şekilde gerçekleşiyor. Dili duyanlar sadece anlamsız seslerle karşılaşırken sadece Protoss'lar bu dili beyinlerinde işleyebiliyor. 'En Taro Adun!'

6. The Legend of Zelda - Hylian

Zelda'da bulunan ve tıpkı Isu gibi genellikle yazı formunda gördüğümüz Hylian dili, farklı bir özelliğe sahip. Oyunun evreninde birçok farklı değişik zaman çizelgesi olduğu için, Zelda'nın yorumlanması kişiden kişiye göre değiştiği için Hylian'ın da birçok farklı versiyonu bulunuyor. Dil, beklenebileceği gibi genel olarak Hint-Avrupa dillerini andırıyor.

7. The Elder Scrolls V: Skyrim - Ejder Dili (Dovahzul)

Skyrim'deki ejderlerin ve antik Nordların konuştuğu bol bağırmalı bu dil, birkaç istisna hariç İngilizceyle aynı gramer kurallarına sahip. Dilin kendi alfabesine ve kendine has bazı kurallara sahip olması da Dovahzul'u daha detaylı kılıyor. Fakat bu dil, genel olarak İngilizce’nin etkisi altından pek çıkamamış.

8. Assassin's Creed Serisi - Isu

Assassin's Creed II'de başlayarak serinin diğer oyunlarında da bulunan Isu yazıtları oyunda konuşulmuyor, fakat alfabeye bakılarak bunun ayrı bir dil olduğu anlaşılıyor. Isu da tıpkı birçok diğer yapay dil gibi gerçek hayattaki dillerden ilham alıyor. Bir Assassin's Creed hayranının bu dili çözmesini hayretle karşılayan yapımcı Antoine Henry, Isu'nun Latince, Yunance ve Sanskritçe'den ilham aldığını, Hint-Avrupa dillerinin bir öncüsü olduğunu söylüyor.

9. Last Stop - Coldharbour Dili

Listedeki diğer oyunlardan daha düşük profile sahip, Annapurna'nın yayımladığı ve Variable State'in geliştirdiği bu yeni oyunda da ayrı bir dil bulunuyor. Fantastik bir hikâyeye sahip olan Last Stop'ta bulunan paralel evrende kullanılan dil hakkında fazla bilgi olmasa da hikayenin son kısımlarında birçok yerde bu dili duyuyoruz.

10. Final Fantasy Serisi - Al Bhed

11. World of Warcraft - İstemeyeceğiniz Kadar Dil!

Bu kadar geniş bir evrene sahip olan World of Warcraft'ı bu listede görmemek garip olurdu, zira oyunun içerisinde kendine özel gramere sahip olan on adet dil, bunun yanında on dört tane de nispeten sallamasyon dil bulunuyor. Özenle inşa edilmiş diller arasında goblinlerin, trollerin, gnomların, cücelerin ve daha nicesinin lisânı var. Neredeyse her ırk kendi diline sahipken ırk birliklerinin kendi aralarında kullandığı ortak diller de bulunuyor.

İlginizi Çekebilir!

Son Halkası Tüm Zamanların En İyi Oyunu Seçilen God of War Serisinin Metacritic'e Göre En İyi Oyunları
Benim Diyen Geliştiricilere Taş Çıkartacak, Oyunları Baştan Aşağı Yenileyen 13 Harika Mod
Overwatch Karakterlerini Gerçek İnsanlara Çeviren Realistik Çalışmalar Size de Bir ''Vay Be'' Dedirtecek

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!