Oyun Bilgisayarı Alırken ve Sistem Dizerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Günümüzde oyun oynamak için bir oyun bilgisayarına veya bir konsola sahip olmanız şart. Konsola çıkış yapan özel oyunların da artık yavaş yavaş bilgisayarlara gelmesiyle oyuncu bilgisayarlarına duyulan ilgi de bir hayli arttı. Bilgisayarlar teknolojik anlamda konsollardan ileri olmalarının yanı sıra geriye dönük olabilmeleri, eski oyunları oynatabilmeleri ve oyun modlama gibi konularda da öne çıkıyorlar. Yani günümüzde oyun oynamak istiyorsanız güzel çalışan bir oyuncu bilgisayarı almak, yapabileceğiniz en doğru şeylerden birisi. Peki düzgün bir oyuncu bilgisayarı nasıl toplanır, bilgisayarı dizerken nelere dikkat edilmeli?

Yapmanız gereken ilk adım bütçenizi oluşturmak.

Oyun oynamak günümüzde pahalı bir hobi. Gerek oyunlar, gerekse de oyunları oynatacak bilgisayarların fiyatları cep yakıyor. Bu yüzden ilk yapmanız gereken şey kendinize uygun bir bütçe belirlemek ve sonrasında alacağınız donanımları bu bütçeye uygun bir şekilde seçmek olacaktır.

Oyuncu bilgisayarındaki en önemli donanımlardan birisi ekran kartı.

Ekran kartı bilgisayarınızdaki en önemli donanımlardan birisi. Oyunlarda alacağınız performans, ekran kartınızın gücüyle doğrudan alakalı. Bu yüzden de bütçenizin ağırlığını ekran kartına vermek ve onu iyi seçmek doğru bir karar olacaktır. Piyasada çok sayıda ekran kartı bulunuyor, bununla beraber yeni nesil teknolojileri destekleyen güncel ekran kartı seçmek sizin için doğru karar olacaktır. Bu noktada Nvidia'nın RTX ailesi ile AMD'nin 5000 ve 6000 serileri bakılması gereken isimlerden

İşlemcinizin ekran kartını besleyebilecek kadar güçlü olduğundan emin olmalısınız.

Ekran kartından sonra yapacağınız en önemli ikinci seçim işlemci olacaktır. Hem bilgisayarınızın genel işleyişi hem de ekran kartınızın oyunlarda iyi bir performans vermesi açısından iyi bir işlemci seçmelisiniz. Eğer seçtiğiniz işlemci yeterince güçlü değilse ekran kartınız potansiyelinin altında çalışacak ve bu durum darboğaza sebep olacaktır. Bu yüzden işlemcinizi seçtiğiniz ekran kartına uygun seçmeli, bu iki donanımın birbiriyle uyumlu olduğundan emin olmalısınız.

Bilgisayarına takacağınız RAM'ler de oyun perfomansınız açısından bir hayli önemli.

Ekran kartı ve işlemci ikilisini hallettikten sonra sıra artık RAM'e geliyor. Oyunlarda RAM konusunda en az 8 GB öneriliyor ve 16 GB oldukça ideal sayılıyordu. Yeni nesil konsolların gelişiyle beraber 16 GB artık yavaş yavaş bir sektör standardı olmaya başladı. Bu yüzden RAM konusunda 16 GB'tan aşağısına bakmamalı, sisteminizi ileride mümkünse 32 GB ile uyumlu olacak şekilde inşa etmelisiniz.

Bilgisayarınıza seçeceğiniz depolama miktarı da oldukça önemli.

Günümüzde oyunların boyutları dudak uçuklatan seviyelere yaklaşmaya başladı. Önümüzdeki senelerde bu sayılar büyümeye devam edecek ve 100 GB'lık oyunlar artık yavaş yavaş normalleşmeye bile başlayacak. Bu yüzden bilgisayarınızın yerinin birkaç oyun indirdikten sonra hemen bitmemesi için depolama tarafında iyi seçimlerde bulunmanız gerekiyor. SSD'ler sizlere güzel hızlar sunsa da yüksek fiyatlarından dolayı sistemi tamamen onlarla dizmeniz size çok pahalıya patlayacaktır. Bu yüzden HDD & SSD karışık bir sistem yapmak hem cebinize hem de bilgisayarınızın performansına iyi gelecektir.

Güzel bir monitör oyunlardaki performansınızı doğrudan etkileyecektir.

Oyunlarda 60 FPS artık hepimiz için birer standart. Oyunlar bu değerin altına düştüğünde burun kıvırıyor, tekrar yükselmesi için sıkılarak ekrana bakıyoruz. Çevrimiçi rekabetçi oyunlarda FPS daha da önemli bir konu, çünkü doğrudan oynayışınızı etkiliyor. Bu yüzden sizlere 60'tan daha fazlasını sunabilecek 144 veya 240 FPS'lik monitörlere yönelebilirsiniz. Elbette bunu yaparken bütçenizi göz önünde bulundurmalı, elinizde kalan paraya göre işlem yapmalısınız.

Bilgisayarınızın ana bileşenlerini tamamladıktan sonra sıra çevre birimlerine geliyor.

Bilgisayarınızın temel bileşenlerini tamamladıktan sonra sırada artık çevre birimleri var. Hem kullanım hem de oyun zevki için kendinize uygun ekipmanları seçmeniz bir hayli önemli. Klavye, fare, kulaklık ve hoparlör gibi ekipmanlardan bütçenize ve zevkinize uygun seçimler yaparak kendi tarzınızı ortaya koyabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Çılgın Zamlardan Etkilenmeyen, Steam'de Hâlâ 50 TL ve Altına Alabileceğiniz Harika Oyunlar
Hayal Kırıklığı Yaratan Sezon Sinematiğinin Ardından LoL'den Mesaj Var: Özür Dileriz
Çocukken Oynadığın Bilgisayar Oyunlarına Göre Yaşını Tahmin Ediyoruz!

Popüler İçerikler

THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
Bülent Ersoy'un Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e "Bu Güzel mi" Eleştirisine Doğuş'tan Tepki Geldi!
JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
YORUMLAR
12.02.2023

peki PC toplayacağımız parayı nereden toplayacağız?

12.02.2023

Aileden hallederiz abim:)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ