Otomobil Satışı Düştü ÖTV Gelirleri Arttı! Türkiye'nin Otomotiv Sektöründe Son Durum ne?

Bugün açıklanan veriler ışığında otomobilden alınan ÖTV miktarı ve satılan araç sayısı ortaya çıktı. Türkiye'de satılan otomobil sayısı son 7 ayda yüzde 6.45 azalırken otomobillerden alınan öTV miktarı iki katına çıktı.

Otomotiv sektörü pandemi döneminde çip krizine bağlı olarak tedarik problemleri yaşamaya başlamıştı.

Büyük otomobil üreticileri sırf çip krizi nedeniyle global pazarda bile araçlarının boş paketlerini satışa sunmaya başladı. Ayrıca Türk lirasının diğer yabancı para birimlerine karşı değer kaybetmesiyle otomobil satışı azaldı. Ancak tüm bunlara rağmen otomobillerden alınan ÖTV miktarı büyük bir artış gösterdi.

Türkiye'de satılan otomobil sayısı son 7 ayda yüzde 6,45 azalırken ÖTV miktarı neredeyse iki kat arttı.

Emre Özpeynirci ve Erol Şahin’in haberlerine göre, Türkiye’de satılan otomobil sayısı son 7 ayın verilerine bakıldığında yüzde 6.45 oranında azaldı. Fakat buna karşılık otomobilden alınan ÖTV miktarı artış gösterdi. Hatta yüzde 101.38 gibi bir oran ile ikiye katladığını görüyoruz.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Ocak-Temmuz dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı.

Rakamlara göre, yılın yedi ayında toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 742 bin 969 adet gerçekleşti. Sürecin otomobil üretimi tarafı ise yüzde 4 azalarak 434 bin 190 adet olarak kayıtlara geçiyor. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 770 bin 279 adedi buldu. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 66 seviyesinde. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 66, kamyon grubunda yüzde 84, otobüs-midibüs grubunda yüzde 33 ve traktörde yüzde 62.

2021 yılında devlet otomobil satışından ortalama 77 bin 612 TL ÖTV alıyordu. Bu yıl ise bu rakam 2 katına kadar çıktı.

2021’in ilk 7 ayında 461 bin 776 adet otomobilin satıldığını ve bu araçlardan toplamda 35 milyar 839 milyon TL ÖTV tahsilatı yapıldığını görüyoruz. 2022’nin ilk 7 ayında ise 432 bin 10 adet otomobil satılırken, tahsil edilen ÖTV miktarı 72 milyar 175 milyon 325 bin TL’ye yükseliyor.

 2021 ve 2022 Temmuz ayı ÖTV rakamlarını karşılaştırdığımızda 2021 yılında devletin araç başı 92 bin 783 TL ÖTV aldığını ve bu meblağın 2022 yılının aynı ayında 205 bin 603 TL seviyesine kadar çıktığı belirtildi.

Otomotiv sektöründen alınan ÖTV’nin, devletin tüm ÖTV gelirleri içerisinde yüzde 38’lik paya çıktığı ve de tüm vergiler içerisindeki payının rekor seviye olan yüzde 6.08 oranına kadar yükseldiği söyleniyor.

Türkiye’nin toplam vergi gelirinin yüzde 6.08’lik kısmını yalnızca otomobilden alınan ÖTV miktarı ile karşıladığını söyleyebiliriz. Üstelik buna KDV ve diğer ek vergiler dahil değil. Dolayısıyla kasaya giren paranın çok büyük bir bölümü otomotiv sektöründen geliyor.

Türkiye'de araç satışı düşmesine rağmen ÖTV gelirlerinin artması hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.

İlginizi çekebilir 👇

'Kriz Yok Sıfır Araç Bulunmuyor, Her Evde Araba Var' Sonrası ÖTV Tartışmalarıyla Türkiye'nin Otomobil Tablosu
Elektrikli Otomobiller İçin ÖTV Düzenlemesi Yürürlüğe Girdi! Hangi Araçların Fiyatı Düşecek?

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler