Oyuncak Değil Gerçek! ABD Oklahoma'da Yetişen Renkli Mısır

Közde veya haşlanmış mısırın her türlüsüne bayılanlar, renkli mısıra da bayılırlar mı? İnanılması güç olsa da ABD'de ortaya çıkmış bir mısır türü mevcut. ABD'nin Oklahoma eyaletinde yetişen ve tamamen doğal olan mısır çeşidini biliyor musunuz? Renkli cam mısırın ortaya çıkışı Oklahoma'da yaşayan, Carl Barnes isimli bir çiftçiye dayanıyor. 85 yaşında olan Carl, yarı kızılderili biri. Kendisi gençlik yıllarında atalarıyla bir bağlantı kurabilmek amacıyla, bu mısırı yetiştirmeye başlamış. Görünüşüne bayıldığımız ama yazılanlardan anladığımız kadarıyla, tadından pek emin olamadığımız renkli cam mısırın hikayesi içeriğimizde.👇

Bir zamanlar ABD'nin Oklahoma eyaletinde yaşamını sürdüren 85 yaşındaki çiftçi Carl Barnes aslen bir kızılderili. 1800'lü yıllarda Oklahoma'ya yerleşen kızılderililerin yetiştirdiği bu tür mısırı yetiştirmeye çalışmış ve başarmış.

Carl'ın tanıdıkları da bu tohumları farklı bölgelere ekerek bu yeni türün çoğalmasını sağlamışlar. Özellikle renkli mısır koçanlarını tekrar tekrar ekerek oldukça çok renkli mısırlararın yetişmesine neden olmuş.

1994 yılında başka bir çiftçi olan Greg Schoen, Carl ile tanışıyor. Bu farklı mısır tohumlarını Carl'dan alan Greg, New Mexico'da 1999 yılında renkli mısırlar yetiştirmeye başlamış. İşleri giderek büyüten Greg, 2005 yılında renkli mısır tarlalarının sahibi olmuş.

2009 yılında, Greg bu çeşitli türleri Arizona'da bir tohum şirketi olan Seed Trust'a ulaştırmış. Renkli cam mısır, sıfır derecenin altındaki havalara dayanamıyor, sıcak ve güneş ısısının yüksek olduğu yerlerde yetişebiliyor. Tohumları ise ilkbaharda son don olayları yaşandıktan sonra atılıyor.

Tatlı süt mısırının aksine, direkt koçandan yenilemiyor. Bu mısırın taneleri oldukça sert. Yemek için tercih edenlerden çok bahçelere şık bir görünüm vermek amacıyla ekildiği de biliniyor.

Türkiye'de de üretilmediği mi sanıyorsunuz? 12 yıldır Aksaray'da çiftçilik yapan Halis Katman, bu gördüğü renkli mısırlardan yetiştirme kararı almış. Merakı üzerine ABD'de ki üreticiler ile temasa geçmesiyle, getirttiği tohumlarla üretime başlıyor.

Hasadını da alan Halis Katman'ın yenilikçi bir çiftçi olduğunu anladık. Yani merakınızdan tadına bakmak veya bahçenizde dekoratif amaçlı kullanmak isterseniz Oklahoma'ya kadar gitmenize gerek yok. Aksaray'a gitseniz yeter. 😂

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

Öğrenmenin Yaşı Var mı? Tolstoy'un 67 Yaşında Bisiklet Sürmeyi Öğrenmesi
Erkeklerdeki Cinsel Sağlık Problemlerinin Bazı Psikolojik Nedenleri
Aycan Yanaç da Listede! İşte Instagram'da En Çok Takipçisi Olan 10 Kadın Futbolcu
İnsan Davranışlarından Belki de En Normali Olan Ağlamanın Şaşırtan Faydaları
Küçük Yaşta Edinilmesi Gereken Zeka Gelişimi Destekleyen Alışkanlıklar

Popüler İçerikler

Kime Taş Geldi? Müge Anlı Narin Cinayeti ile İlgili Hakkında Yazılanlara Sert Yanıt Verdi!
Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu