Öyle Hemen Pes Etmek Yok! Girişimcilik Aşamaları ve Bu Süreçte Sizi Bekleyen Zorlu Koşullar Neler?

Yeni bir girişim ve hedeflenen başarılar... Kulağa kolay gelse de bir girişimcinin istediği hedefe emin adımlarla yürümesi için pek çok zorlu aşamadan geçmesi gerekiyor. Verimli bir proje süreci geçirebilmek için olası sorunların neler olabileceğini bilmekte fayda vardır. Gelin o aşamalara birlikte bakalım...

İlk aşama tabii ki gereken motivasyonu sağlamak. Girişimcilikte motivasyon sağlamak ve belki yatırım bulmaktan bile daha fala önem arz ediyor.

Girişim yolunda çıkabilecek tüm engeller ancak güçlü bir motivasyon sayesinde aşılabiliyor.

Gereken motivasyon sağlandıktan sonra sıra iyi bir iş fikri bulmaya geliyor. Zira kötü olan bir fikirle yola çıkmak başarısızlığı da kaçınılmaz olarak beraberinde getirir.

Bir girişime başlamak, kendi işinizin patronu olmak istiyorsunuz. Bunun için size şahane ve başarılı olacak bir fikir gerekiyor. Bunu belirlerken de hem içinde bulunulan piyasa koşulları hem de kişinin kendi yeteneklerini göz önüne alması şart. Fırsatları zaman kaybetmeden yakalayabilmek için iş fikirlerinin doğru tasnif edilmesi gerekiyor.

Fikir bulmak işin sadece başlangıcıydı. Asıl hikaye bu noktadan sonra başlıyor. Girişimci bulduğu fikrin akabinde kendisine sağlam ve sistematik bir çalışma programı hazırlamalı.

Başarılı olmanın pek çok yolu var ama çalışmak daha doğrusu sistematik çalışmak bunun en önemli koşullarından. Bulduğunuz iş fikrinin size ileri zamanlarda neler getireceğinin ve götüreceğinin analizini yaparak bir çalışma programı hazırlanmalı. Girişimciyi bekleyen zorlu koşulların için d bunu da sayabiliriz. Çünkü bu aşama işin ilerleme sürecini en çok hızlandıracaklardan biri.

Sıra geliyor fizibilite yapmaya. İş modelinin tüm artı ve eksilerini birlikte değerlendirerek başarı şansını analiz edilmesi gerekiyor.

Fizibilite çalışması, kısa ve hızlı olması nedeniyle girişimcinin zaman kaybetmesini engeller. Aynı zamanda birden fazla iş fikri söz konusu olduğu zaman da ön değerlendirme çalışmasının yapılması oldukça faydalı olacaktır.

Artık sırada iş planı hazırlamak var. Girişimci neyi, nasıl hedeflediğini bilmeli ve buna göre bir plan hazırlamalıdır.

Girişimci yapılabilirlik raporu ile iş kurma sürecinde yapması gerekenlere, çeşitli seçenekleri değerlendirerek ulaşır. İş planının en temel amacı ise girişimcinin iş kurma sürecinde hangi hedefler için neleri, nasıl ve ne zaman yapacağını belirlemesidir. 7. Adım: İş Kurma Aşaması

Tüm bu aşamalardan sonra artık sıra işi kurmaya geliyor.

Girişimciler bu aşamaya geldiğinde iş yerini kiralar veya satın alır, işletmenin yasal kuruluş işlerini yapar, elemanları, makine ve ekipmanları temin eder. Kredi çekilecekse gerekli teminatlar sağlanır, başvurular yapılır. İş yeri donanımları kurulur ve işletmenin faaliyetini başlatırlar. Girişimci iş kurma aşamasına geldiğinde iş planı hazırlıklarını artık tamamlamış ve yola çıkmaya hazır olacaktır. Bu aşamanın en zor olaylarından biri de tabii ki finansman kısmı. Girişimci bunun için de başka bir aşamanın hazırlıklarını yapmak durumundadır.

İş geliştirmek ve yatırımcı bulma noktası da en kilit yerlerden biri. Artık bu aşamada girişimci kendisini daha fazla zorlamak zorunda.

Şirket kurulmuş ve önünde bekleyen uzun bir yol vardır. İşletme gelişme planının başarısı ve hızı, girişimcinin doğru işletmecilik uygulaması ile alakalıdır. Yani ne kadar başarılı bir işletme yöneticisi olduğuna ve ne kadar doğru bir sistem kurduğuna bağlıdır. 

Doğru yatırımcılarla anlaşmak ise girişiminizi devasa bir hale getirebilir.

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı