Oyunlar Şiddete mi Özendiriyor? Tüm Zamanların En Tartışmalı Bilgisayar Oyunları

Bilgisayar oyunları hayatımıza girdiğinden beri yüzlerce konu ve hikaye işledi. Bunlardan bazılar severek oynandı, bazıları da büyük tepkilere neden oldu. Oyun dünyasında en çok tepki toplayan oyunlara bir göz atalım.

Custer's Revenge ve tecavüz.

Görsele bakıldığında bir web sitesi oyunu gibi dursa da, Custer's Revenge 1982 yılında Atari 2600 için piyasaya sürüldüğünde tam teşekküllü bir oyundu. Amaç, bir alan boyunca oklardan kaçarak, direğe bağlı kızılderili kıza ulaşmaktı. 

Oyun büyük tepki topladı. Atari firması yapımcı şirkete dava açtı ve en sonunda oyun raflardan toplatıldı.

Call of Duty : Modern Warfare 2'deki terör saldırısı.

Call of Duty her zaman tepkileri üzerine toplayan bir firma. Ancak Call of Duty: Modern Warfare 2'deki 'No Russian' göreviyle çizgiyi biraz aştılar. Görevde bir CIA ajanı olarak, Rus havaalanındaki tüm sivillerin öldürülmesi gerekiyordu. 

Rusya'da görev tamamen iptal edildi ve geri kalan ülkeler için de oynamadan geçebileceğiniz bir seçenek ekledi. Ancak isteyen herkes hala bu görevi oynayabiliyor.

Postal 2, birçok açıdan eleştirilerin hedefi oldu.

2003 yılında çıkan Postal 2 aşırı şiddet, sivillerin öldürülmesi, ırkçılık, cinsiyetçilik ve homofobiklik gibi suçlamaların merkezine oturdu.

Oyun birçok ülkede yasaklandı. Hatta Yeni Zelanda'da oyuna sahip olmak suç sebebi ve 1.400 dolar para cezası var.

Manhunt, oyuncuların sadist cinayetler işlemesini istiyordu.

Şimdilerde herkesin gönlünü kazanmış olan Rockstar, her zaman GTA gibi başarılı işler yapamıyordu. Manhunt oyunu da bunlardan biriydi. Rakiplerin sadist yollarla öldürüldüğü oyun çok büyük tepkiler toplamış ve İngiltere'deki cinayetlerin sebebi olarak gösterilmişti.

Tüm protestolara ve eleştirilere rağmen Rockstar geri adım atmadı ve bir devam oyunu çıkardı.

Bully, zorbalığı ödüllendiren bir yapımdı.

Rockstar'ın bir başka oyunu olan Bully de çok fazla eleştiri almıştı. Bir lisede geçen oyunda çok fazla şiddet, hırsızlık ve zorbalık bulunuyordu.

Çok fazla eleştiri alan oyunu bazı firmalar raflarında bulundurmayı reddetmişti.

Mortal Kombat, Eğlence Yazılımı Derecelendirme Kurulu'nun kurulmasına neden olmuştu.

İlk Mortal Kombat oyunu 1993 yılında piyasaya sürüldüğünde pek alışılagelmiş bir yapım değildi. Dövüşün sonunda rakibin kafasını koparmak ya da kalbini sökmek gibi aşırı şiddet içeren sonlar herkesi şaşırtmıştı. 

Çocukların bu oyunu oynamaması gerektiğini düşünen çevreler oldukça rahatsız olmuştu. Bunun sonucunda da 5 ay sonra Eğlence Yazılımı Derecelendirme Kurulu kuruldu.

Leisure Suit Larry, kadınları cinsel obje olarak görüyor.

Leisure Suit Larry tamamen cinsellik üzerine kurulmuş bir oyun ve kadınları kazanılacak birer obje olarak gösteriyor. Bu da oyuncular da dahil olmak üzere herkesin tepkisini çekmişti.

Oyun mağazaları oyunu satmayı ve reklamını yapmayı reddetti. Büyük bir kesim de bu oyunu oynamamayı tercih etti.

Night Trap, kadına karşı şiddeti teşvik ediyordu.

Night Trap, Sega Mega-CD için çıkan bir mini oyundu. Oyunun amacı, bir grup genç kızın ölümüne engel olmaktı. Oyunda gerçekçi bir şekilde  şiddet ve cinsellik gösterilmese de ABD Senatosu oyunda şiddet olmasına karşı çıktı.

Hükümetin olaya karışması ve büyük gazetelerin konuya dahil olmasıyla çoğu mağaza oyunu raflardan kaldırma kararı aldı.

Grand Theft Auto: San Andreas'da gizlenen abartılı seks sahneleri vardı.

Yapımcı firma Rockstar her ne kadar bu sahneleri gizlemiş olsa da, modlarla bu sahnelere erişip oyunda aktif hale getirilebiliyordu. 

Eğlence Yazılımı Derecelendirme Kurulu oyun hakkında soruşturma başlatmış ve bazı mağazalar da oyunu satmayı reddetmişti.

Popüler İçerikler

Dünya Basını Derbiyi Nasıl Gördü? Fenerbahçe - Galatasaray Maçının Manşetleri
Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!
Galada Sarılarak Poz Verdiler: Arda Güler ve Sevgilisi Duru Nayman İlk Kez Birlikte Görüntülendi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
10.03.2018

yaş sınırı diye bişey zaten var. Ama sinemadada olduğu gibi kimse kimliklere bakmıyor. Bu konuda ailelerin bilinçli olması lazım oyun yapımcılarının değil. Eğer 8 yaşındaki oğlunuza gtav'i doğum günü hediyesi olarak alıyorsanız gidin bi tanede playboy dergisi alın takılsın yavrucak. Genel olarak oyunların öyle şiddete özendirme gibi bi durumu yoktur. Nasıl film izleyip seri katile dönüşmüyorsanız aynı şekilde oyun oynayıp dönüşme ihtimaliniz oldukça düşüktür. En sinir olduğum durumsa bu işin içinde olmadan hayatında en fazla telefondan candy crush oynamış insanların oyunlara böyle bok atarak bi şekilde prim kasmasıdır.

6 yaşındayken +16 oyun oynuyodum :D ama cinsel içerikli değildi şiddet vardı sadece :D

Dokunmayın oyunlarıma! Oyunlar oynayan kişilerin %1'ini bu şeyleri gerçek hayatta yapmaya özendiriyorsa %99'u için tam tersini yapıyor. Adam 3-5 masum insanı vurup sinirini atmak istiyorsa bırakın oyunda yapsın. Bana kalırsa oyunlarda kan efektleri, deşilen bağırsaklar vs. daha da gerçekçi olmalı ki o yüzde 1 de böyle şeyleri gerçek hayatta yapmak istemesin.

Mesela ben bir ara otobüste giderken 2 kişi kavga ediyordu biri diğerini bıçaklayıp bağırsaklarını eline verdi. Lafın gelişi demiyorum bak, bildiğin bağırsaklarını eline verdi. Olay bir oyunda olsa sırf bu görüşler yüzünden o gördüğüm iğrençlik, yaşadığım dehşet, öğrendiğim ders yumuşatılmış olacak. İğrençlik derken adamın bağırsaklarında olan şeylerin her yerde olmasından bahsediyorum. Dehşet derken adamın bağırsaklarının elinde olmasından, tutmaya çalışmasından ve benim o anki engelleyemediğim empatimden bahsediyorum. Öğrendiğim ders derken eğer öyle bir şey bana olsaydı ne yapardımdan bahsediyorum. Hiçbir şey! Bildiğin hiçbir şey! Korku filmi gibi amk! Koy bunları counter'a bak bıçak fiyatları nasıl düşüyor. Yasaklamak yerine serbest bırakmayı düşünseniz her şey daha iyi olacak.

10.03.2018

Hatırlatma: Oyunlar çıkmadan yıllar yıllar önce iki Dünya savaşı oldu.

işte bu en güzzel yorumlardan biriydi :D

TÜM YORUMLARI OKU (14)