Ovulasyon Belirtileri Nelerdir? Ovulasyon Nasıl Hesaplanır?

Kadınların doğurganlık döneminin zirve yaptığı dönemlerden biri olan ovulasyon, yumurtaların olgunlaşarak fallop tüplerine bırakılmasıdır. Ovulasyon dönemi hakkında bilgi sahibi olmak özellikle çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar için önemli bir yer tutar. Ovulasyon günü hesaplanırken son iki adet dönemi arasındaki günler sayılır. Peki, ovulasyon belirtileri nelerdir? Ovulasyon nasıl hesaplanır? İşte tüm detaylar…

Ovulasyon dönemi farklı bir deyişle yumurtlama dönemi, gebe kalmak isteyen kadınlar için bir fırsat olarak nitelendirilebilecek günlerdir. Yumurtlama döneminde alt karın ağrısı, lekelenme, cinsel istekte artış ve göğüslerde hassasiyet gibi farklı belirtiler görülür. Ovulasyon dönemi her ay yenilenerek olası gebelik sürecine kendini hazırlar. Gebelik ihtimalinin yüksek olduğu bu verimli dönemi bilmek ve belirtileri gözlemlemek hamile kalma şansını arttırma açısından faydalar sağlar. Şimdi, ovulasyon belirtileri nelerdir? Ovulasyon nasıl hesaplanır? Gelin bu soruların yanıtlarına daha yakından bakalım…

Ovulasyon Belirtileri Nelerdir?

Ovulasyon döneminde belirtileri hissetseniz de hissetmeniz de bu her iki durum yumurtlamaya engel olmaz. Kadınların bir kısmı bu belirtileri fazlasıyla hisseder, ancak bazı kadınlar hissetmeyebilir. Belirtileri genellikle yumurtlama döneminden 5 gün önce kendini hissettirir. Ovulasyon döneminde yaşanan yaygın belirtiler şunlardır;

• Pelvik veya alt karın ağrısı

• Lekelenme

• Karında şişlik

• Göğüslerde hassasiyet

• Serviksteki değişiklikler

• Cinsel istek artışı

• Vücut sıcaklığında düşüş veya artış

• Koku ve tatlara karşı hassasiyet

• Rahim ağzında açıklığın artması

Ovulasyon Nasıl Hesaplanır?

Yumurtlama dönemi hesaplama için adet döngüsü arasında geçen zamanı takip etmek gerekir. Kadınlarda adet dönemi genellikle 28 ila 32 gün süreyle gerçekleşir. Ovulasyon nasıl hesaplanır diyecek olursak; bu dönem adet periyodunun tam ortasına denk gelmektedir. Adet döngüsünden bir sonraki ilk kanamaya göre geçen 14. gündür. Buna göre 28 günde bir adet gören bir kadının yumurtlama dönemi ortalama 14. günde meydana gelir. Adet dönemi arasında 35 gün olan bir kadının ise yumurtalama dönemi (35-14=21) 21. güne denk gelmektedir. Kadın yumurtlama sürecinden önce 5 gün içinde ve yumurtalamadan sonraki 3 günde gebe kalabilir. Hamile kalma oranı bu 8 gün içinde zirve noktasındadır.

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler