Otopside Dahi Nedeni Anlaşılamadığı İçin Tanımlanamayan Ani Bebek Ölümü Sendromu ve Alınması Gereken Önlemler

Otopside bile nedeni anlaşılamadığı için tanımlayamayan ve ani ölüm olarak adlandırılan Ani Bebek Ölümü Sendomu'nu anlatıyoruz...

Kaynak: 1, 2, 3

Ani Bebek Ölümü Sendromu, hiçbir sağlık sorunu olmaksızın bir bebeğin ani ve nedeni açıklanamayan bir biçimde ölümü olarak tanımlanıyor.

Vakaların yüzde 95’i bebeklerin doğumundan itibaren ilk altı ayda gerçekleşirken, gelişmiş ülkelerde ölüm sıklığı bin canlı doğumda 0,8 olarak gösteriliyor. 1-12 ay arası ölümlerin yüzde 35 ila 55’inden sorumlu tutulan bu sendrom özellikle erkek bebeklerde daha fazla görülüyor.

Gebelikte sigara kullanımı, alkol veya madde bağımlılığı, genç yaşta annelik, erken doğum ve takibi yapılmayan gebeliklerde risk artıyor.

Ayrıca düşük kiloda doğan, yüzüstü uyutulan, ateşli hastalık geçiren, yastık kullanan, çok sıcak ortamda tutulan ve yetersiz beslenen bebeklerde bu sendroma yakalanma yüzdesi yükseliyor.

Peki Ani Bebek Ölümü Sendromu'nu için hangi önlemleri almalısınız?

1. Bebeğinizi yüzüstü değil, sırtüstü ve kafası yan tarafa bakacak şekilde yatırın.

Amerikan Pediatri Akademisi tarafından 1992 yılında açıklanan sağlık politikasına göre sağlıklı bebekler uyku sırasında sırtüstü yatırılmalıdır.

2. Yumuşak, pamuk, içine gömüleceği yataklar yerine sert yatakları tercih edin.

Geleneksel olarak yumuşak olan ve pamuk gibi içine gömüleceği yataklar tercih edilebiliyor, bu da bebeklerin uyku sırasında boğulmalarına neden olabiliyor. Bunu önleyebilmek için bebeğinizi sert bir yatakta, yatağa uyumlu bir karyolada yatırın.

3. Ne olursa olsun bebeğinizle aynı yatakta uyumayın.

Hem yatağınız bebeğiniz için uygun değil hem de ağırlığınız altında ezilebilir.

4. Bebeğinizin yatağında kumaştan yapılmış oyuncaklar, uyku arkadaşı ya da örtü bulundurmayın.

Son dönemde özellikle çok moda olan uyku arkadaşları ve çeşitli battaniyeler bebeklerin bu sendroma yakalanma olasılığını artırıyor. 

Ayrıca, yatak çarşaflarının gergin ve temiz olmasına, battaniye kullanılacaksa yatağın yan kısımlarına sıkıştırmaya ve göğsüne kadar örtmeye dikkat edin. Uyku tulumuyla battaniye kullanımının önüne geçilebilir.

5. Gebelikte ve doğum sonrasında tütün ve ürünlerinden uzak durun.

Yapılan araştırmalar hamilelikte ve doğum sonrasında sigara kullanımının riski artırdığını ortaya koyuyor. Hamilelikte sigara kullanımı aynı zamanda erken doğuma neden oluyor.

6. Oda sıcaklığını kendinize göre değil, bebeğinize göre ayarlayın ve yenidoğan döneminde 22 ila 24 derece arasında olmasına özen gösterin.

Sıcak olduğunda havadaki nem oranı azaldığı için solunan hava sıcak ve kuru olur; buna bağlı olarak da bebeğinizin mukozası şişerek solunum yollarının tıkanmasına yol açar. Soğukta ise üşüyen bebeklerin gelişimlerinde sıkıntılar doğar. Yeni doğan döneminde 22 ile 24 derece arasında olması gereken oda, bebeğinizin birinci ayından sonra 21-22 derece olacak şekilde ayarlanmalıdır.

7. Erken doğan ya da düşük doğum ağırlığı olan bebeğiniz için imkanınız el veriyorsa görüntülü ve hareket sensörlü monitörlerden kullanın.

Erken doğan bebeklerde solunum durması ve kalp hızında yavaşlama oluşabilir, bu nedenle evde monitör ile izlemek ve hareket sensörünü kontrol etmek içinizi rahatlatabilir. Bu tabii ki diğer bütün önlemlerin çöpe atılacağı anlamına gelmez.

8. Vücudunuz, psikolojiniz, şartlarınız el veriyorsa bebeğinizi mutlaka anne sütüyle besleyin.

Araştırmalar yeterli sonuçları veremese de bazı çalışmalar anne sütü ile beslenen bebeklerde ani ölüm riskinin daha az olduğunu gösteriyor.

Ve ne olursa olsun içgüdülerinizle hareket edin. Sizin bebeğiniz, onu en iyi siz tanırsınız.

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
30.10.2018

Son 2 cümleye kadar çok güzel içerik. Ama ne olursa olsun içgüdülerinizle hareket edin kadar mantıksız bir cümle duymamıştım uzun süredir. Bütün canlılığa hükmediyorsak eğer, bu içgüdülerimizden büyük oranda sıyrılmamız sayesindedir. İçgüdünüz size bebeğinizi en yakınınızda tutmanızı söyler ama bunun yanlış olduğunu az önce editörden öğrendiniz mesela. Bebeğinizi en iyi sizin tanıdığınız da doğru değil malesef, fizyolojik olarak bilim onu sizden çok daha iyi tanıyor. Doğrusunu araştırın, araştırmak kötü bir şey değil, bebek için de sizin için de en iyisi bu.

Pasif Kullanıcı
30.10.2018

halk arasında bunun bir ismi var ümmü sübyan aldı derler. al basması derler bi sürü kulp takarlar.

31.10.2018

Allah bebişlerimizi korusun inşallah.. Yeni kavuşmuşken kaybetmek çok büyük acı. Özellikle gece emzirirken yatarak yada uyuklayarak emzirmeyin , meme çocuğun bununu kapatıp boğabilir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ