Over Kisti Ne Demek? Yumurtalık Kisti Nasıl Geçer?

Genellikle 20-45 yaş arası kadınlarda görülen yumurtalık kistleri, en sık üremenin aktif olduğu dönemlerde meydana gelir. Kistlerin büyük bir kısmı çok ufak ve zararsızdır. Ancak boyut olarak bezelye tanesi kadar olabileceği gibi portakaldan daha büyük bir çapa sahip olabilirler. Çap olarak 5 santimetreden fazla olduğunda cerrahi bir operasyonla çıkarılması gerekebilir. Kadınların bebeklikten menopoz sonrasına kadar hayatının bir döneminde karşılaşabileceği over kisti ne demek? Yumurtalık kisti nasıl geçer? İşte detaylar…

Yumurtalık kadın sağlığı açısından önemli olan bir dişi üreme organıdır. Alt karın ve rahmin her iki kısmında bulunan yumurtalar, ergenliğin ardından olgunlaşırlar. Ancak bazen yumurtalıklarda kist olarak tanımlanan sıvı dolu yapılar gelişebilir. Çoğu zaman bulgu vermemekle birlikte karında şişlik ve baskı hissi gibi belirtiler verebilirler. Peki, over kisti ne demek? Yumurtalık kisti nasıl geçer? Merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde…

Over Kisti Ne Demek?

Over (yumurtalık) kisti, kadının yumurtalığının içinde ya da yüzeyinde, genel olarak adet dönemi ile meydana gelen, sıvı dolu bir kesedir. Yumurtalık kistlerinin bir kısmı işlevseldir, yani yumurtlama sürecinde belirir ve sıvı doğal hormonlarla dolarlar. 

Fonksiyonel yumurtalık kistleri yaygın görülürler. Zararsız olan bu kistler kısa ömre sahip olup adet döneminin bir parçasını oluştururlar. Patolojik kistler ise yumurtalıklarda büyüyen zararsız ya da kanserlidirler.

Yumurtalık Kisti Nasıl Geçer?

Yumurtalık kistinin tipine uygun bir tedavi belirlenir. Basit ve küçük kistler takip altına alınır ve doğum kontrol hapları ile kistin küçülmesi sağlanabilir. Ağrılarınız için ilaç önerilebilir. Kullanılan haplardaki hormonlar kistleri tamamen ortadan kaldırmaz, ancak oluşumlarını engelleyebilir. Yumurtalık kistlerinin bazıları ameliyat gerektirebilir. Bu durum çap olarak büyük ve çeşitli belirtilere neden olan kistlerin varlığında tercih edilmektedir. Özellikle menopoz döneminin ardından ameliyat gerekebilir. Bunun nedeni kistlerin kanserli olma riskinden dolayıdır. Cerrahi işlem ile kistin yanı sıra komple yumurtalıkta alınabilir. Uygulanan ameliyat kistin büyüklüğüne göre şu operasyonları içermektedir;

Laparotomi: Kistin büyük olması halinde doktorunuz karın bölgesine atılan bir kesi ile kisti çıkarmayı hedefler. Kist için biyopsi yapılması uygun görülür. Eğer kist kanserli ise yumurtalıklarınız ve rahminizi çıkarmak amacıyla histerektomi uygulanabilir.

Laparoskopi: Doktorunuz daha küçük kistlerde göbek deliğinin üst ya da altından kesi açarak kapalı ameliyat olan laparoskopi yöntemini uygulayabilir. Genel anestezi altında yapılmakla birlikte bu işlem ince bir teleskopa benzeyen laparoskop olarak bilinen bir alet ile karın iç organlarının görüntülenmesini içeren bir operasyondur.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Çikolata Kisti Nasıl Tedavi Edilir?
Smear Testi Ne Demek? Smear Testi Yılda Kaç Kez Yapılır?
Kadınlarda Yumurta Rezervi Neden Azalır?
Rahim Ağzı Enfeksiyonu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Popüler İçerikler

Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı