Oxfam Raporu: En Zengin 2 Bin Kişinin Serveti 4,6 Milyar Kişinin Servetinden Fazla

İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın en zengin 2.153 kişisinin elinde bulunan servetin, 4,6 milyar kişinin toplam servetinden fazla olduğunu söyledi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre raporda, 'Eğer herkes 100 dolarlık banknotlardan oluşan servetlerinin üzerinde otursaydı, dünyanın büyük kısmı yerde oturuyor olurdu. Gelişmiş bir ülkede yaşayan orta halli bir kişi bir sandalye yüksekliğinde otururken, en zengin iki kişi uzayda olurdu' dedi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Jeff Bezos'un toplam serveti 116,4 milyar dolar

Dünyanın en zengin kişisi olan Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un toplam serveti 116,4 milyar dolar seviyesinde. En zengin ikinci kişi olan Fransız işadamı Bernard Arnault ise 116 milyar dolarlık servete sahip.

Raporda yer alan bir diğer benzetmede ise bundan 5.000 yıl önce inşa edilmiş piramitlerin yapıldığı dönemde günde 10.000 dolar biriktiren bir kişinin toplam servetinin dahi servetinin en zengin beş kişinin servetinden yüzde 80 düşük olacağı vurgulandı.

Yüzde 0,5'lik vergi artışı eğitim ve sağlık alanlarında 117 milyonluk yeni istihdam demek

Gelir adaletsizliğinin ortadan kaldırılabilmesi için ülkeleri zenginlerden daha fazla vergi almaya çağıran Oxfam, sadece yüzde 0,5'lik vergi artışının dahi eğitim ve sağlık alanlarında 117 milyon yeni istihdam yaratabileceği vurgulandı.

22 erkek tüm Afrikalı kadınlardan daha zengin

Dünyanın en zengin 22 kişi erkeğinin, Afrika'daki tüm kadınlardan daha fazla varlığa sahip olduğuna işaret edildi.

Küresel ölçekte kadınların günlük 12,5 milyar saatlik ücretsiz bakıcılık hizmetiyle küresel ekonomiye yıllık 10,8 trilyon dolar katkıda bulunduğu belirtilen raporda, bunun da küresel teknoloji endüstrisinin 3 katından daha fazla olduğu vurgulandı.

"Aşırı servet, işlemeyen bir ekonomik sistemin emaresidir"

Fırsat ve gelir adaletsizliğinin azaltılması için hükümetlerin ulusal sağlık hizmetlerine daha fazla yatırım yapması gerektiği ifade edilen raporda, aşırı servet anlayışının ortadan kaldırılması gerektiği belirtildi.

'Aşırı servet, işlemeyen bir ekonomik sistemin emaresidir' denen raporda, hükümetlerin zengin ve fakir kesimler arasındaki uçurumu kapatacak radikal politikaları yürürlüğe koyması gerektiği vurgulandı.

Benzer bir çağrı geçen ay, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva'dan da gelmiş, IMF'nin yeni başkanı ülkeleri vergi sistemlerini gözden geçirmeye çağırmıştı.

"2030 itibarıyla 100 milyona yakın insan yoksulluk içinde yaşayacak"

Eşitsizlikleri yok etmenin, yoksullukla mücadelede ekonomik büyümeden daha etkili olduğu belirtilen raporda, gelir dağılımındaki eşitsizliği yüzde 1 oranında düşüren ülkelerde 2030 itibarıyla 100 milyon daha az kişinin yoksulluk içinde yaşayacağı belirtildi.

Raporda görüşlerine yer verilen Oxfam'ın yöneticilerinden Amitabh Behar, son 10 yılda milyarder sayısının ikiye katlandığını vurgulayarak 'Zengin ve fakir arasındaki ara, eşitsizlik giderici politikalar uygulanmadan kapatılamaz' ifadesini kullandı.

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
20.01.2020

Ekonomik krizlerde kim kazanıyor kim kaybediyor ortada. İlginç olan sistemi gelir ve vergi adaletsizliğini %99 olarak %1 den daha çok savunmamız ama garsonu tezgahtarı azarlayıp durumu eşitleriz. Onların eşitlik anlayışı ise kendileriyle aynı model telefonu alabilmemize eşit pareto ilkesi gibi.

20.01.2020

Kapitalizmin boku çıktı. 4 buçuk milyar insanın hakkı nasıl 2000 kişide olabilir ak.

20.01.2020

bu daha iyi zamanlar. fark dahada acilacak. son 30 senedir dunya ekonomisi kesintisiz sekilde buyume halinde ama 30 senedir orta sinifin gelirinde bir degisiklik yok, yerinde sayiyor. benzer sekilde 30 senedir artan nufusa, katlanarak artan uretime ragmen mevcut is imkanlari hemen hemen ayni. sorunun kaynagi sistemin yozlasmasindan daha derinde. son 30 yildir gerceklesen sey otomasyon ve bilgi teknolojilerindeki hizli gelisim. teknolojiyi kontrol eden ufak bir azinligin cok az insan gucu ile buyuk bir ekonomiyi yurutebilmesi. ornegin amazon ve diger online satis siteleri. amazon oncesi parakende satis sektorunde kac tane dukkanda kac kisi calisiyordu, simdi amazon ayni ekonomiyi kac kisi ile yurutuyor. sonuc jeff bezos dunyanin en zengin insani.

20.01.2020

makinalasma yeni bir olay degil elbet, gecmiste makinalasmayla yok olan her is koluna karsi daha fazla yeni is kollari aciliyordu. bugun farkli olan sey makinalarin akilli hale gelmesi, her gun baska bir isi insandan daha iyi yapar olmalari. fabrikasyon uretimin otesinde bugun sirketlerdeki orta duzey yoneticiler bile yapay zeka teknolojileriyle yer degistiriyor. sigorta sirketlerinin risk hesaplarini yapay zeka yapiyor, hisse senetlerinin alim satim kararlarini yapay zeka veriyor, telefonlara bile yapay zeka cevap veriyor. bu trend katlanarak artacak, makinalara hukmeden ufak bir kesim gun gectikce dahada zenginlesecek, herseyin sahibi olacak. yuzyilin sonunda bildigimiz orta sinif tamamen yok olabilir. geride temel gelir yardimlariyla yasayan milyonlar ve makinalari teknolojiyi kontrol eden ufak elit bir azinlik kalir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ