Oyun Dünyasını Kasıp Kavurmaya Devam Eden ELDEN RING'in İyi ve Kötü Yanları Neler?

Geliştirici koltuğunda FromSoftware'in oturduğu Elden Ring oyun dünyasının en tesirli yapımlarından biri olarak tarihe geçti. Satış rakamlarında firmanın önceki oyunlarını geçen yapım milyonlarca oyuncudan geçer not almayı başardı. 

Oyun dünyasının gönlünde taht kuran oyun elbette yüz ekşiten yanları da var. Hidetaka Miyazaki ekibinin elinden çıkan Elden Ring'in 6 iyi, 6 kötü yanını listeledik.

1. KÖTÜ: Uzun ve takip edilmesi zor görev tasarımları yüzünden birbirinden önemli görevleri kaçırabilirsiniz.

Oyunun hâlihazırda pek zayıf olan anlatım dili karışık ve anlaması zor görev tasarımıyla birleştiğinde oyunun geliştirici ekibini karşımıza alıp 'neden?' diye sormak istiyoruz.

Birbirinden belirsiz görev serileri küçük ve gözden kaçması kolay hamleler sebebiyle tamamen devre dışı hale gelebiliyor. Dolayısıyla oyuncular olarak gözümüzü dört açmak ve ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Ne yalan söyleyelim, bu da zaman zaman pek yorucu olabiliyor.

2. İYİ: Elden Ring her taşın altında başka bir macera saklayan dev bir açık dünyaya sahip.

Adını fantastik edebiyat üstadı George R.R. Martin'in koyduğu The Lands Between, yer altı şehirleri ve birbirinden tehlikeli zindanlarla dolu. İnce elenip sık dokunularak tasarlanmış bu müthiş diyar, oyunlar tarafından resmedilmiş en derin dünyalar arasında yer alıyor.

3. KÖTÜ: Belirsiz anlatım dili önceki Souls oyunlarında merak uyandırsa da Elden Ring için yerinde bir tercih olmamış.

FromSoftware imzalı oyunların ortak yönlerinden biri olan zayıf hikaye anlatımı Elden Ring'de de baş gösteriyor. 

Onlarca saatlik serüvende 'ne oluyor, ben şu an neredeyim' diye sormamak mümkün değil. Bu anlatım tercihi oyuncuda merak uyandırsa da daha kapsamlı bir anlatıma ihtiyaç duyduğumuz kesin.

4. İYİ: Elden Ring her yönüyle oyuncuda dizginlenmesi zor bir keşif hissi uyandırıyor.

Geliştirici ekibin müthiş hayal gücüne dair kanıt niteliğinde olan The Lands Between, her yanıyla tehditkar fakat bir o kadar da davetkar gözüken büyük kaleler ve nereye açıldığı belli olmayan mistik kapılarla dolu.

5. KÖTÜ: Özellikle PC sürümünde baş gösteren teknik sorunlar Elden Ring'in binlerce olumsuz inceleme notu almasına sebep oldu.

Satış rekorları kıran yapım Souls serisini güncelleyen yanıyla beğeni toplasa da binlerce olumsuz incelemeye de maruz kaldı. PC üzerindeki zayıf performansı sebebiyle Elden Ring stabil bir deneyim sunamadı. Neyse ki yayımlanan güncellemeler aracılığıyla oyunun performans sorunları büyük oranda iyileştirildi.

6. İYİ: Dark Souls formülüne bir at eklenmesi geliştirme sürecinde verilen en iyi tercihlerden biri.

Torrent adındaki büyülü atın Elden Ring'in en başarılı mekaniklerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Havada çift zıplayan mistik küheylan ile aşılması zor engelleri aşmak ve düşmanlar ile at üzerinde savaşmak oyunun harika yanları arasında yer alıyor.

7. KÖTÜ: Oyunun dünyası müthiş gözükse de genel grafik kalitesinin geride kaldığını söyleyebiliriz.

Oyunun resmettiği The Lands Between diyarı ne kadar büyüleyici gözükse de grafiksel olarak geride kaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

8. İYİ: Muhteşem başdüşman tasarımları sayesinde dövüşlerde galip gelmek ile hayran kalmak arasında ikileme düşebilirsiniz.

Birbirinden ilginç suretlere sahip olan ilginç karakterler Elden Ring'in muazzam dünyasında da kendilerine bolca yer buluyor. Dark Souls oyunları ve Bloodborne severlerin Elden Ring'deki başdüşman tasarımlarından memnun kalacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

9. KÖTÜ: Oyunun dünyası birbirinden dengesiz hasar oranlarına sahip düşmanlarla dolu.

Elden Ring, yüzlerce saat oynayarak karakterinizi müthiş bir düzeye ulaştırmanıza rağmen karşınıza idrak etmesi güç düşmanlar çıkarıyor. 200.seviyede bile bir köpeğin karakterinizi birkaç kez ısırarak öldürmesi işten bile değil.

10. İYİ: Elden Ring, Souls oyunlarının sunamadığı özgürlüğü vadediyor.

Bir Dark Souls oyununda başdüşman karşısında yenilgiye uğrarsanız daha önce gördüğünüz yerleri tekrar ziyaret etmeli ve güçlenmelisiniz. Bu döngü zaman zaman yorucu olsa da eninde sonunda o düşmanın inine tekrar girmeli ve kendisiyle bir kez daha yüzleşmeniz gerekir.

Elden Ring'de, açık dünya elementi sayesinde süreç farklı bir şekilde işliyor. Başdüşmana yenildiğinizde atınızı rastgele bir yere sürebilir ve bambaşka bir maceraya atılabilirsiniz. Bir bölgeyi sevmediğinizde Torrent'i çağırarak yeni bir diyara doğru yol alabilirsiniz. Bu özgürlük hissi oyunun en iyi yanları arasında önde geliyor.

11. KÖTÜ: Bazı silahların temel aldığı aldığı karakter puanlarında birçok mantıksızlık bulunuyor.

Soulsborne oyunlarının en sevilen yanlarından biri de karakterlerin boyunu aşan devasa silahlar kuşanabilmektir. Colossal weapons adı verilen bu tür silahlardan Elden Ring de nasibini alıyor.

Fakat ileri seviyelerde bile bu silahlar büyük oranda güçsüz kalıyor. Karakterin sadece Güç puanıyla ölçeklenmesi gereken devasa silahların hasarları nedense Çeviklik puanı üzerinden de hesaplanıyor. Oyuncuların büyük bir kısmı bu duruma tepki gösteriyor.

12. İYİ: Geniş bir büyü envanterine sahip olan Elden Ring onlarca farklı büyü animasyonu sayesinde zengin bir sınıf tasarımı da sunuyor.

Birbirinden müthiş silahlar The Lands Between'in zindanlarında keşfedilmeyi beklese de Elden Ring çok daha zengin bir büyü envanterine sahip. Güç ve Çeviklik üzerine karakter geliştirenlerin gördüğünde kıskandığı bu müthiş büyülerin oyunun en başarılı yanlarından biri olduğunu söyleyebiliriz.

İlginizi Çekebilir

PintiPanda Canlı Yayınlarını Farklı Bir Platforma Taşıyacağını Açıkladı
Dünyanın En Büyük Oyun Fuarı E3 2022 Yılı İçin Tamamen İptal Edildi
Evinin Yakınındaki Petrol Depolama Tesisi Bombalanırken CS:GO Oynamaya Devam Eden Ukraynalı Oyuncu

Popüler İçerikler

TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
04.04.2022

Bütün hepsi çok doğru. Grafikler içinde böyle güzel yav pc hiç ısınmıyor sakin serin takılıyorum. Görevler için bir görev menüsü olsa haritada gene göstermesin orada konuşulanlar yazsin yeter

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ