Oxford, İkinci Dalga Riski Bulunan Ülkeleri Hesapladı: Türkiye Hangi Kategoride?

Oxford Üniversitesi koronavirüs tedbirlerinin hafifletilmesi ile vaka sayılarındaki artış arasındaki ilişkiyi inceledi. Analizde, Almanya ve İran'ın da aralarında bulunduğu 10 ülkenin ikinci dalga riski altında bulunduğu saptandı. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 11 ülke ise vaka artış hızı ciddi oranda yükselmeyen ülkeler olarak sınıflandı.

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi ile The Guardian gazetesi, ortak bir çalışma yürüterek koronavirüs salgınında tedbirlerin hafifletilmesiyle ikinci dalga riski arasındaki ilişkiyi inceledi.

Araştırmada, bugüne dek 25 binin üzerinde vaka bildiren 45 ülkenin son dönemde tedbirleri hafifletme oranı ile vaka sayılarındaki artış hızı analiz edildi.

Tedbirlerin hafifletildiği 10 ülkede ikinci dalga riski bulunduğu saptanırken Türkiye, tedbirleri hafifleten ama artış hızının azaldığı ülkeler arasında yer aldı.

'10 ülkede 2. dalga riski var’

Gazete Duvar’ın aktardığı habere göre araştırmada, vakaların artış hızının yeniden yükselmekte olduğu ve ikinci dalga riski altında bulunan ülkeler şöyle sıralandı: 

"Hepsinde tedbirler hafifletilmişti"

The Guardian gazetesi, bu ülkelerin hepsinde son dönemde tedbirlerin hafifletildiğini ve hükümetlerin artık çok daha rahat bir politika izlediğine dikkat çekti.

ABD'nin nisan ayından bu yana en yüksek vaka artışlarına sahne olduğu, iki Avrupa ülkesi olan Almanya ve İsviçre'de ise virüsün bulaşma katsayısını temsil eden R değerinin bu hafta yeniden 1'in üzerine yükseldiği belirtildi.

Türkiye hangi kategoride?

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 11 ülke tedbirlerin daha az bir oranda hafifletildiği veya Belarus gibi zaten çok sıkı tedbirler almamış olan, son dönemdeyse vaka artış hızı ciddi oranda yükselmeyen ülkeler olarak sınıflandı. 

Bu kategoride şu ülkeler yer alıyor:

Araştırmada, sokağa çıkma tedbirlerinin sürmesine rağmen vakaların artmaya devam ettiği ülkeler şöyle verildi: 

Hükümetler kazandıkları zamanı nasıl kullandı?

Oxford Üniversitesi'nden profesör Thomas Hale, birçok ülkenin sokağa çıkma kısıtlamalarını Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiye ettiği koşulları sağlamadan hafiflettiğini söyledi.

Hale, sokağa çıkma tedbirlerinin maliyetli olduğunu ama enfeksiyon zincirlerini kırıp yayılmayı yavaşlatarak hükümetlere test yapmak açısından zaman kazandırdığını belirtti. 

Hale, şöyle konuştu: 

'Asıl soru şu: Hükümetler büyük bir maliyetle satın aldıkları bu zamanı nasıl kullandı? Eğer koruyucu politikalar yürürlüğe sokulmadan önlemlerden çok hızlı vazgeçilirse, ikinci dalga riski muhtemel hale gelir.'

Profesör Martin McKee ise 'Tedbirler ancak enfeksiyon oranı çok düşük seviyelere indiğinde güvenli biçimde hafifletilebilir' dedi.

Dünya genelinde vaka sayısı 10 milyona, can kaybı ise 500 bine yaklaşmış durumda.

En fazla vaka ve ölümün görüldüğü ülke olan ABD'de 2 milyon 504 bin 676 kişide Kovid-19 görülürken, salgın nedeniyle 126 bin 785 kişi yaşamını yitirdi.

ABD'ye ek olarak vaka sayıları 50 bini geçen ülkeler, şöyle sıralandı:

Bu ülkelerdeki can kaybı verileri ise şu şekilde:

  • Brezilya 55 bin 54, 

  • İngiltere 43 bin 230, 

  • İtalya 34 bin 678, 

  • Fransa 29 bin 752, 

  • İspanya 28 bin 330, 

  • Meksika 25 bin 60, 

  • Hindistan 15 bin 308, 

  • İran 10 bin 130, 

  • Belçika 9 bin 726, 

  • Almanya 9 bin 12, 

  • Peru 8 bin 761, 

  • Rusya 8 bin 605, 

  • Kanada 8 bin 504, 

  • İsveç 5 bin 230, 

  • Türkiye 5 bin 46

Popüler İçerikler

Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Gazeteciye Saldırı: CHP’li Belediye Meclis Üyesi Herkesin İçinde Gazeteciyi Dövdü
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
26.06.2020

Çin'in listelerde olmayışı kadar ironik bir durum yok galiba.

26.06.2020

asıl olaaydı ironik olurdu. çin kadar bu konuda tecrübeli bir ülke daha var mı? ayrıca heriflerdeki hastalık kontrol sistemi de bir numara.

Pasif Kullanıcı
26.06.2020

Kim ne derse desin Türkiye bu süreci en iyi yönetmiş ülkelerden biri

26.06.2020

Hocam, bence sen icince sapitiyorsun..

26.06.2020

Sayın Onedio, öncelikle bizi bu kadar kapsamlı, doğru ve güncel bir şekilde bilgilendirdiğinizden teşekkür ederim. Ancak bu tarz haberlerden dolayı kurallara uymayan insanların artışından dolayı artık iyi bir haber görünce sevinsek mi üzülsek mi bilemiyoruz.

TÜM YORUMLARI OKU (19)